Για την επίτευξη βέλτιστων αποτελεσμάτων, είναι αναγκαίο να συνδυαστεί η τεχνητή νοημοσύνη και ο ανθρώπινος παράγοντας, δήλωσε η υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Νίκη Κεραμέως, κατά την ομιλία της στο 4ο Εργασιακό Συνέδριο με θέμα «Η Εργασία μετά την ΑI – ο άνθρωπος στο επίκεντρο».
Η κ. Κεραμέως αναφέρθηκε στις συνθήκες που επικρατούν στην αγορά εργασίας, σημειώνοντας ότι η ανεργία βρίσκεται σε χαμηλό 17ετίας, στο 8,2%, και ότι το πρώτο δεκάμηνο του 2025 καταγράφηκαν 188.000 νέες θέσεις εργασίας.
Επιπλέον, υπογράμμισε την ανάγκη αναβάθμισης δεξιοτήτων, τονίζοντας ότι η Πολιτεία πρέπει να επενδύει στην κατεύθυνση αυτή μέσω ενός οριζόντιου προγράμματος που θα ωφελήσει 500.000 άτομα, με χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης. Αυτό το πρόγραμμα εστιάζει στη ριζική αναβάθμιση δεξιοτήτων, κυρίως σε ψηφιακές και πράσινες δεξιότητες.
Η υπουργός ανέφερε επίσης παραδείγματα αξιοποίησης της τεχνητής νοημοσύνης από το Υπουργείο Εργασίας, όπως η ψηφιοποίηση των χειρόγραφων καρτελών ενσήμων του e-EFKA και η εφαρμογή «Job Match» της ΔΥΠΑ, η οποία συνδυάζει δεδομένα αναζητούντων εργασίας με κριτήρια επιχειρήσεων.
Κλείνοντας, αναφέρθηκε στην ανάγκη συνεργασίας μεταξύ κυβέρνησης και εθνικών κοινωνικών εταίρων, προκειμένου να προστατευθεί ο ανθρώπινος παράγοντας και να αξιοποιηθούν οι δυνατότητες της τεχνητής νοημοσύνης. Επίσης, μίλησε για τις προσπάθειες επαναπατρισμού Ελλήνων που μετανάστευσαν στο εξωτερικό κατά την κρίση, αναφέροντας ότι η χώρα προσφέρει μοναδικές επαγγελματικές ευκαιρίες.
![]()

