Η ανάπτυξη της οικονομίας είναι αυτή η οποία φέρνει το μέρισμα, το μέρισμα που μοιράζεται στην κοινωνία. Η οικονομία όμως απαιτεί στήριξη. Το βασικό εργαλείο στήριξης είναι το Αναπτυξιακό Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.
Αυτό ανέφερε ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Νίκος Παπαθανάσης στην παρέμβασή του στη συνέντευξη Τύπου της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου, για την εξειδίκευση των εξαγγελιών του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ.
Για το 2026, το ύψος του Προγράμματος θα είναι 16,7 δισεκατομμύρια ευρώ, ενώ για το ’25 είναι 14,6 δισεκατομμύρια ευρώ, σημειώνοντας αύξηση 2,1 δισεκατομμυρίων ευρώ ή 16,4%. Αυτή η αύξηση ξεπερνά το 210% αν συγκριθεί με τα μεγέθη του 2019, όταν το ΠΔΕ ήταν 5,4 δισ. ευρώ.
Αναφορικά με το Ταμείο Ανάκαμψης, ο κ. Παπαθανάσης σημείωσε ότι έχουμε λάβει μέχρι τώρα 21,3 δισεκατομμύρια ευρώ και παραμένουμε η πρώτη χώρα στην Ε.Ε. ως προς τις εκταμιεύσεις σε σχέση με το ΑΕΠ μας. Αναμένουμε 2,1 δισεκατομμύρια ευρώ από το 6ο αίτημα, που ήδη έχει λάβει προκαταρκτική έγκριση.
Ο αναπληρωτής υπουργός πρόσθεσε ότι το 7ο αίτημα που ετοιμάζεται να υποβληθεί τον Νοέμβριο θα έχει ύψος 1,7 δισεκατομμυρίων ευρώ, ενώ το πρόγραμμα για την Εξωστρέφεια των ΜμΕ είναι σε εξέλιξη, στοχεύοντας στη μείωση του εμπορικού ελλείμματος.
Η κυβέρνηση συνεχίζει να προγραμματίζει νέες δράσεις για την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας, με στόχο τη στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και την προσέλκυση επενδύσεων. Στόχος είναι η διασφάλιση κοινωνικής συνοχής με τον τρόπο αυτό.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ