Η ανάλυση των δημοσκοπήσεων αποκαλύπτει τις προκλήσεις και τις ευκαιρίες του ΠΑΣΟΚ στην εκλογική του στρατηγική. Στο ΠΑΣΟΚ καταβάλλουν εντατικές προσπάθειες για την ανάλυση των δημοσκοπήσεων, λαμβάνοντας σοβαρά υπόψη τα δεδομένα που προκύπτουν από αυτές. Η θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης θεωρείται, προς το παρόν, κατοχυρωμένη, με τα ποσοστά του κόμματος να κυμαίνονται μεταξύ 13% και 15%. Παρ’ όλα αυτά, οι αριθμοί αυτοί απέχουν από την επίτευξη του εκλογικού στόχου, ο οποίος είναι η πρωτοκαθεδρία στις εκλογές και η ήττα της Νέας Δημοκρατίας.
Η εικόνα που προκύπτει από τις δημοσκοπήσεις είναι σχετικά γνωστή, ωστόσο, στην τελευταία δημοσκόπηση της Interview παρατηρείται μια σημαντική διαφοροποίηση. Για πρώτη φορά μετά από αρκετά χρόνια, το κόμμα της Χαριλάου Τρικούπη καταγράφει πρωτιές σε περιφέρειες όπως η Κρήτη, η Πελοπόννησος, η Δυτική Ελλάδα και η Ήπειρος. Εάν οι εκλογές διεξάγονταν την επόμενη Κυριακή, ο χάρτης πιθανότατα θα πρασίνιζε.
Σύμφωνα με στελέχη του ΠΑΣΟΚ, δύο είναι οι κύριοι παράγοντες που συμβάλλουν σε αυτή την εξέλιξη. Ο πρώτος είναι η φθορά της κυβέρνησης, ενώ ο δεύτερος συνδέεται με τη στρατηγική που ακολουθεί ο Νίκος Ανδρουλάκης σε επίπεδο Περιφέρειας. Οι περιοδείες του αρχηγού και των στελεχών, η δημοσιοποίηση του προγράμματος της ΔΕΘ, η διαβούλευση με τις τοπικές κοινωνίες και η στήριξη του αγροτικού κόσμου είναι σημαντικές πτυχές αυτής της στρατηγικής.
Αντίθετα, στην Αττική το κόμμα του Νίκου Ανδρουλάκη συνεχίζει να αντιμετωπίζει προκλήσεις. Τα στελέχη του Κινήματος εντοπίζουν σημαντικά προβλήματα στην εκλογική επιρροή στην περιοχή, καθώς στις προηγούμενες βουλευτικές εκλογές, το ΠΑΣΟΚ βρέθηκε σε τέταρτη θέση με μονοψήφια ποσοστά. Η καταγραφή του κόμματος στην Αττική παραμένει χαμηλή συγκριτικά με την Περιφέρεια.
Η επερχόμενη σύνοδος, που αναμένεται να διεξαχθεί τον Μάρτιο, θεωρείται κομβική για την προσέγγιση με τις τοπικές κοινωνίες. Σύμφωνα με πληροφορίες, η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ δίνει μεγάλη προτεραιότητα στις λαϊκές γειτονιές και οι περιοδείες του Νίκου Ανδρουλάκη αναμένονται στην Β’ Πειραιά και τα Δυτικά προάστια της Αθήνας. Η στρατηγική αυτή έχει στόχο την επανασύνδεση με τον κόσμο της εργασίας, ο οποίος απομακρύνθηκε από το Κίνημα κατά τα χρόνια των μνημονίων.
Πηγή περιεχομένου: in.gr
![]()
