Ο «Κόσμος» κατά της ομοφοβίας, της αμφιφοβίας και της τρανσφοβίας

«Στον “Κόσμο”, θέλουμε να οικοδομήσουμε μια κοινωνία που να “ χωράει” ισότιμα όλους τους ανθρώπους, χωρίς σεξισμό, ομοφοβία, αμφιφοβία και τρανσφοβία», τονίζεται στην ανακοίνωση που εξέδωσε το κόμμα με αφορμή τη διεθνή ημέρα κατά της ομοφοβίας, της αμφιφοβίας και της τρανσφοβίας.

propoli

Στο ίδιο κείμενο επισημαίνεται ο κίνδυνος της ανόδου της ακροδεξιάς η οποία «ωθεί τις κοινωνίες της Ευρώπης σε υπερ- συντηρητισμό και στην υποχώρηση ή και απώλεια κεκτημένων δικαιωμάτων των ΛΟΑΤΚΙ+ ανθρώπων, καθώς ενδυναμώνει τα ομοφοβικά αντανακλαστικά φτωχών και απογοητευμένων πολιτών των χωρών της Ευρώπης».

«Η εξάλειψη των διακρίσεων λόγω σεξουαλικού προσανατολισμού, ταυτότητας έκφρασης και χαρακτηριστικών φύλου, η προστασία από ρητορική μίσους και εγκλήματα μίσους είναι αναγκαία για μια συμπεριληπτική κοινωνία».

Ως Πράσινοι, συνεχίζει το ίδιο κείμενο, «πιέζουμε για τη νομική αναγνώριση της ταυτότητας φύλου με βάση τον αυτοπροσδιορισμό ως μια εξωδικαστική διαδικασία και την πρόσβαση σε δωρεάν υγειονομική περίθαλψη και σε ιατρικές παρεμβάσεις φυλομετάβασης, ειδικά για τρανς άτομα. Η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να δράσει πολιτικά για την άνευ όρων απαγόρευση σε ολόκληρη την ΕΕ των “θεραπειών μεταστροφής” και της υποχρεωτικής στείρωσης των τρανς ατόμων προκειμένου να προχωρήσουν σε νομική αναγνώριση της ταυτότητας φύλου τους.

Οι οικογένειες με ΛΟΑΤΚΙ+ γονείς και τα παιδιά τους πρέπει να προστατεύονται σε όλη την ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης της πλήρους εφαρμογής της ελεύθερης μετακίνησης, κάνοντας πράξη την δήλωση της Ούρσουλα Φον ντε Λάιεν: όταν είσαι γονέας σε μια χώρα της Ευρώπης είσαι γονέας σε όλες τις χώρες της Ευρώπης.

Η 17η Μαΐου, διεθνής ημέρα κατά της ομοφοβίας και γενικότερα κατά της “ΛΟΑΤΚΙφοβίας” επιλέχθηκε και καθιερώθηκε γιατί ήταν η ιστορική εκείνη στιγμή που ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έπαψε να θεωρεί ασθένεια την ομοφυλοφιλία».

Ν.Μ.

©Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Loading