(Γ.Τ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/ EUROKINISSI)

Ο Μητσοτάκης αγωνιά να αλλάξει την ατζέντα

Δεν χωρά καμία αμφιβολία ότι ο ανασχηματισμός δημιούργησε περισσότερα προβλήματα στην κυβέρνηση από όσα υποτίθεται πως θα έλυνε. Γι’ αυτό και ο Κυριάκος Μητσοτάκης αγωνιά να αλλάξει την ατζέντα στρέφοντας την προσοχή της κοινής γνώμης στο μέτωπο της οικονομίας όπου εκτιμά ότι η κατάσταση βαίνει καλώς για εκείνον και τη χώρα. Μόνο πολλές φορές η πραγματικότητα γίνεται αμείλικτη, με το καλάθι της νοικοκυράς να ακριβαίνει λόγω των ανατιμήσεων βασικών προϊόντων.  

Η αλήθεια είναι, όπως αποτυπώθηκε και στην πρόσφατη δημοσκόπηση του Politic.gr ότι η πλειοψηφία της κοινωνίας είναι ιδιαίτερα προβληματισμένη για το πώς θα πορευτεί τους επόμενους μήνες, καθώς αντιλαμβάνεται ότι η οικονομική δυνατότητα που διαθέτει περιορίζεται μήνα με τον μήνα. Όταν ένας στους δυο χρειάζεται δανεικά για να καλύψει τις μηνιαίες υποχρεώσεις του, τότε προφανώς κάτι δεν πηγαίνει καθόλου καλά. Και ως συνήθως όταν υπάρχει διστακτικότητα και αγωνία, τότε υπάρχει και φόβος. Γι’ αυτό στο οικονομικό επιτελείο δεν πρέπει να ξεχνούν ότι το 50% της οικονομίας είναι η ψυχολογία της αγοράς, που στην προκειμένη περίπτωση δεν υπάρχει…

propoli

Παρόλα αυτά ο πρωθυπουργός και ο υπουργός Οικονομικών εκτιμούν ότι άνοιξε ο δρόμος για ισχυρή ανάκαμψη.

Τα αντιφατικά μηνύματα της οικονομίας

Όπως δήλωσε από τη Θεσσαλονίκη ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο επόμενος χρόνος θα είναι ένας χρόνος σημαντικής ανάπτυξης για την ελληνική οικονομία.  Ο  ίδιος δήλωσε άλλωστε πως «έχουμε λόγο να είμαστε αισιόδοξοι για την προοπτική της οικονομίας τους επόμενους μήνες. Τα μηνύματα, συνολικά, είναι ενθαρρυντικά. Η χώρα δανείστηκε πάλι με μία σύνθετη έκδοση πενταετούς και τριακονταετούς ομολόγου σε εξαιρετικά ελκυστικά επιτόκια». Φυσικά όλα κρίνονται στην πράξη.


Παράλληλα, ο πρωθυπουργός εκφράζοντας την αισιοδοξία του για τη δυνατότητα της οικονομίας να ανακάμψει με ταχείς ρυθμούς, επιμένει ότι η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να μην βρεθεί ξανά η αγορά σε συνθήκες γενικού lockdown, καθώς από τη στιγμή που η Πολιτεία προσφέρει το εμβόλιο σε όλους, δωρεάν, δεν μπορεί να ανασταλεί η λειτουργία της οικονομίας και ζήτησε από όλους να συνεισφέρουν στην εκστρατεία πειθούς υπέρ του εμβολιασμού. Και σε αυτήν την περίπτωση, όμως, όλα κρίνονται στην πράξη…

Ιστορικά χαμηλές αποδόσεις κατέγραψαν τα ελληνικά ομόλογα

Νέα ψήφο εμπιστοσύνης στην πολιτική της Κυβέρνησης, την οικονομία και τις προοπτικές της χώρας έδωσαν για ακόμα μια φορά οι αγορές κατά την ταυτόχρονη έκδοση 5ετούς και 30ετούς ομολόγου. Και οι δύο εκδόσεις προσέλκυσαν ιδιαίτερα υψηλή ζήτηση (άνω των 18,9 δισ. ευρώ), είχαν εξαιρετική ποιότητα και κατέγραψαν ιστορικά χαμηλές αποδόσεις.

Συγκεκριμένα, η έκδοση του 5ετούς ομολόγου έγινε με σχεδόν μηδενικό επιτόκιο (0,020%), που αποτελεί νέο ιστορικό χαμηλό -ανεξαρτήτως διάρκειας- ενώ αυτή του 30ετούς ομολόγου έγινε με επιτόκιο χαμηλότερο από την προηγούμενη έκδοση, τον Μάρτιο του 2021 (1,675%).

Η διπλή αυτή έξοδος, από την οποία το Ελληνικό Δημόσιο άντλησε συνολικά 2,5 δισ. ευρώ, πραγματοποιήθηκε παρότι έχει καλυφθεί ο φετινός στόχος του δανειακού προγράμματος. Σημειώνεται ότι από τον Ιούλιο του 2019, που συγκροτήθηκε η Κυβέρνηση, μέχρι σήμερα, η Ελλάδα έχει αντλήσει συνολικά  30 δισ. ευρώ από τις αγορές, εκ των οποίων τα 23,5 δισ. ευρώ κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Δείτε επίσης: Δημοσκόπηση Interview για το Politic.gr: Ισχυρό προβάδισμα 12,7 μονάδων για τη ΝΔ

Ακολουθήστε το politic.gr Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Politic.gr

Loading