Γ.Τ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/ EUROKINISSI)

Ο Οκτώβριος των παροχών και της μεσαίας τάξης

Ο Οκτώβριος είναι ο μήνας των παροχών και των μέτρων ενίσχυσης της μεσαίας τάξης, όπως δεσμεύτηκε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, από το βήμα της 85ης ΔΕΘ. 

Άλλες παροχές ενεργοποιήθηκαν από την περασμένη Παρασκευή, με την αρχή να γίνεται με την αύξηση του αφορολόγητου στις γονικές παροχές και έπεται συνέχεια με άλλες που ακολουθούν με την απορρόφηση αυξήσεων στο ρεύμα και το φυσικό αέριο, αλλά και τα δωρεάν data στους νέους.

propoli

Συγκεκριμένα:
 
– Πρώτον: Aπό την Παρασκευή, 1η Οκτωβρίου, το αφορολόγητο αυξάνεται στις 800.000 ευρώ και αφορά στη μεταβίβαση, με γονική παροχή ή δωρεά, κάθε είδους περιουσιακού στοιχείου από κάθε γονέα σε κάθε τέκνο, από παππού ή γιαγιά σε κάθε εγγόνι, μεταξύ συζύγων ή προσώπων που έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης και από κάθε τέκνο σε κάθε γονέα.
 
Εφόσον η αξία των γονικών δωρεών ή παροχών υπερβαίνει τα 800.000 ευρώ ανά φυσικό πρόσωπο θα επιβάλλεται φόρος με συντελεστή 10%. «Οι γονείς», όπως αναφέρει σε χθεσινή ανάρτησή του ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, «δεν χρειάζεται να ξαναπληρώσουν για να μεταβιβάσουν όσα δημιούργησαν στα παιδιά τους. Για ακίνητα, αλλά και χρήματα ο φόρος που θα πλήρωναν προστίθεται στην στήριξη που δίνουν στη νεότερη γενιά. Και τα παιδιά τους θα μπορούν να αξιοποιήσουν την περιουσία που με κόπο έφτιαξαν οι γονείς τους».
 
– Δεύτερο: Τέθηκε σε εφαρμογή η κυβερνητική παρέμβαση για την απορρόφηση των αυξήσεων στο ηλεκτρικό ρεύμα. Αφορά κρατική επιδότηση (30 ευρώ ανά μεγαβατώρα)  για τις πρώτες 300 kWh το μήνα, ενώ η  Δ.Ε.Η. προχωρά σε επιπλέον έκπτωση που ανέρχεται σε περίπου 37% για κατανάλωση από 300 έως 600 kWh το μήνα.
 
Έτσι οι πελάτες της Δ.Ε.Η. με κατανάλωση έως 600 kWh το μήνα -δηλαδή το 80% των καταναλωτών χαμηλής τάσης- θα δουν μια ανατίμηση η οποία δεν θα ξεπερνά το 1 με 2 ευρώ ανά μήνα.
 
Σημειώνεται ότι με την επιδότηση που δίνει το Κράτος για κατανάλωση έως 300 kWh το μήνα σχεδόν μηδενίζονται οι αναμενόμενες αυξήσεις για το 72% των καταναλωτών, ανεξάρτητα από τον πάροχο με τον οποίο είναι συμβεβλημένοι.

Τι θα γίνει με το φυσικό αέριο

– Τρίτον: Μπαίνει σε εφαρμογή επιδότηση στην κατανάλωση φυσικού αερίου για την άμβλυνση των επιπτώσεων που προκαλεί η αύξηση της τιμής του στα νοικοκυριά. Στην τροπολογία για τη δημιουργία του «Ταμείου Ενεργειακής Μετάβασης» περιλαμβάνεται ρύθμιση σύμφωνα με την οποία θα καταβάλλεται επιδότηση για την κατανάλωση φυσικού αερίου από οικιακούς καταναλωτές, το ύψος της οποίας θα καθοριστεί με Κοινή Υπουργική Απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και Ενέργειας.
 
– Τέταρτον: Από τις 11 Οκτωβρίου μπαίνει σε εφαρμογή και το «Freedom Pass: data». Πρόκειται για ένα πακέτο 50 GB για δωρεάν πλοήγηση στο διαδίκτυο, το οποίο απευθύνεται σε κάθε νέα και νέο ηλικίας 15 έως 17 ετών που έχει κάνει τουλάχιστον την πρώτη ή τη μοναδική δόση του εμβολίου.
 
Θα ενεργοποιείται με αίτηση που μπορεί να γίνεται από τον γονέα ή τον έχοντα τη γονική μέριμνα, θα έχει διάρκεια πέντε μηνών από την ενεργοποίησή του και κάθε μήνα μπορεί να χρησιμοποιούνται μέχρι 10 GB.

Δείτε επίσης: Γ. Οικονόμου: Ο κ. Τσίπρας αποδεικνύει τον πολιτικό του καιροσκοπισμό

Ακολουθήστε το politic.gr Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Politic.gr

Loading