Στα Πρωινά του ΣΕΛΠΕ άνοιξε μια ουσιαστική συζήτηση με τον υπουργό Περιβάλλοντος & Ενέργειας Σταύρο Παπασταύρου. Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, στο επίκεντρο της κουβέντας βρέθηκαν τα θέματα που πιέζουν καθημερινά το λιανεμπόριο: το υψηλό ενεργειακό κόστος, τα προγράμματα επιδοτήσεων και ενεργειακής αναβάθμισης, καθώς και οι αυξανόμενες υποχρεώσεις συμμόρφωσης που απορρέουν από τις ευρωπαϊκές νομοθεσίες και συχνά φτάνουν στην αγορά χωρίς την απαιτούμενη εθνική καθοδήγηση.
Η βιώσιμη ενεργειακή μετάβαση είναι μια μεγάλη ευκαιρία για τη χώρα μας, αρκεί να βασίζεται σε γρήγορες διαδικασίες και ένα πλαίσιο που επιτρέπει στις επιχειρήσεις να σχεδιάζουν με ασφάλεια. Στο πλαίσιο της συζήτησης, τέθηκαν και οι δυνατότητες για μία πιο οργανωμένη συνεργασία Πολιτείας και λιανεμπορίου σε ζητήματα πράσινης μετάβασης, όπως η ανάγκη για ταχύτερες και πιο καθαρές διαδικασίες στην εγκατάσταση υποδομών ενέργειας.
Στη συνάντηση συμμετείχε και η γενική γραμματέας Ενέργειας, Δέσποινα Παληαρούτα, η οποία παρουσίασε το πλαίσιο των τρεχουσών διαδικασιών και τα επόμενα βήματα, δίνοντας τεχνική εικόνα για τις προθεσμίες και τις προκλήσεις εφαρμογής.
Ο υπουργός δήλωσε χαρακτηριστικά: Η Ελλάδα έχει τη δυνατότητα να διαδραματίσει πιο κεντρικό ρόλο στο ενεργειακό περιβάλλον της περιοχής και αυτό απαιτεί ωριμότητα στον σχεδιασμό και στενή συνεργασία με την αγορά. Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του ΣΕΛΠΕ, Κώστας Γεράρδος, τόνισε τη σημασία του retail για την ελληνική οικονομία και τις προτάσεις για τη μείωση της γραφειοκρατίας και τη δημιουργία fast-track διαδικασιών για έργα πράσινης ενέργειας στο λιανεμπόριο.
Σε συνέχεια της συνεργασίας ΣΕΛΠΕ και υπουργείου, ο ΣΕΛΠΕ απέστειλε συγκροτημένες και τεχνικά τεκμηριωμένες προτάσεις για την εύρυθμη λειτουργία του προγράμματος «Αλλάζω Σύστημα Θέρμανσης & Θερμοσίφωνα», το οποίο βρίσκεται ήδη σε πλήρη εφαρμογή.
Η συζήτηση με τον υπουργό και τη γενική γραμματέα ήταν παραγωγική, με κοινή βούληση για σταθερό κανάλι επικοινωνίας και συντονισμένη συνεργασία. Συμφωνήθηκε ότι στα νέα προγράμματα και στο συνολικό ενεργειακό πλαίσιο θα υπάρχει σαφής συνεργασία υπουργείου-ΣΕΛΠΕ, ώστε οι διαδικασίες να γίνουν πιο απλές, πιο στοχευμένες και πιο αποτελεσματικές για την αγορά.
Τα «Πρωινά του ΣΕΛΠΕ» αποτελούν πρωτοβουλία του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Λιανικής Πώλησης Ελλάδας, που περιλαμβάνει σειρά προγραμματισμένων συναντήσεων των μελών του με θεσμικούς φορείς.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
![]()
