Τρίτη ημέρα εργασιών του 15ου Συνεδρίου της Νέας Δημοκρατίας, στο Ζάππειο Μέγαρο, Κυριακή 7 Απριλίου 2024. (ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI)

Οι επίδοξοι “διάδοχοι” του Κυριάκου Μητσοτάκη

Επειδή στην πολιτική οι λεπτομέρειες κάνουν τη διαφορά, μια αποστροφή του Πρωθυπουργού στην ομιλία με την οποία έκλεισε τις εργασίες του 15ου Συνεδρίου του κόμματος, μαρτύρησε ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης φτιάχνει (μετεκλογικό) αφήγημα διαφυγής, σε περίπτωση που το αποτέλεσμα της κάλπης (σε επίπεδο ποσοστών) δεν είναι το επιθυμητό.

Γιατί, δεν εξηγείται διαφορετικά η αναφορά του Πρωθυπουργού ότι στα ευρωψηφοδέλτια της Νέας Δημοκρατίας γράφεται και το δικό του όνομα.

propoli

Με λίγα λόγια, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ζητά στις 9 Ιουνίου ανανέωση της ψήφου εμπιστοσύνης που έλαβε στις εθνικές εκλογές του 2023. Στην περίπτωση, λοιπόν, που το ποσοστό που λάβει η ΝΔ είναι μικρότερο του 33%, ποσοστό που έλαβε στις ευρωεκλογές του 2019, ουδείς μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο να επιλέξει το δρόμο της πολιτικής μετανάστευσης στην Ε.Ε. ή το ΝΑΤΟ, καθώς θα εκτιμήσει ότι αρχίζει η αντίστροφη πολιτική μέτρηση για τον ίδιο και κατ’ επέκταση θα δυσκολεύει και θα απομακρύνεται ο στόχος της τρίτης συνεχόμενης πρωθυπουργικής θητείας.

Η περιρρέουσα ατμόσφαιρα είναι διάχυτη στην Αθήνα, γεγονός που εξηγείται και από τη στάση που κρατούν και την κινητικότητα που επιδεικνύουν ορισμένοι δελφίνοι, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνεται και ένα όνομα έκπληξη. Επί του παρόντος αυτοί που μελετούν τις κινήσεις του Πρωθυπουργού και προσαρμόζουν τις δικές τους είναι οι Νίκος Δένδιας, Βασίλης Κικίλιας και Άδωνις Γεωργιάδης. Από κοντά και ο Κωστής Χατζηδάκης που όμως επιθυμεί να πάρει το δαχτυλίδι της διαδοχής από τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Και δίπλα σε αυτούς, εμφανίζεται δειλά-δειλά και ο Κυριάκος Πιερρακάκης, ο οποίος εκμεταλλεύεται το τεχνοκρατικό προφίλ που έχει φτιάξει για τον εαυτό του, αλλά και το γεγονός ότι “πουλάει” πολιτικά και απολαμβάνει υψηλά ποσοστά αναγνωρισιμότητας. Η σκέψη να εμπλακεί στη μάχη της διαδοχής πέρασε και από το μυαλό του Μάκη Βορίδη, ο οποίος ωστόσο αντάλλαξε τις προσωπικές του φιλοδοξίες με μια θέση στον στενό πυρήνα του Μεγάρου Μαξίμου.

Με αυτά και με εκείνα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης φέρεται να δίνει μόνος του τη μάχη των επικείμενων ευρωεκλογών, καθώς είναι ο μοναδικός που τραβά το πολιτικό… κάρο στην ανηφόρα. Στο επιτελείο του εκτιμούν πως οι επίδοξοι διάδοχοί του θα μείνουν με την… όρεξη, καθώς το αποτέλεσμα της κάλπης θα φρενάρει τις φιλοδοξίες του. Και αυτό, γιατί όπως εξηγούν, στις 9 Ιουνίου η ΝΔ αναμένεται να κινηθεί μεταξύ 33% και 36%, ενώ ο δεύτερος ΣΥΡΙΖΑ από 13% έως 16%. Άρα, η ΝΔ θα καταγράψει εκ νέου μια διαφορά 20 μονάδων από το δεύτερο κόμμα, ενώ θα καταφέρει να “πιάσει” το ποσοστό των ευρωεκλογών του 2019.

Loading