Οικονόμου: «Η επίσκεψη του πρωθυπουργού στις ΗΠΑ ήταν ένα μεγάλο πολιτικό γεγονός με διεθνείς διαστάσεις»

«Σπάνια ηγέτης άλλης χώρας πρωταγωνιστεί επί δύο μέρες στις ΗΠΑ. Γι αυτό και ο αντίκτυπος της επίσκεψης και τα θετικά αποτελέσματα υπερέβησαν τις προσδοκίες και του πιο αισιόδοξου παρατηρητή», ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου.

«Η επίσκεψη του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στις ΗΠΑ ήταν ένα μεγάλο πολιτικό γεγονός με διεθνείς διαστάσεις», τόνισε ο κ. Οικονόμου ξεκινώντας την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.

propoli

Επεσήμανε ότι η εμφάνιση του πρωθυπουργού τόσο στις διμερείς συνομιλίες με τον πρόεδρο Μπάιντεν όσο και στον συγκλονιστικό λόγο που εκφώνησε στην Ολομέλεια του Αμερικανικού Κογκρέσου «ήταν εμφάνιση ενός πολιτικού παγκόσμιου βεληνεκούς».

Μάλιστα ανέφερε ότι το γεγονός πως η πρόεδρος της Βουλής, η αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Δημοκρατικοί και Ρεπουμπλικανοί βουλευτές και γερουσιαστές επιδοκίμασαν όρθιοι κατ’ επανάληψη τα λεγόμενα του πρωθυπουργού σε μια σπάνια για τα πολιτικά τους ήθη σύμπνοια δείχνει ανάγλυφα το μέγεθος του εντυπωσιασμού που προκάλεσαν οι θέσεις που εξέφρασε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Ήταν μια κίνηση που έδειξε τη συνειδητή επιλογή ενός έθνους να συμπαραταχθεί στρατηγικά με ένα άλλο έθνος. Ήταν μια κίνηση τιμής για την Ελλάδα και τις δυνατότητές της», είπε και έκανε μία αποτίμηση για το τι έδειξε συνολικά ο πρωθυπουργός στο παγκόσμιο ακροατήριο αλλά και για τα μηνύματα που εξέπεμψε.

«Ο πρωθυπουργός πέτυχε να συνδυάσει έναν βαθιά εθνικό λόγο με τη δέουσα παγκόσμια απόβλεψη, συνδυασμό που αποτελεί διαχρονικά την πεμπτουσία του ελληνικού πνεύματος. Έδειξε στο αμερικανικό και παγκόσμιο κοινό πόσο η Δύση χρειάζεται την Ελλάδα ως γενέτειρα και θεματοφύλακα των καταστατικών και θεμελιακών αξιών του σύγχρονου δυτικού πολιτισμού», τόνισε.

«Ο επανασχεδιασμός της δημοκρατίας έτσι ώστε να ανταποκρίνεται στις προκλήσεις του 21ου αιώνα είναι η μεγαλύτερη πρόκληση που αντιμετωπίζει σήμερα η Δύση. Κι αυτός δεν μπορεί να γίνει δίχως τους Έλληνες κλασικούς», υπογράμμισε επισημαίνοντας ότι ο πρωθυπουργός ανέδειξε τη δυναμική και την επικαιρότητα του ελληνικού πνεύματος, χωρίς να πέσει στην παγίδα της προγονολατρείας.

Πρόσθεσε επίσης πως «στη δική μας αντίληψη η επίσκεψη του πρωθυπουργού στις ΗΠΑ δεν έπρεπε και δεν θα μπορούσε να έχει τα χαρακτηριστικά του μαθητή που τρέχει να παραπονεθεί στον δάσκαλο επειδή τον αδικεί ο διπλανός του» γιατί μια τέτοια θέση θα είχε στην κορυφή την παραδοχή του αδύναμου εταίρου.

Αντίθετα ο πρωθυπουργός ανέδειξε την Ελλάδα της αυτοπεποίθησης, της σταθερότητας και της ασφάλειας, τόνισε. «Ανέδειξε επίσης μια χώρα έτοιμη και αποφασισμένη να μη δεχθεί επιθετικές ενέργειες που παραβιάζουν την κυριαρχία και τα κυριαρχικά μας δικαιώματα» καθώς και ότι «Μετέφερε την εικόνα της Ελλάδας που επέστρεψε δυναμικά ως ηγέτιδα δύναμη των Βαλκανίων και της ΝΑ Ευρώπης στο παγκόσμιο γίγνεσθαι μετά την περιπέτεια της περασμένης δεκαετίας».

Υπογράμμισε επίσης πως ο πρωθυπουργός μίλησε όχι μόνο ως ηγέτης της Ελλάδας αλλά και ως εκπρόσωπος του απανταχού Ελληνισμού.

Ειδική μνεία έκανε ο κ. Οικονόμου στην ιστορική ομιλία του πρωθυπουργού στο Κογκρέσο και τόνισε πως ήταν ιδιαίτερα θερμό το κλίμα στον Λευκό Οίκο.

Όπως είπε δε, «οι συμβολισμοί παράγουν πολλές φορές και πολιτικό αποτέλεσμα» και υπογράμμισε τη σημασία των μηνυμάτων που εστάλησαν με σαφήνεια μέσω της γενικότερης παρουσίας του πρωθυπουργού.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επεσήμανε ακόμη ότι ο πρωθυπουργός ανέλυσε στον πρόεδρο των ΗΠΑ τις διαστάσεις των συνεπειών της ενεργειακής κρίσης και τις προσπάθειες της κυβέρνησης να κρατήσει την κοινωνία όρθια καθώς και τις πρωτοβουλίες του στο πλαίσιο της ΕΕ.

Επίσης ότι «Εξέφρασε την πεποίθηση ότι ο αναθεωρητισμός και οι ανοιχτές επιθετικές ενέργειες που παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο δεν θα γίνουν ανεκτές από την παγκόσμια κοινότητα των δημοκρατικών κρατών και ότι δεν θα επικρατήσει η γλώσσα της εχθρότητας, του αναθεωρητισμού και της αυτοκρατορικής νοσταλγίας».

Ακόμη ο πρωθυπουργός κατήγγειλε τις υπερπτήσεις και επανέλαβε ρητά και κατηγορηματικά ότι δεν πρόκειται να δεχθούμε παραβιάσεις της κυριαρχίας και των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων. Υπογράμμισε ταυτόχρονα πως το τελευταίο πράγμα που χρειάζεται αυτή την ώρα το ΝΑΤΟ είναι μια ακόμη πηγή αστάθειας στη ΝΑ πτέρυγα της Συμμαχίας και ζήτησε από τα μέλη του Κογκρέσου να το έχουν αυτό υπόψη τους όταν λαμβάνουν αποφάσεις για προμήθειες αμυντικού υλικού που αφορούν στην Ανατολική Μεσόγειο. Έθεσε όμως σαφώς και το ζήτημα του Κυπριακού και επανέλαβε ότι κανένας δεν πρόκειται να δεχθεί λύση δύο κρατών στην Κύπρο, πρόσθεσε.

Στη συνέχεια ο κυβερνητικός εκπρόσωπος έκανε αναφορά στο ότι «ο πρωθυπουργός κατέστησε σαφές ότι η Ελλάδα θα συνεχίσει να επενδύει στις Ένοπλες Δυνάμεις της, προανήγγειλε ότι η χώρα μας θα ξεκινήσει τη διαδικασία για την απόκτηση μιας μοίρας αεροσκαφών F-35 πριν από το τέλος αυτής της δεκαετίας και ανακοίνωσε ότι ήδη η Lockheed Martin εξέφρασε επίσημα το ενδιαφέρον της για επένδυση στην ΕΑΒ. Εφόσον υπάρξει συμφωνία, θα έχουμε αεροσκάφη F-35 από το 2028 και μετά. Είναι εξάλλου και η χρονική περίοδος που η χώρα μας θα έχει το δημοσιονομικό χώρο για να μπορούμε να τα αποκτήσουμε, καθώς δεν κάνει δαπάνες έξω από τις δημοσιονομικές της δυνατότητες».

Κλείνοντας την εισαγωγική τοποθέτησή του επεσήμανε πως «η επίσκεψη του πρωθυπουργού στις Η.Π.Α. απέδειξε ότι η φωνή της Πατρίδας μας -η φωνή δικαίου, αρχών, αξιών, μια φωνή που έρχεται από το βάθος της Ιστορίας- ακούγεται στον κόσμο και το κύρος της Πατρίδας μας αναβαθμίζεται συνεχώς. Όποιος μεμψιμοιρεί και δοκιμάζει να διαστρεβλώσει τα παγκοσμίως προφανή για την τεράστια επιτυχία της επίσκεψης του Πρωθυπουργού στις Η.Π.Α., είναι όπως έλεγε εύστοχα ο Σοφοκλής: τυφλὸς τά τ᾽ ὦτα, τόν τε νοῦν, τά τ᾽ ὄμματ᾽ εἶ,. Δηλαδή, τυφλός από τις κομματικές παρωπίδες, ανήμπορος να ακούσει τον παγκόσμιο αντίκτυπο, αδύναμος να αναγνώσει την πραγματικότητα».

©Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Loading