EUROKINISSI /ΑΠΕ POOL ΟΡΕΣΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ

Πέτσας: «Εντείνονται οι έλεγχοι – Κύριος εχθρός ο εφησυχασμός» (vd)

Την αύξηση του αριθμού των κρουσμάτων κορονοϊού στη χώρα επεσήμανε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, τονίζοντας ότι κυριότερος «εχθρός» είναι ο «εφησυχασμός».

Στην ενημέρωση πολιτικών συντακτών της Πέμπτης (16/7), ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ ήταν καθησυχαστικός, σημειώνοντας πως η πορεία της επιδημίας δεν επηρεάστηκε σημαντικά από τις αφίξεις τουριστών και πως ο βασικός επιδημιολογικός δείκτης παραμένει σταθερά χαμηλός.

propoli

Παραδέχτηκε, ωστόσο, ότι είναι σταθερά αυξημένος ο αριθμός των κρουσμάτων που καταγράφονται καθημερινά και τόνισε ότι θα ενταθούν οι έλεγχοι, προκειμένου να αποτραπεί περαιτέρω διασπορά της νόσου.

Μάλιστα, ανακοίνωσe ότι επανέρχεται η ενημέρωση για τον κορονοϊό, σε εβδομαδιαία βάση. Δεν θα την κάνει ο λοιμωξιολόγος Σωτήρης Τσιόδρας, αλλά ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, και θα αφορά επιχειρησιακά ζητήματα.

Διαβάστε αναλυτικά τι ανακοίνωσε ο κ. Πέτσας για την εβδομαδιαία ενημέρωση

Τα επιδημιολογικά στοιχεία

«Η επιδημιολογική εικόνα της Ελλάδας παραμένει πολύ καλύτερη από τις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες, αλλά δεν επιτρέπεται κανένας εφησυχασμός. Υπενθυμίζεται, πως μια συγκράτηση του βασικού επιδημιολογικού δείκτης Rt, κάτω από τη μονάδα, κάτω από το 1, ισοδυναμεί με περιορισμό της επιδημίας. Σύμφωνα με την ένατη έκθεση προόδου του Παρατηρητηρίου Covid-19, για το διάστημα 8-15 Ιουλίου, παρατηρείται ότι ο βασικός επιδημιολογικός δείκτης Rt παρέμεινε σταθερά χαμηλός, και διαμορφώθηκε στο 0,4 αυτή την εβδομάδα», σημείωσε ο Στέλιος Πέτσας και πρόσθεσε:

«Κατά συνέπεια, μέχρι στιγμής, και παρά τις αφίξεις από το εξωτερικό, η πορεία της επιδημίας δεν φαίνεται να επηρεάστηκε σημαντικά από την αύξηση των επαφών. Ωστόσο, η παραμονή του δείκτη σε επίπεδα χαμηλότερα της μονάδας, συνυπάρχει με  αυξημένο σε σχέση με τις πρόσφατες εκθέσεις του Παρατηρητηρίου, ημερήσιο αριθμό κρουσμάτων. Για αυτό, επαναλαμβάνω, δεν επιτρέπεται κανένας εφησυχασμός. Συγκεκριμένα, παρατηρείται επιδείνωση στον μέσο όρο των ημερησίων κρουσμάτων στα 35 κρούσματα ανά ημέρα, από 25 στην προηγούμενη έκθεση».

Παράλληλα, σημείωσε ότι σημαντικός αριθμός κρουσμάτων είναι εισαγόμενα, με τα μεγαλύτερα ποσοστά θετικών δειγμάτων να εντοπίζονται στον Προμαχώνα. Για αυτό, με δεδομένη την επιδείνωση του επιδημιολογικού προφίλ των Βαλκανικών χωρών, αποφασίστηκε η διέλευση από τον Προμαχώνα να γίνεται αποκλειστικά με την επίδειξη αρνητικού μοριακού τεστ (PCR).

Αύξηση κρουσμάτων σε Αττική, Θεσσαλονίκη

Στα μεγαλύτερα αστικά κέντρα, όπως στην Αττική και στη Θεσσαλονίκη, σημειώθηκε επίσης, αύξηση κρουσμάτων, που πάντως παραμένουν χαμηλά, μεστοσταθμικά, στα 8 κρούσματα ανά ημέρα.

«Επίσης, αυξήσαμε σημαντικά τον αριθμό των τέστ. Μεσοσταθμικά, διενεργήθηκαν τον Ιούλιο μέχρι στιγμής κατά μέσο όρο 5.000 τεστ ανά ημέρα, αριθμός αυξημένος κατά 1.000 σε σχέση με την προηγούμενο μήνα», ανέφερε ο κ. Πέτσας.

«Συμπερασματικά, στο υγειονομικό σκέλος, διαπιστώνεται αύξηση κρουσμάτων, η οποία οφείλεται στα εισαγόμενα κρούσματα, αλλά και στην εσωτερική χαλάρωση. Το γεγονός αυτό, οδήγησε σε αύξηση εισαγωγών στα νοσοκομεία μας, αλλά αυτές παραμένουν σε σχετικά χαμηλά επίπεδα και το κυριότερο, δεν οδηγούν σε απώλειες. Το πρώτο δεκαπενθήμερο του Ιούλιου είχαμε 449 κρούσματα, αλλά μόνο μια απώλεια ζωής», πρόσθεσε.

Επίσης, επεσήμανε ότι «η κυβέρνηση αξιολογεί καθημερινά την εξέλιξη της πανδημίας, εντείνει τους ελέγχους στις πύλες εισόδου της χώρας, αλλά επιμένει στην καταπολέμηση του κυριότερου εχθρού: Που είναι ο εφησυχασμός. Η χαλάρωση που οδηγεί στα απαράδεκτα φαινόμενα συγχρωτισμού».

Ως εκ τούτου, οι αρμόδιες Αρχές έχουν ήδη εντείνει τους ελέγχους και θα τους πυκνώσουν ακόμη περισσότερο.

«Αποτελεί κεντρική πολιτική προτεραιότητα να σταλεί παντού το μήνυμα: Ότι οι έλεγχοι γίνονται όπου χρειάζεται και επιβάλλονται οι διοικητικές κυρώσεις και τα πρόστιμα που ορίζει η Νομοθεσία. Το πλαίσιο που υπάρχει είναι επαρκές, αλλά απαιτείται πιστή εφαρμογή του. Για το σκοπό αυτό, δόθηκε εντολή αυστηροποίησης των ελέγχων και εφαρμογής των προβλεπόμενων χωρίς εκπτώσεις. Ιδίως, στους τομείς που αφορούν στην τήρηση των κανόνων υγιεινής από τους εργαζόμενους και στην αποφυγή του συγχρωτισμού και των συναθροίσεων», ανέφερε σχετικά.

Τι έδειξαν οι έλεγχοι

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, την Τρίτη (14/7) πραγματοποιήθηκαν έλεγχοι σε 69 δήμους σε όλη την επικράτεια.

Ελέγχθηκαν συνολικά 569 σημεία και στα 39 από αυτά βεβαιώθηκαν 51 παραβάσεις και επιβλήθηκαν πρόστιμα συνολικού ύψους 13.350 ευρώ, ενώ σε δύο καταστήματα επιβλήθηκε αναστολή λειτουργίας για 15 ημέρες. Οι παραβάσεις αφορούσαν κυρίως τη μη χρήση μάσκας από το προσωπικό εργασίας, καθώς και υπέρβαση της αναλογίας ατόμων ανά τετραγωνικό μέτρο.

Παράλληλα, ο κ. Πέτσας έκανε γνωστό πως, επειδή οι επιδημιολογικοί δείκτες στη Σουηδία βελτιώνονται, οι πτήσεις θα επιτραπούν από τις 20 Ιουλίου αντί για 22 Ιουλίου, που είχε αρχικά ανακοινωθεί.

Στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ο Κ. Μητσοτάκης

Όσον αφορά τα υπόλοιπα ζητήματα, ο κ. Πέτσας έκανε αναφορά στη μετάβαση του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, στις Βρυξέλλες, για τη συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

«Πρόκειται για μείζονος σημασίας συνεδρίαση, τόσο για την Ελλάδα, όσο και για ολόκληρη την Ευρώπη, καθώς το κυρίαρχο ζήτημα της ατζέντας αφορά στην έγκριση της πρότασης που υπέβαλε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για το Ταμείο Ανάκαμψης και η διαμόρφωση του νέου Πολυετούς Δημοσιονομικού Πλαισίου 2021-2027», σημείωσε.

Αξιοποίηση αυξημένων κοινοτικών πόρων

Όσον αφορά το μέτωπο της οικονομίας, ο κ. Πέτσας σημείωσε πως η κυβέρνηση προετοιμάζεται ήδη για την ταχεία και στοχευμένη αξιοποίηση των αυξημένων κοινοτικών πόρων, με σχέδιο που μπορεί να μεταμορφώσει την Ελλάδα.

«Επιδιώκουμε για το σκοπό αυτό τη μέγιστη δυνατή κοινωνική συναίνεση, μέσα από ένα νέο συμβόλαιο μεταξύ του κόσμου της εργασίας, της παραγωγής και της πολιτικής. Αναθέσαμε την κατάρτιση συγκροτημένης πρότασης που θα αποτελέσει τη βάση του εθνικού σχεδίου  στην Επιτροπή Πισσαρίδη και έχουμε ήδη τους άξονες με τις κεντρικές στοχεύσεις που υποδεικνύει. Συγκροτούν ένα σχέδιο που θέτει στόχους που οδηγούν στη μεταμόρφωση της Ελληνικής οικονομίας», σημείωσε.

Με το σχέδιο προτείνονται:

– Η έμπρακτη στήριξη των ανέργων για την επανανένταξή τους στην αγορά εργασίας. Ο Οργανισμός Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού (ΟΑΕΔ) να βοηθά ενεργά τους ανέργους για έξι μήνες στην αναζήτηση εργασίας. Αμέσως μετά, όποιοι δεν βρουν δουλειά να καλούνται σε στοχευμένα προγράμματα κατάρτισης και στη συνέχεια να προωθούνται για πρακτική άσκηση σε θέσεις που θα βρίσκει το κέντρο κατάρτισης.

– Η χορήγηση φορολογικών κινήτρων στα νοικοκυριά για να επενδύουν μακροπρόθεσμα σε ελληνικές εταιρείες που εισάγονται στο Χρηματιστήριο Αθηνών, όπως γίνεται στο Ηνωμένο Βασίλειο, τη Γαλλία και  την Ιταλία.

– Η παροχή κινήτρων για συγχωνεύσεις και εξαγορές εταιρειών με στόχο την μεγέθυνση της μέσης ελληνικής επιχείρησης και την επίτευξη οικονομιών κλίμακος.

– Η επιτάχυνση της απονομής δικαιοσύνης, με τη δημιουργία εξειδικευμένων τμημάτων στα δικαστήρια για υποθέσεις σημαντικού οικονομικού ενδιαφέροντος έτσι ώστε να υπάρχουν αποφάσεις το αργότερο σε 12 μήνες.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σημείωσε, ακόμη, ότι η κυβέρνηση -όπως τόνισε χθες στα Οινόφυτα ο πρωθυπουργός- σχεδιάζει την ευθυγράμμιση της χώρας με τη νέα βιομηχανική στρατηγική, που εισηγήθηκε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τον περασμένο Μάιο.

Πρώτον, με την τόνωση της επιχειρηματικότητας.

Δεύτερον, με τον ψηφιακό και πράσινο μετασχηματισμό, και

Τρίτον, με την ανάκτηση της αυτονομίας της Ευρώπης σε κρίσιμους στρατηγικούς παραγωγικούς τομείς.

Στο πλαίσιο αυτό  η Ειδική Κυβερνητική Επιτροπή με αρμοδιότητα τη βιομηχανία σύντομα θα καταρτίσει ένα προσχέδιο εθνικής στρατηγικής. Για το σκοπό αυτό, θα διατεθούν σημαντικοί πόροι  από το Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης. Στόχος μας είναι να αυξηθεί το μερίδιο της βιομηχανίας στο Α.Ε.Π. από το 9,5% στο 12%, έως το 2025, και στο 15%, έως το 2030.

Επενδύσεις 1,1 δισ. ευρώ

Ο Στέλιος Πέτσας αναφέρθηκε και στο επενδυτικό ενδιαφέρον στη χώρα, το οποίο εντείνεται. «Χθες εγκρίθηκαν 8 στρατηγικές επενδύσεις, συνολικού ύψους  1,1 δισ.  ευρώ, που συμβάλλουν στη δημιουργία 3.300 θέσεων εργασίας. Πρόκειται για μια μαρίνα στη Λευκάδα και τουριστικές επενδύσεις σε Διακοφτό στην Ίο, Βόνιτσα, Κυλλήνη, Μύκονο και Κρήτη», ανέφερε μεταξύ άλλων.

Το μεταναστευτικό

Τέλος, όσον αφορά το μεταναστευτικό, σημείωσε πως η κυβέρνηση παίρνει σταδιακά τον έλεγχο του ζητήματος και θέτει ξεκάθαρους κανόνες για όλους.

«Στο πλαίσιο αυτό υπογράφηκε χθες τριμερής συμφωνία μεταξύ της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ και του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου για την υλοποίηση του στεγαστικού προγράμματος ESTIA II», σημείωσε και πρόσθεσε:

«Με τη συμφωνία αυτή, το υπουργείο αναλαμβάνει πλέον την υλοποίηση του προγράμματος «ESTIA II», που έως τώρα είχε η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ. Είχε προηγηθεί η έγκριση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή χρηματοδότησης 91,5 εκατ. ευρώ προς το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου για την συνέχιση και τη διεύρυνση του προγράμματος. Σημειώνεται ότι, μέχρι τώρα, το πρόγραμμα παρέχει 25.500 θέσεις φιλοξενίας για ευάλωτους αιτούντες διεθνή προστασία, σε διαμερίσματα και μικρά κτίρια σε όλη την Ελλάδα. Οι θέσεις αυτές σχεδιάζεται να αυξηθούν το 2021 σε 40.000».

Δείτε ακόμη:
Από την Παρασκευή ηλεκτρονικά οι αιτήσεις για τους παιδικούς σταθμούς

Loading