EUROKINISSI/POOL ΑΠΕ-ΜΠΕ/ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΜΠΕΛΤΕΣ

Πλήρης επιβεβαίωση του Politic για τις φοροελαφρύνσεις

Του Γιάννη Χαβιανίδη

propoli
Δια στόματος του υπουργού Οικονομικών, Χρήστου Σταϊκούρα, ήρθε η πλήρης επιβεβαίωση του χθεσινού ρεπορτάζ του Politic.gr για τις φοροελαφρύνσεις που σχεδιάζει η κυβέρνηση ως αντίμετρο στην οικονομική κρίση.

Ο άνθρωπος που κρατά στα χέρια του την ελληνική οικονομία αποκάλυψε σε χθεσινές του δηλώσεις, ότι στις σκέψεις της κυβέρνησης είναι «λελογισμένες μειώσεις φόρων», τονίζοντας πως «υπάρχουν και  άλλα μέτρα προς αξιολόγηση».

Μεταξύ των προτάσεων που μελετά το οικονομικό επιτελείο είναι η μείωση της προκαταβολής φόρων, η μείωση του ΦΠΑ στις μεταφορές, καθώς και κλαδικές παρεμβάσεις που θα ανακουφίσουν τα πληττόμενα νοικοκυριά χωρίς όμως να απειλούν την ομαλή ροή των δημόσιων οικονομικών.

Σε ό,τι αφορά τα τελευταία, στο Μέγαρο Μαξίμου πήραν βαθιά ανάσα όταν ενημερώθηκαν ότι η απώλεια εσόδων το μήνα Απρίλιο είναι κάτω του 30%, γεγονός που σημαίνει υστέρηση και όχι κατάρρευση εσόδων.

Σχετικά με την έκθεση της Κομισιόν που προβλέπει ύφεση 9,7% λόγω του κορονοϊού, στο υπουργείο Οικονομικών την περιορίζουν στο 4,7% στο βασικό και στο 7,9% στο δυσμενές σενάριο.

Αυτό οφείλεται σε δύο συγκεκριμένους λόγους. Πρώτον στο ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κάνει διαφορετικές προβλέψεις για το χρόνο ανοίγματος της οικονομίας και δεύτερον στο ότι λαμβάνει υπόψη μόνο μέρος των μέτρων που υλοποιούνται. Αυτό σημαίνει ότι δεν λαμβάνει υπόψη τη ρευστότητα ύψους 7 δισ. ευρώ με τα εγγυοδοτικά προγράμματα.

Βαδίζοντας πάνω στη «γέφυρα ασφάλειας» και έχοντας μια καλύτερη εικόνα για το πού πορεύεται τελικά η ελληνική οικονομία, η κυβέρνηση στρέφει την προσοχή της και στις πληττόμενες επιχειρήσεις που όμως οι αιτήσεις τους απορρίφθηκαν.

Ποιοι πήραν τα 800 ευρώ και πόσοι έμειναν εκτός

Βάσει σχετικών στοιχείων της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, την αποζημίωση ειδικού σκοπού ύψους 800 ευρώ έλαβαν 473.959 επιχειρήσεις και καταβλήθηκαν 379,1 εκατ. ευρώ.

Την αποζημίωση δεν έλαβαν οι επιχειρήσεις που:

-Δεν ανήκαν σε έναν από τους προβλεπόμενους τύπους εταιρείας που δικαιούνταν ενίσχυσης.

-Διέθεταν πάνω από 20 εργαζόμενους.

-Ο κύριος ή δευτερεύων ΚΑΔ με τα μεγαλύτερα ακαθάριστα έσοδα το 2018, δεν περιλαμβανόταν στον πίνακα της Κοινής Υπουργικής Απόφασης.

-Είχαν μηδενικά έσοδα το 2018.

-Δεν είχαν υποβάλει μέχρι και τις 16/4/2020, όλες τις δηλώσεις ΦΠΑ για τις οποίες υπήρχε υποχρέωση υποβολής.

-Ήταν σε αδράνεια από την 1η/4/2019 μέχρι τις 29/2/2020.

-Είχε ανασταλεί η χρήση του Α.Φ.Μ. για τη διενέργεια ενδοκοινοτικών συναλλαγών.

Όσον αφορά τις αιτήσεις που απορρίφθηκαν, τις επόμενες ημέρες, θα υπάρξει επανέλεγχος και στη συνέχεια θα ακολουθήσει ενημέρωση των επιχειρήσεων για τους λόγους απόρριψης της αίτησής τους μέσω μηνύματος στη θυρίδα τους στο myTAXISnet της ΑΑΔΕ.

Loading