Η Ελλάδα έχει λάβει πρόσκληση από τον Αμερικανό Πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ να καταστεί ιδρυτικό μέλος του Συμβουλίου Ειρήνης και εξετάζει πολύ προσεκτικά όλα τα σχετικά έγγραφα, ανέφερε ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης, μετά το πέρας της τριμερούς Συνάντησης υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας – Κύπρου – Αιγύπτου στο Κάιρο.
«Η σύσταση του Συμβουλίου Ειρήνης είναι σύμφωνη με την απόφαση 2803 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, υπέρ της οποίας η Ελλάδα, ως εκλεγμένο μέλος, ψήφισε θετικά», ανέφερε και πρόσθεσε:
«Η Ελλάδα τάσσεται σταθερά υπέρ όλων των πρωτοβουλιών που προάγουν την ειρήνη, την ασφάλεια και τη σταθερότητα. Στο πλαίσιο αυτό, θα συντονιστούμε με τους εταίρους μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά και με άλλους σημαντικούς φίλους και συμμάχους, όπως η Αίγυπτος.»
Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών υπογράμμισε πως η τριμερής συνεργασία Ελλάδας – Κύπρου – Αιγύπτου έχει αποδείξει τη δύναμη και την αντοχή της, και τόνισε πως «έχει καταστεί πρότυπο για παρόμοιες συνεργατικές πρωτοβουλίες στην περιοχή μας».
Η συνεργασία είναι βαθιά ριζωμένη στην ιστορία των γειτονικών μας χωρών, επηρεάζει ενεργά το παρόν και είναι ιδιαίτερα ελπιδοφόρα για το μέλλον. Ο κ. Γεραπετρίτης επεσήμανε ότι επιβεβαιώθηκε η προσήλωση στο Διεθνές Δίκαιο, συμπεριλαμβανομένης της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας.
«Επαινούμε επίσης τις προσπάθειες της Αιγύπτου για την επίτευξη ειρήνης στη Μέση Ανατολή», ανέφερε, προσθέτοντας ότι η παλαιστινιακή κυριαρχία είναι κρίσιμη για όλες τις πτυχές της επόμενης ημέρας στη Γάζα. «Η Ελλάδα, ως στενός εταίρος της Παλαιστινιακής Αρχής, διαδραματίζει ενεργό ρόλο και θα επιδιώξει να είναι παρούσα στην επόμενη ημέρα στη Γάζα», υπογράμμισε.
Τέλος, ο Γιώργος Γεραπετρίτης επεσήμανε τη σημασία της ασφάλειας των θαλασσίων οδών και του εμπορίου, που αποτελεί προτεραιότητα για την Ελλάδα, και δήλωσε ότι η συνεργασία Ελλάδας – Αιγύπτου – Κύπρου θα επεκταθεί σε τομείς όπως η οικονομία, ο τουρισμός και η ενέργεια.
![]()

