Προτάσεις Χατζηδάκη για την επιτάχυνση της απονομής δικαιοσύνης

Προτάσεις Χατζηδάκη για την επιτάχυνση της απονομής δικαιοσύνης

Τέσσερις προτάσεις για την επιτάχυνση της απονομής της δικαιοσύνης προκειμένου να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη και να ενισχυθεί η ασφάλεια δικαίου παρουσίασε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Κωστής Χατζηδάκης, μιλώντας απόψε στο Συνέδριο «Δικαιοσύνη: Θεμέλιο Ανάπτυξης & Ευημερίας» που πραγματοποιείται στην Αθήνα.

Ο κ. Χατζηδάκης τόνισε ότι η κυβέρνηση έχει κάνει σημαντικά βήματα για τη βελτίωση της κατάστασης. Οι προτάσεις περιλαμβάνουν:

– Ο νέος δικαστικός χάρτης αναδιοργανώνει τη γεωγραφία της Δικαιοσύνης, θεσπίζοντας για πρώτη φορά μετά από πολλές δεκαετίες αλλαγές στον αριθμό των δικαστών, που στην Αθήνα αυξήθηκαν από 400 σε περίπου 750.

– Η καθιέρωση μηχανισμού περικοπής αποδοχών για σοβαρές καθυστερήσεις στην έκδοση αποφάσεων.

– Η έμπρακτη εμπιστοσύνη στους λειτουργούς της δικαιοσύνης ενισχύεται με τη συμμετοχή των δικαστών στην επιλογή της ηγεσίας των ανωτάτων δικαστηρίων.

Υπολογίζεται ότι ήδη 25.000 υποθέσεις τον χρόνο αφαιρούνται από τα δικαστήρια.

– Οι επενδύσεις στη Δικαιοσύνη με πόρους του εθνικού προϋπολογισμού και των ευρωπαϊκών ταμείων περιλαμβάνουν αυξήσεις στους μισθούς και τα επιδόματα, καθώς και νέες προσλήψεις δικαστικών υπαλλήλων.

– Οι κανόνες για την καλή νομοθέτηση που έχουν εισαχθεί με το Ν. 4462/2019 και οι κωδικοποιήσεις που νομοθετούνται σε ευρύ φάσμα.

Ωστόσο, όπως σημείωσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, η κατάσταση της Δικαιοσύνης δεν είναι αυτή που θα έπρεπε, με μόλις το ένα τρίτο των πολιτών να δηλώνουν εμπιστοσύνη στη Δικαιοσύνη, σε σύγκριση με περίπου 60% του ευρωπαϊκού μέσου όρου. Σύμφωνα με τα σχετικά στοιχεία, χρειάζονται κατά μέσο όρο 1.500 ημέρες για την τελεσιδικία μιας υπόθεσης, με στόχο της κυβέρνησης να μειωθούν στις 630 ημέρες.

Τέσσερις προτάσεις που παρουσίασε ο κ. Χατζηδάκης περιλαμβάνουν την ενίσχυση της εξωδικαστικής επίλυσης διαφορών και τη δημιουργία ενός νέου, κεντρικού οργάνου στις δημόσιες υπηρεσίες.

Ο κ. Χατζηδάκης υπογράμμισε ότι είναι κρίσιμη η συμβολή όλων για την ενίσχυση της ασφάλειας δικαίου και της εμπιστοσύνης. «Μόνο έτσι θα εμπεδωθεί ένα κλίμα εμπιστοσύνης, που θα δώσει ουσία και βάθος στις μεταρρυθμίσεις» κατέληξε.

Loading

Play