Κατά πλειοψηφία ψηφίσθηκαν τα σχέδια νόμου του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας σχετικά με την «Κύρωση του Μνημονίου Κατανόησης ανάμεσα στο Υπουργείο Άμυνας του Βασιλείου της Δανίας και στο Ομοσπονδιακό Υπουργείο Άμυνας της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας και στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας της Ελληνικής Δημοκρατίας και σε άλλα Υπουργεία Άμυνας ευρωπαϊκών κρατών για την παράδοση της ιδέας ενέργειας για την πιθανή απόκτηση και χρήση ενός Σταδίου Ανάπτυξης Εννοιών Σπονδυλωτής Επίγειας Αεράμυνας» και της «Κύρωσης της Επιστολής Προσφοράς του Προέδρου του Διοικητικού Συμβουλίου του OCCAR σχετικά με τη διαχείριση του Προγράμματος Κορβέτας Περιπολίας Πολλαπλών Αποστολών» από την Ολομέλεια.
Ειδικότερα, για την πρώτη Κύρωση του Μνημονίου Κατανόησης του «MoU Σταδίου Ανάπτυξης Εννοιών Σπονδυλωτής GBAD», στην οποία συμμετέχουν Δανία, Γερμανία, Ελλάδα, Ουγγαρία, Ιταλία, Κάτω Χώρες, Νορβηγία, Σλοβενία, Ισπανία και Βρετανία, η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ ψήφισαν «υπέρ», ενώ καταψήφισαν ΚΚΕ, Νέα Αριστερά, Νίκη και Πλεύση Ελευθερίας. ΣΥΡΙΖΑ και Ελληνική Λύση τοποθετήθηκαν με «παρών».
Το σχέδιο νόμου της Κύρωσης της Επιστολής Προσφοράς του OCCAR ψηφίσθηκε με θετική ψήφο από ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, ενώ καταψήφισαν ΚΚΕ, Νέα Αριστερά, Νίκη και Πλεύση Ελευθερίας. ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ και Ελληνική Λύση τοποθετήθηκαν με «παρών».
Ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας Αθανάσιος Δαβάκης επεσήμανε ότι οι συνεργασίες αυτές προκύπτουν από τα άμεσα αντανακλαστικά των Γενικών Επιτελείων, ειδικά μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία, και τόνισε ότι «η χώρα μας αναζητά απαντήσεις και εργαλεία για μελλοντικές ανάγκες».
Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με συμμετοχή τουρκικής εταιρείας στο πρόγραμμα της Ευρωκορβέτας, ο κ. Δαβάκης διευκρίνισε ότι υπήρξε πρόθεση, αλλά «δεν προκρίθηκε και δεν θα συμμετάσχει στα επόμενα Προγράμματα».
Ο υφυπουργός τόνισε επίσης ότι «η αιχμή του Αμυντικού μας Δόγματος είναι οι άνδρες και οι γυναίκες των ΕΔ μας».
Ερωτηθείς για ατύχημα που σημειώθηκε στο πεδίο βολής Αετού, ο υφυπουργός ανέφερε ότι «υπήρξε ένα δυνατό μπουρίνι το οποίο προκάλεσε τραυματισμό ενός εργαζόμενου» και εξέφρασε ευχές για καλή ανάρρωση.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
![]()
