Σύμφωνα με την κυβέρνηση, οι πόροι που θα διατεθούν τα επόμενα δύο χρόνια θα ξεπεράσουν το 1 δισεκατομμύριο ευρώ, και θα αφορούν το σύνολο της ελληνικής επιχειρηματικότητας, στο πλαίσιο του αναπτυξιακού νόμου που ψηφίστηκε σήμερα από τη Βουλή.
Ο αναπτυξιακός νόμος εγγυάται με διαφάνεια, αξιοπιστία και σοβαρότητα, καθώς και τη συνεργασία του Υπουργείου Ανάπτυξης με τους ιδιωτικούς φορείς, την κατανομή πόρων που θα ξεπερνούν το 1 δισ. ευρώ. Ο υπουργός Ανάπτυξης Τάκης Θεοδωρικάκος ανέφερε ότι οι αποφάσεις υπαγωγής θα περιλαμβάνουν τουλάχιστον πέντε αναπτυξιακά καθεστώτα που αφορούν το σύνολο της ελληνικής επιχειρηματικότητας, περιλαμβάνοντας τις μεγάλες και τις μικρές επιχειρήσεις.
«Για εμάς ο στόχος της ανάπτυξης αφορά όλη τη χώρα, την αναγκαία μείωση των κοινωνικών και περιφερειακών ανισοτήτων, την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας, τη στήριξη της νέας γενιάς και την παραμονή των νέων στην περιφέρεια», δήλωσε ο υπουργός, προσθέτοντας ότι οι προτάσεις που κατατέθηκαν κατά τη διάρκεια της συζήτησης θα εξεταστούν από το υπουργείο.
Τα κόμματα της αντιπολίτευσης, κατά τη διάρκεια της συζήτησης, εξέφρασαν τις ανησυχίες τους ότι η ανάπτυξη που προωθεί η κυβέρνηση δεν είναι συμπεριληπτική και δεν θα συμβάλλει στην μείωση των κοινωνικών ανισοτήτων. Χαρακτήρισαν την κατεύθυνση «σαφή», τονίζοντας ότι υπάρχει εξυπηρέτηση των μεγάλων συμφερόντων και κατήγγειλαν ότι οι μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις αποκλείονται από τα προγράμματα του αναπτυξιακού νόμου.
Κατά τη διάρκεια της παρέμβασής του, ο υπουργός Ανάπτυξης αναφέρθηκε και στην έγκριση της εισήγησής του από το υπουργικό συμβούλιο για την εποπτεία της αγοράς. «Ενισχύουμε και ενιαιοποιούμε τον μηχανισμό του κράτους, στον οποίο θα μπορεί να απευθύνεται κάθε πολίτης που αισθάνεται ότι αντιμετωπίζει προβλήματα στις διαδικασίες αγοράς», δήλωσε ο κ. Θεοδωρικάκος, υπογραμμίζοντας τη σημασία της δημιουργίας μιας νέας ισχυρής αρχής.
Η κυβέρνηση επιδιώκει την εφαρμογή καλών πρακτικών, όπως αυτών της ΑΑΔΕ και των σκανδιναβικών χωρών, με στόχο τη μείωση του κόστους ζωής και την αντιμετώπιση του προβλήματος της ακρίβειας.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ