Του Γιάννη Χαβιανίδη
Με οδηγό το τρίπτυχο “ψυχραιμία, ετοιμότητα, αποφασιστικότητα” απαντά η Ελλάδα στις συνεχείς προκλητικές ενέργειες της Άγκυρας.
Το Oruc Reis παρέμενε αγκυροβολημένο στο λιμάνι της Αττάλειας μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες, ωστόσο ουδείς μπορεί να αποκλείσει μια αλλαγή στάσης τα επόμενα λεπτά. Το ίδιο ισχύει και για τον τουρκικό στόλο, ο οποίος δεν έχει αποχωρήσει από την περιοχή.
Στην Αθήνα ο “κόκκινος συναγερμός” παραμένει σε ισχύ, δεδομένου ότι η τουρκική NAVTEX εκπνέει στις 2 Αυγούστου, κάτι που συνεπάγεται ότι ουδείς μπορεί να αποκλείσει κάποια κίνηση από την Άγκυρα.
Στο Μέγαρο Μαξίμου εντείνουν τις προσπάθειες σε διπλωματικό επίπεδο ώστε να καταδείξουν την προκλητική συμπεριφορά της Τουρκίας. Κεντρικός στόχος του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι η πολιτική απομόνωση του Ταγίπ Ερντογάν, θέλοντας να καταδείξει στην κοινή γνώμη πως ο Τούρκος πρόεδρος δεν έχει συμμάχους στο πλευρό του.
Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται η επικοινωνία του Έλληνα πρωθυπουργού με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίν Πούτιν, στη διάρκεια της επικοινωνίας συζητήθηκαν οι διμερείς σχέσεις, η κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο και την ευρύτερη περιοχή και το ζήτημα της μετατροπής της Αγίας Σοφίας σε τζαμί, γεγονός που αποτελεί πρόκληση για όλο τον Ορθόδοξο κόσμο.
Επίσης, επικοινώνησε με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη για το συντονισμό ενεργειών Ελλάδας και Κύπρου, αλλά και τη Γερμανίδα Καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ. Ακολουθώντας τον ίδιο βηματισμό, μετά από σχετική οδηγία, η πρεσβεία μας στην Άγκυρα προχώρησε σε διάβημα προς το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών, ενώ οι Αρχές μας ενημέρωσαν την Ε.Ε., το ΝΑΤΟ και τον Ο.Η.Ε., καθώς και τις πρωτεύουσες των μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.
“Ομπρέλα” ενεργειών για την Αγία Σοφία
Πέραν των όσων συμβαίνουν στο Αιγαίο η Ελλάδα δεν λησμονεί τη σημερινή μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί. Η κυβέρνηση διαμηνύει πως το συγκεκριμένο ζήτημα δεν συνιστά ελληνο-τουρκική διαφορά, αλλά ζήτημα ολόκληρου του πολιτισμένου κόσμου. Άλλωστε η Αγία Σοφία είναι ένα από τα σημαντικότερα μνημεία του κόσμου και συγκεντρώνει πλήθος οικουμενικών αξιών.
Για το λόγο αυτό θεωρείται ειλημμένη απόφαση να αναδειχθεί το ζήτημα μέσα από διεθνείς πρωτοβουλίες που θα αναλάβει η Ελλάδα, συνομιλώντας με όλους τους διεθνείς Οργανισμούς, προεξάρχουσας βεβαίως της UNESCO.
“Σκοπός μας”, δηλώνει στο Politic κυβερνητικός αξιωματούχος, “είναι να προστατεύσουμε το μνημείο που έχει πανανθρώπινη αξία και ως τέτοιο είχε καταγραφεί και στην UNESCO. Θέλουμε να δημιουργήσουμε μία ομπρέλα συγκεκριμένων ενεργειών, οι οποίες θα κατατείνουν στην αποτελεσματική προστασία του μνημείου”.
Δείτε επίσης: Δρούγος: «Ο Ερντογάν “ισλαμοποιεί” την Τουρκία