Κριτική στην κυβέρνηση για τις πολιτικές της όσον αφορά τη δημόσια υγεία άσκησε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Σωκράτης Φάμελλος, κατά τη διάρκεια συζήτησης με τον Γρηγόρη Γεροτζιάφα, καθηγητή Αιματολογίας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Σορβόνης, στο πλαίσιο του 6ου συνεδρίου του ygeiamou που συντόνισε η δημοσιογράφος Γεωργία Σαδανά.
«Η Ελλάδα είναι στις χώρες με το μεγαλύτερο έλλειμμα αναγκών Υγείας στην Ευρώπη. Είμαστε δεύτεροι από το τέλος, μετά την Εσθονία. Η ΕΕ έχει μ.ο. ιδιωτικών δαπανών υγείας 15% ενώ εμείς είμαστε πάνω από 35%», είπε ο Σωκράτης Φάμελλος, τονίζοντας πως ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ θέλει «ισχυρή δημόσια υγεία και το κράτος να επενδύσει σε δομές», καθώς και «μεγάλη εμπιστοσύνη στο επιστημονικό προσωπικό».
Ανέφερε επίσης ότι «η Πολιτεία πρέπει να εξασφαλίζει το δικαίωμα στη ζωή. Πρέπει να υπάρχει πρόσβαση στην υγεία για όλους και όλες», υπογραμμίζοντας ότι «όταν έχεις υπερπλεόνασμα, πρώτα πρέπει να επενδύεις στην υγεία και μετά στην αποπληρωμή των δανείων».
Κατηγόρησε επίσης την κυβέρνηση ότι «οι παρεμβάσεις που κάνει στα επείγοντα, δεν έχουν αποτέλεσμα και δεν λύνουν το καθημερινό πρόβλημα», χαρακτηρίζοντας «απαράδεκτο να συζητάμε για εθελοντές του Ερυθρού Σταυρού και να μην κάνουμε προσλήψεις».
«Η πρόταση των θέσεων του ΣΥΡΙΖΑ εγκρίθηκε από την ΚΕ και θα κοινοποιηθεί στα μέλη και τον δημόσιο διάλογο. Θέλουμε να επικοινωνήσουμε με την κοινωνία. Η Δημόσια Υγεία είναι κεντρική πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ και θέλουμε η Πολιτεία να έχει την κεντρική ευθύνη»
«Εμείς θέλουμε οι γιατροί να είναι πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης. Αυτό προϋποθέτει καλύτερα νοσοκομεία και καλύτερες αμοιβές. Φοβόμαστε ότι στο μέλλον δεν θα υπάρχει δημόσια υγεία. Το να έχεις την υγεία σου είναι θέμα Δημοκρατίας».
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ