Παρουσίαση του βιβλίου του διευθυντή της εφημερίδας "Εστία", Μανώλη Κοττάκη, "Οι Απόρρητοι Φάκελοι Καραμανλή", στο Πολεμικό Μουσείο, Δευτέρα 1 Ιουλίου 2024. Στην εκδήλωση συμμετείχαν και εκφώνησαν ομιλία οι δύο πρώην Πρωθυπουργοί και πρώην πρόεδροι της Νέας Δημοκρατίας, Κώστας Καραμανλής και Αντώνης Σαμαράς. (ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI)

Σαμαράς και Καραμανλής πριόνισαν την πολιτική ηγεμονία του Κυριάκου Μητσοτάκη

Από χθες το βράδυ τίποτα δεν είναι ίδιο στο εσωτερικό της Νέας Δημοκρατίας! Και αυτό γιατί, με τις τοποθετήσεις τους, Αντώνης Σαμαράς και Κώστας Καραμανλής πριόνισαν την πολιτική ηγεμονία του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Αφού ο Πρωθυπουργός δεν έχει αντίπαλο στην αντιπολίτευση, απέκτησε εσωκομματικό. Όλα δείχνουν ότι η εσωστρέφεια θεριεύει στο εσωτερικό του κυβερνώντος κόμματος και η ώρα του μεγάλου ξεκαθαρίσματος πλησιάζει.

propoli

Επισήμως το Μέγαρο Μαξίμου προσπαθεί να αποφύγει την ένταση, όπως επίσης τις βιαστικές και εν θερμώ κινήσεις που μπορεί να ξεχειλώσουν το… πουλόβερ. Υπό αυτήν την έννοια έχει μεγάλο ενδιαφέρον το βραδινό δείπνο του Economist, όπου όλοι περιμένουν με αγωνία να δουν αν ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα απαντήσει στα χθεσινοβραδινά λεγόμενα, κατά τη διάρκεια της συζήτησης που θα έχει με τον πρώην Πρωθυπουργό της Ιταλίας Ενρίκο Λέττα, στο Golf της Γλυφάδας. Το μόνο σίγουρο είναι ότι η ρήξη μοιάζει οριστική.

Όχι τόσο με τον Κώστα Καραμανλή, που κράτησε τα (όποια) προσχήματα αφού απέφυγε τις προσωπικές αναφορές, αλλά κυρίως με τον Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος από το βήμα του πολεμικού μουσείου παρουσίασε μια πολιτική πλατφόρμα για την ιδεολογική ταυτότητα της Νέας Δημοκρατίας. Σε αυτόν, άλλωστε, στόχευσαν συνεργάτες του Κυριάκου Μητσοτάκη όταν σχολίαζαν πως τα λεγόμενα του πρώην Πρωθυπουργού θύμιζαν λίγο την Λε Πέν.

Το μόνο σίγουρο είναι ότι οι θερμοκρασίες εντός της Νέας Δημοκρατίας παραπέμπουν στην εποχή των… παγετώνων και το κλίμα έγινε ακόμα πιο βαρύ, σε μια περίοδο που το κομματικό ακροατήριο είναι ιδιαίτερα προβληματισμένο και…. μουδιασμένο από το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών, αλλά και όσα ειπώθηκαν στην πρόσφατη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας.

Το ερώτημα είναι αν το Μέγαρο Μαξίμου θα σηκώσει το γάντι στους δυο πρώην Πρωθυπουργούς που εμφανίστηκαν ως εκφραστές της δεξιάς ψυχής της Νέας Δημοκρατίας. Και αν δεν υπάρξει κάποιο… απρόοπτο που μπορεί να επιφέρει σημαντικές αλλαγές, ρήξεις και εσωκομματικές ανακατατάξεις, η περίοδος της ΔΕΘ, αλλά κυρίως ο Ιανουάριος του 2025, όταν θα τεθεί θέμα εκλογής του ή της νέας Προέδρου της Δημοκρατίας, θα έχει ξεχωριστό ενδιαφέρον. Η ώρα της οριστικής ρήξης πλησιάζει…

Loading