Σε θολά νερά το μέλλον του ΣΥΡΙΖΑ – Η «Ομπρέλα» προετοιμάζει την επόμενη κίνησή της

Ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται σε μια κρίσιμη στιγμή της πολιτικής του ιστορίας.

Σήμερα, Πέμπτη (9/11), τα στελέχη της ΚΕ της “Ομπρέλας” θα συνεδριάσουν προκειμένου να συζητήσουν τον τρόπο αντίδρασής τους στην εισήγηση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανου Κασσελάκη, ο οποίος καταδίκασε πολιτικά τους Δημήτρη Βίτσα, Νίκο Φίλη, Πανό Σκουρλέτη και Στέφανο Τζουμάκα για τις δημόσιες δηλώσεις που έκαναν πρόσφατα.

propoli

Μάλιστα, την Παρασκευή θα πραγματοποιηθεί πανελλαδική συνδιάσκεψη όπου θα τεθούν στο τραπέζι οι απόψεις των στελεχών και των μελών του ΣΥΡΙΖΑ που υποστηρίζουν την εσωκομματική αντιπολίτευση. Πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες όλα τα σενάρια είναι πιθανά. Είτε πρόκειται για την αποχώρηση μέσα στην ΚΕ των στελεχών της Ομπρέλας είτε για το ενδεχόμενο εσωτερικού δημοψηφίσματος, σε περίπτωση που απορριφθεί από την πειοψηφία η πρόταση του Στέφανου Κασσελάκη για διαγραφή των στελεχών της Ομπρέλας. Σε κάθε περίπτωση αυτό που διαβεβαιώνουν τα στέλεχη της Ομπρέλας είναι πως από βδομάδα, ξημερώνει μια άλλη Δευτέρα για τον ΣΥΡΙΖΑ.

«Τελειώνουν όλα σε δύο ημέρες» έλεγε χαρακτηριστικά κορυφαίο μέλος, ενώ άλλες πηγές σημείωναν στην «Καθημερινή» πως ήδη συντάσσεται το σχετικό κείμενο που θα κατατεθεί στην Κεντρική Επιτροπή και θα σηματοδοτεί το «τέλος εποχής» στον ΣΥΡΙΖΑ.

Οι Ευκλείδης Τσακαλώτος, Νίκος Βούτσης, Νίκος Φίλης, Πάνος Σκουρλέτης, Δημήτρης Βίτσας και περίπου 40 άλλα στελέχη της Κεντρικής Επιτροπής δηλώνουν αποφασισμένοι να μην υποχωρήσουν, εκφράζοντας την άποψη ότι το κόμμα έχει απομακρυνθεί από τις βασικές του αξίες, χάνοντας τη ριζοσπαστική και αριστερή ταυτότητά του.

Το επόμενο… κεφάλαιο

Το νέο εγχείρημα θα λάβει «σάρκα και οστά», σύμφωνα με πληροφορίες, την ερχόμενη Δευτέρα. Δε γίνεται λόγος εξαρχής για νέο κόμμα, αλλά για μια κίνηση που σε πρώτη φάση θα απευθύνεται σε προσωπικότητες, φορείς κλπ.

Στυλοβάτης του Κασσελάκη… ο Πολάκης

Ο Παύλος Πολάκης αναλαμβάνει όλο και περισσότερες πρωτοβουλίες στο κόμμα ενώ σε χθεσινή του δήλωση στο αεροδρόμιο “Ελ. Βενιζέλος”, τόνισε με νόημα ότι «δεν θα μιλάω πλέον, πράττω».

Ωστόσο, λίγο αργότερα, ο Παύλος Πολάκης ανταποκρίνεται στο αποχαιρετιστήριο κείμενο του Γιώργου Σταθάκη από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Όπως αναφέρει σε ανάρτηση του προς τον κ. Σταθάκη ο Παύλος Πολάκης, «επειδή είμαι ανάμεσα σε δυο χειρουργεία και αντί άλλης απάντησης μέχρι την Κυριακή , σε ένα δακρύβρεχτο άρθρο που είδα στο News 24/7 βγαζω τους στίχους ενός τραγουδιού που κολλάνε κάποιοι στην περίσταση και κάνω δυο ερωτήσεις στον Γιώργο που φεύγει…», για να εγκαλέσει τελικά τον κ. Σταθάκη για υπονόμευση του κόμματος, καταλήγοντας πως «Υγ .στους επαναλαμβανομενους αθλιους χαρακτηρισμούς σε μένα και αλλους δεν θα απαντήσω τωρα ,όχι γιατί δεν μπορώ να σε βάλω οπως πρέπει στη θέση σου, αλλά γιατί είναι προφανές πως το μόνο που θέλετε μετά την ήττα σας στις εκλογες για πρόεδρο είναι να κανετε κακό στο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ! Τοσοι ειστε».

Το αντίο του Γιώργου Σταθάκη στον ΣΥΡΙΖΑ

«Η Αριστερά δεν χωρά στο κόμμα Κασσελάκη – Παππά – Πολάκη», τονίζει ο Γιώργος Σταθάκης σε άρθρο του στο News247 με το οποίο «αποχαιρετά» τον ΣΥΡΙΖΑ «που δεν υπάρχει πια».

Όπως τονίζει, το «ταξίδι του ΣΥΡΙΖΑ» έκλεισε οριστικά με την εκλογή του Στέφανου Κασσελάκη ο οποίος, σημειώνει, «στις εσωκομματικές εκλογές, εκπροσώπησε τη ”λαϊκιστική” τάση, την ”Κίνηση Μελών” (Ν. Παπάς, Ρ. Δούρου, Π. Πολάκης, Θ. Τζάκρη, κ.λπ.) και τους νεοεισελθέντες (Αντώναρος κ.λπ.)».

«Οι λαϊκιστές είναι θιασώτες της αναβίωσης του παραδοσιακού δικομματισμού, της μετατόπισης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ προς το Κέντρο και του απογαλακτισμού του από την Αριστερά, είτε ως κουλτούρα είτε ως ιστορική παρακαταθήκη του χώρου. Είναι φιλικοί στη χρήση παραδοσιακών εργαλείων πολιτικής, όπως οι πελατειακές σχέσεις, ενώ ο πολιτικός τους λόγος είναι επικεντρωμένος στον “Αντι-Μητσοτακισμό”, δηλαδή στην ανάδειξη των στοιχείων διαφθοράς, ανικανότητας, αλαζονείας, από την παρούσα κυβέρνηση και τον “ψευτο-πατριωτισμό”. Προγραμματικά είναι παντελώς ανύπαρκτοι και ως πολιτικό προσωπικό ανίκανοι να συμβάλλουν στην παραγωγή νέων ιδεών για την κατάκτηση της πλειοψηφίας ή τη διακυβέρνηση», γράφει ο Γ. Σταθάκης.

«Η “νίκη των λαϊκιστών” δεν έπεσε από το ουρανό. Είναι αποτέλεσμα της απόλυτα καταστροφικής στρατηγικής που επέλεξε ο ΣΥΡΙΖΑ από το 2019 και μετά», σημειώνει και συνεχίζει ασκώντας κριτική σε συγκεκριμένες πολιτικές επιλογές του ΣΥΡΙΖΑ, όπως η «καθήλωση της αντιπολιτευτικής τακτικής στην αποκαθήλωση του “προσώπου του Μητσοτάκη”».

Για το νέο πρόεδρο λέει μεταξύ άλλων: «Μία απολίτικη ρευστή φιγούρα (θαυμαστής του Μητσοτάκη, ψήφισε Παπανδρέου, αλλά τελικά είναι αριστερός). Δεν έχει παρά θολές ιδέες για την ιστορία της χώρας, την πολιτική, την Ευρώπη, τα πολιτικά ρεύματα σκέψης, την πολιτική της ΝΔ στα “μεγάλα θέματα”, τη γεωπολιτική, την ίδια τη διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Ως μη πολιτικός δεν θα όφειλε φυσικά να γνωρίζει. Επιβάλλεται όμως εφόσον εμφανίζεται ως κάποιος που μοναδικό του προσόν, κατά το ισχυρισμό του, είναι ότι “εγώ είμαι αυτός που μπορεί να νικήσει το Μητσοτάκη” (“εκεί που απέτυχε ο Τσίπρας”)».

Για την Αριστερά, τέλος, σχολιάζει πως «έφτασε η απόλυτη στιγμή». «Το πολιτικό ζήτημα είναι αξεπέραστο. Η πολιτική στρατηγική της “ήττας του 2023” έγινε η κυρίαρχη πολιτική της επόμενης μέρας στο ΣΥΡΙΖΑ. Με στοιχεία “γελοιοποίησης” πλέον ο “λαϊκισμός”, δηλώνει αποφασισμένος να προχωρήσει με κάθε τρόπο, με την ίδια στρατηγική του ασυμβίβαστου “αντιμητσοτακικού λαϊκισμού”, των μηνύσεων, και των αιτημάτων παραίτησης των υπουργών. Κάθε διάλογος ουσίας έχει χάσει το πεδίο του. Κάθε έννοια κόκκινης γραμμής έχει ήδη καταπατηθεί, πριν από την εκλογή προέδρου και μετά. Η Αριστερά δεν έχει θέση δυστυχώς στο “κόμμα Κασσελάκη-Παπά-Πολάκη”».

Η επιστολή Δραγασάκη

Να κηρυχθεί το κόμμα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης ζητεί ο πρώην υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Δραγασάκης με επιστολή του προς τους Στέφανο Κασσελάκη, Ράνια Σβίγκου, Γιώργο Βασιλειάδη, τα μέλη της ΠΓ, την Έφη Αχτσιόγλου, Νίκο Παππά, Ευκλείδη Τσακαλώτο, Στέφανο Τζουμάκα, ΚΕ ΣΥΡΙΖΑ αλλά και τον τέως πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα, εν όψει της συνεδρίασης του Σαββάτου και δεδομένης της εκτός ελέγχου κατάστασης στην οποία βρίσκεται ο ΣΥΡΙΖΑ.

Δείτε επίσης: Κυριάκος Μητσοτάκης στο Politico: Το Ισραήλ έχει το δικαίωμα να υπερασπιστεί τον εαυτό του, αλλά είναι σημαντικό το πώς το κάνει

Loading