Σφοδρή αντιπαράθεση στη βουλή για τον ΟΠΕΚΕΠΕ

Σφοδρή αντιπαράθεση στη βουλή για τον ΟΠΕΚΕΠΕ

Η υπόθεση του ΟΠΕΚΕΠΕ, με την εμπλοκή κομματικών στελεχών στις διαδικασίες πληρωμών ευρωπαϊκών πόρων, περιλάμβανε σημαντικές εσωκομματικές ισορροπίες κατά τη διάρκεια της αντιπαράθεσης των κοινοβουλευτικών εκπροσώπων στη συζήτηση που διεξήχθη στην ολομέλεια για τα μέτρα στήριξης των κτηνοτρόφων λόγω της επιζωοτίας της ευλογιάς. Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας Μακάριος Λαζαρίδης αναφέρθηκε στην υπόθεση του ΟΠΕΚΕΠΕ, επισημαίνοντας την ύπαρξη σκοτεινών κέντρων υποβολής δηλώσεων που λειτουργούσαν ως κόμβοι παρανομίας.

Ο κ. Λαζαρίδης έθεσε τις ευθύνες του Οργανισμού και την εξάρτησή του από τον Τεχνικό Σύμβουλο που εντάχθηκε στον ΟΠΕΚΕΠΕ το 2010, επί εποχής ΠΑΣΟΚ. Σύμφωνα με επίσημη καταγγελία που έχει κατατεθεί στη διοίκηση του ΟΠΕΚΕΠΕ και στον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, το κέντρο υποβολής δηλώσεων του Σ.Β. που δραστηριοποιείται στον Έβρο είναι ένα από τα κέντρα που αναφέρονται για το ρόλο τους, είπε ο κ. Λαζαρίδης, υπογραμμίζοντας την εκκίνηση ερευνών από τη δικαιοσύνη.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, Παύλος Γερουλάνος, αντέτεινε ότι η Νέα Δημοκρατία ρίχνει λάσπη στον ανεμιστήρα, κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι κυνηγάει αθώους ανθρώπους. Επισήμανε ότι υπάρχει δικογραφία που αφορά συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση και υπεξαίρεση ευρωπαϊκών κονδυλίων, η οποία κυνηγάει την κυβέρνηση λόγω της εμπλοκής στελεχών της ΝΔ.

Ο κ. Λαζαρίδης απάντησε, λέγοντας ότι ο κ. Γερουλάνος ο ίδιος παραδέχθηκε προβλήματα εσωκομματικής δημοκρατίας στο ΠΑΣΟΚ, καλώντας τον να μην δίνει μαθήματα δημοκρατίας στην ΝΔ. Ο Παύλος Γερουλάνος αντέτεινε ότι είναι ακριβώς ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ που έχει εξευτελίσει τη συζήτηση και κατηγορεί πρόσωπα χωρίς δικογραφία, ενώ ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είχε δηλώσει ότι η θέση του κόμματος είναι να αντιμετωπίζει με τον ίδιο τρόπο τα στελέχη του.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Χρήστος Γιαννούλης, έθεσε ερωτήματα σχετικά με την αξιοπιστία των συμβούλων του Κυριάκου Μητσοτάκη, αναφέροντας ότι ο κ. Βάρρας αποπέμφθηκε από τον ΟΠΕΚΕΠΕ λόγω ερευνών για διαφθορά. Ο κ. Γιαννούλης κατηγόρησε τον Μακάριο Λαζαρίδη ότι μόλις πρόσφατα υποστήριξε τον πρώην πρωθυπουργό, κ. Αντώνη Σαμαρά, τον οποίο είχε προηγουμένως καταγγείλει.

Η συζήτηση γύρω από τον ΟΠΕΚΕΠΕ σφραγίζεται από την κριτική των κομμάτων της αντιπολίτευσης σχετικά με την κυβερνητική διαχείριση του αγροτικού τομέα. Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Ελληνικής Λύσης, Κωνσταντίνος Χήτας, τόνισε ότι σκάνε τα σκάνδαλα το ένα μετά το άλλο και η κυβέρνηση της ΝΔ δεν έχει καμία ευθύνη. Ο κ. Χήτας δήλωσε ότι η θέση των αγροτοκτηνοτρόφων θα επιδεινωθεί λόγω της αναθεώρησης της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής, που τώρα συζητιέται.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Νίκος Καραθαβασόπουλος, συμφώνησε, λέγοντας ότι το σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ φέρει την υπογραφή της Νέας Δημοκρατίας, ενώ η πολιτική της ΕΕ έχει δημιουργήσει την κατάσταση διαφθοράς και διαπλοκής. Ο Νάσος Ηλιόπουλος από τη Νέα Αριστερά δήλωσε ότι δεν πιστεύει κανείς στις κυβερνητικές υποσχέσεις και ζήτησε απαντήσεις για τις πληρωμές προς τους αγρότες.

Το αδιέξοδο της συζήτησης αντικατοπτρίζει την ένταση και τις αντιπαραθέσεις γύρω από τη διαχείριση των ευρωπαϊκών κονδυλίων και την ανάγκη για διαφάνεια και λογοδοσία σε έναν τομέα που πλήττεται από τις κρίσεις.

Loading

Play