Σφοδρή απάντηση στην κριτική του υπουργείου Οικονομικών για τις προτάσεις του στο ιδιωτικό χρέος έδωσε το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής, με κοινή δήλωση της Μιλένας Αποστολάκη και του Δημήτρη Σπυράκου. Η κυβέρνηση εξακολουθεί να αντιμετωπίζει το ιδιωτικό χρέος ως λογιστικό μέγεθος και όχι ως ένα μείζον κοινωνικό και οικονομικό πρόβλημα, αναφέρουν τα στελέχη του κόμματος.
Η Μιλένα Αποστολάκη, υπεύθυνη Κ.Τ.Ε. Τραπεζών, Ιδιωτικού χρέους και Προστασίας Δανειοληπτών, και ο Δημήτρης Σπυράκος, Γραμματέας Τομέα Ιδιωτικού χρέους και Προστασίας Δανειοληπτών, υποστηρίζουν ότι το πρόβλημα απειλεί την κατοικία, την περιουσία και τη βιωσιμότητα χιλιάδων νοικοκυριών, επαγγελματιών και επιχειρήσεων. Αντί να απαντήσει στην ουσία των προτάσεων, η κυβέρνηση επιλέγει να βαφτίζει «προστασία» ρυθμίσεις που αφήνουν τον οφειλέτη εκτεθειμένο, σημειώνουν.
Οι δύο του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής παραθέτουν στη συνέχεια, όπως αναφέρουν, την πραγματική εικόνα γύρω από τις ρυθμίσεις για το ιδιωτικό χρέος:
«1. Η κυβέρνηση αντιλαμβάνεται ως προστασία της κατοικίας το δικαίωμα των πιστωτών, και όχι του οφειλέτη, να ζητούν τη ρευστοποίηση της υπόλοιπης περιουσίας του οφειλέτη. Επίσης, δεν υπάρχει καμία διασφάλιση ότι η ρύθμιση για την κατοικία θα γίνει στην πραγματική εμπορική της αξία.
2. Για τις 120 δόσεις, η πρόταση του ΠΑΣΟΚ προβλέπει μείωση των προσαυξήσεων και διαγραφή του 30%, εφόσον ο οφειλέτης τηρήσει τη ρύθμιση.
3. Το δικαίωμα του δανειολήπτη να αγοράσει το δάνειό του δεν αφορά το δίκαιο της αφερεγγυότητας ούτε κάποια πτωχευτική διαδικασία. Είναι υποχρέωση της τράπεζας, εφόσον θεωρεί ότι το δάνειο έχει χάσει την πραγματική του αξία, να δώσει τη δυνατότητα στον οφειλέτη να το αγοράσει ο ίδιος στην τιμή που πρόκειται να το πουλήσει, προσαυξημένη κατά το ποσοστό που ορίζει κλιμακωτά η τροπολογία του ΠΑΣΟΚ, διασφαλίζοντας στον οφειλέτη τεράστιο όφελος για την αναχρηματοδότηση του δανείου του. Είναι απολύτως ψευδές ότι υπάρχει τέτοια απαγόρευση.
4. Η πρόταση του ΠΑΣΟΚ αφορά όσους έχουν οφειλές από δάνεια σε ελβετικό φράγκο, ακόμη κι αν έχουν μετατραπεί σε ευρώ. Η ρύθμιση της κυβέρνησης προβλέπει κατά βάση μείωση 15% μόνο για το υπόλοιπο της οφειλής και μόνο για τους ενήμερους. Το όφελος αυτό, όμως, εξανεμίζεται με το υψηλότερο επιτόκιο που θα ισχύει, ενώ σε περίπτωση αδυναμίας ανταπόκρισης στις υποχρεώσεις τους αναβιώνει και το 15%.
5. Όπως προκύπτει από την ανακοίνωση του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, για τη μεγάλη πλειονότητα των περιπτώσεων και για το σύνολο των επιχειρήσεων η συμμετοχή των πιστωτών στον εξωδικαστικό δεν είναι υποχρεωτική. Παράλληλα, δεν υπάρχει ουσιαστικά καμία υποχρέωση αιτιολόγησης όταν συμμετέχουν, πέρα από τη συμπλήρωση ορισμένων προδιατυπωμένων και αόριστων λόγων μη συναίνεσης».
Το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής καταλήγει ότι δεν πρόκειται να συμβιβαστεί με μια πολιτική που εμφανίζει ως επιτυχία τη διαχείριση της υπερχρέωσης, ενώ στην πράξη μεταθέτει όλο το βάρος στους πολίτες. «Η χώρα χρειάζεται ένα πλαίσιο που αποκαθιστά την ισορροπία ανάμεσα στα δικαιώματα πιστωτών και οφειλετών, προστατεύει την πρώτη κατοικία, εξασφαλίζει πραγματικές και βιώσιμες ρυθμίσεις και αποκαθιστά την εμπιστοσύνη των πολιτών στη δικαιοσύνη και στους θεσμούς. Αυτό υπηρετούν οι προτάσεις του ΠΑΣΟΚ. Και γι’ αυτό η κυβέρνηση αποφεύγει να απαντήσει στην ουσία τους», σημειώνουν τα αρμόδια στελέχη του κόμματος.
![]()
