Σημαντικές μεταρρυθμίσεις στη νόμιμη μετανάστευση: Δεσμεύσεις για άμεση σύνδεση εργασίας και διαμονής

Σημαντικές μεταρρυθμίσεις στη νόμιμη μετανάστευση: Δεσμεύσεις για άμεση σύνδεση εργασίας και διαμονής

Στο σχέδιο νόμου του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου για τη νόμιμη μετανάστευση, το οποίο συζητείται από χθες στις αρμόδιες επιτροπές της Βουλής, αναφέρθηκε ο Θάνος Πλεύρης με δηλώσεις του στο ERTNews.

Ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου ξεκαθάρισε ότι το νομοσχέδιο δίνει οριστικές λύσεις σε χρόνια προβλήματα, όπως οι μεγάλες καθυστερήσεις στην έκδοση και ανανέωση αδειών διαμονής και στις διαδικασίες μετάκλησης εργαζομένων. Παράλληλα, θεσπίζει μια σαφή και αδιαπραγμάτευτη αρχή: η νόμιμη παραμονή στη χώρα συνδέεται πλέον άμεσα και αποκλειστικά με την εργασία.

Ο κ. Πλεύρης αναφέρθηκε εκτενώς στις μεγάλες καθυστερήσεις αναφορικά με την έκδοση και ανανέωση αδειών εργασίας, ξεκαθαρίζοντας ότι στόχος της κυβέρνησης είναι να κάνουμε πιο απλή τη ζωή όσων βρίσκονται νόμιμα στη χώρα. Όπως εξήγησε, σήμερα παρατηρείται το φαινόμενο, άδειες εργασίας να εκδίδονται με τόσο μεγάλη καθυστέρηση, ώστε να παραδίδονται στους δικαιούχους ληγμένες. Υπογράμμισε ότι η Πολιτεία δεν μπορεί να επιβαρύνει τον πολίτη που «έκανε σωστά όλες τις προβλεπόμενες διαδικασίες» και τόνισε πως, με τις νέες ρυθμίσεις του νομοσχεδίου, κάθε άδεια διαμονής και εργασίας θα έχει ελάχιστη διάρκεια δύο ετών.

Στο σκέλος των διοικητικών αλλαγών, εξήγησε ότι το νομοσχέδιο καταργεί τη στενή χωρική αρμοδιότητα των αποκεντρωμένων διοικήσεων, προκειμένου οι υποθέσεις να μπορούν να ελέγχονται και να διεκπεραιώνονται ταχύτερα. Παράλληλα, εισάγονται ρυθμίσεις για τις λεγόμενες «ασφαλείς άδειες», ώστε να ανανεώνονται με πιο σύντομες διαδικασίες. Όπως επισήμανε, η συντριπτική πλειονότητα των περιπτώσεων αφορά εργαζόμενους που παραμένουν στον ίδιο εργοδότη, γεγονός που καθιστά επιτακτική την ανάγκη για ένα απλούστερο και αποτελεσματικότερο σύστημα ανανέωσης.

Ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, απαντώντας στην κριτική ότι το νέο πλαίσιο καθιστά δυσκολότερη την ανανέωση αδειών σε περιπτώσεις ανεργίας, υπογράμμισε ότι το νομοσχέδιο εισάγει έναν σαφή κανόνα: «πρέπει να ορίσουμε έναν χρόνο, μετά τον οποίο, εφόσον κάποιος παραμένει άνεργος, χάνει την άδεια διαμονής του. Η λογική του να έρθει κάποιος να εργαστεί είναι ότι υπάρχει εργασία.» Όπως διευκρίνισε, υπήρξε «μια παρεξήγηση», η οποία «θα λυθεί», καθώς η συγκεκριμένη ρύθμιση αφορά αποκλειστικά όσους εισέρχονται στη χώρα με άδεια που συνδέεται άμεσα και μόνο με την εργασία.

Απαντώντας στις επικρίσεις της αντιπολίτευσης, ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου υπενθύμισε ότι «ανάγκη εργατικού δυναμικού υπάρχει», ξεκαθαρίζοντας τη θέση του: «Εγώ είμαι οπαδός της σκληρής μεταναστευτικής πολιτικής. Σκληρή μεταναστευτική πολιτική τι σημαίνει; Ότι είμαι πάρα πολύ αυστηρός στην παράνομη μετανάστευση, αλλά προφανώς η κάθε χώρα έχει ανάγκη εργατικού δυναμικού. Δεν θέλουμε να έρχεται κάποιος παράνομα και γι’ αυτό το λόγο έχουμε κόψει κάθε δυνατότητα νομιμοποίησης του παρανόμου. Οποιοσδήποτε έρθει παράνομα στη χώρα δεν έχει καμία δυνατότητα να νομιμοποιηθεί.

Αναφερόμενος στη μείωση της γραφειοκρατίας στη μετάκληση εργαζομένων, σημείωσε ότι «οι μετακλήσεις δεν έχουν λειτουργήσει γιατί φαίνεται ότι υπάρχει μια πολύ μεγάλη γραφειοκρατία. Απλοποιούμε τη μετάκληση». Όπως σημείωσε, «κάποιος που έρχεται να εργαστεί εποχικά για έξι μήνες, αν έπαιρνε την άδεια να έρθει στους 7-8 μήνες, δεν είχε νόημα, προτιμούσε να μπει παράνομα. Γι’ αυτό δίνεται μεγάλη στόχευση στις διακρατικές συμφωνίες με χώρες που έχουμε κοινά αξιακά κριτήρια.

Ο κ. Πλεύρης απάντησε και στην κριτική που αφορά την αυστηροποίηση του πλαισίου για τη λειτουργία των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων: «Δεν αυστηροποιούμε το να είσαι μέλος ΜΚΟ, όπως ψευδώς λέγεται, αλλά το να είσαι διακινητής. Αν είσαι διακινητής, καταδικάζεσαι».

Loading

Play