Η κηδεία του θα γίνει με τιμές Αρχηγού Κράτους
Η Ελλάδα αποχαιρετά σήμερα τον τέως Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια ο οποίος την Κυριακή άφησε την τελευταία του πνοή. Σήμερα στη 13:00 το μεσημέρι αναμένεται να τελεστεί η εξόδιος ακολουθία στον Ιερό Ναό Αγίου Σπυρίδωνος στο Παγκράτι, με τον πολιτικό κόσμο να είναι εκεί για να τον αποχαιρετήσει.
Το παρών θα δώσουν ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης και Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ Αλέξης Τσίπρας, ο Πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ Νίκος Ανδρουλάκης αλλά και πολλοί άλλοι Υπουργοί και βουλευτές.
Λόγω της πολύ μεγάλης πορείας του στον χώρο της πολιτικής εδώ και σχεδόν τέσσερις δεκαετίες, η κυβέρνηση αποφάσισε να γίνει η κηδεία με τιμές Αρχηγού Κράτους, ενώ σε όλα τα δημόσια κτίρια της χώρας οι σημαίες θα κυματίζουν μεσίστιες.
Πολιτική σταδιοδρομία
Το 1974 εντάχθηκε στο ΠΑΣΟΚ και εκλεγόταν συνεχώς βουλευτής Ιωαννίνων για 26 χρόνια (1977-2004). Στην πρώτη κυβέρνηση Ανδρέα Παπανδρέου διορίστηκε Υφυπουργός Εξωτερικών, θέση στην οποία παρέμεινε μέχρι το 1984, για να αναβαθμιστεί στη συνέχεια σε Αναπληρωτή Υπουργό Εξωτερικών.
Την περίοδο 1985-1989 διετέλεσε Υπουργός Εξωτερικών, ενώ στην οικουμενική Κυβέρνηση Ζολώτα 1989-1990 διετέλεσε Αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Άμυνας. Στη θέση του Υπουργού Εξωτερικών επανήλθε το 1993, για να παραμείνει μέχρι το 1996 και την παραίτηση της Κυβέρνησης Παπανδρέου, ενόψει της εκλογής του Κώστα Σημίτη στο αξίωμα του Πρωθυπουργού. Τέλος, διατέλεσε πρόεδρος της Επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής.
Στις 12 Δεκεμβρίου 2004 προτάθηκε από τον Πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή για το αξίωμα του Προέδρου της Δημοκρατίας. Υπέρ της πρότασης εκφράστηκε και το ΠΑΣΟΚ. Στην πρώτη ψηφοφορία που έγινε στη Βουλή στις 8 Φεβρουαρίου του 2005 ο Κάρολος Παπούλιας εξελέγη Πρόεδρος της Δημοκρατίας από τον πρώτο γύρο με 279 ψήφους.
Στις 3 Φεβρουαρίου 2010 ο Κάρολος Παπούλιας επανεξελέγη στο ύπατο αξίωμα της χώρας με 266 ψήφους στο σύνολο των 298 ψηφισάντων. Υπερψηφίστηκε από σύσσωμες τις Κοινοβουλευτικές Ομάδες του ΠΑΣΟΚ, της ΝΔ και του ΛΑΟΣ. Με το αποτέλεσμα αυτό έγινε ο τρίτος Πρόεδρος που επανεκλέγεται για δεύτερη θητεία. Ήταν νυμφευμένος με τη Μαρία Πάνου και είχε τρεις κόρες.
Δείτε επίσης: Αντώνης Σαμαράς: “Ο Κάρολος Παπούλιας πέρασε στην ιστορία, όπως έζησε: με σεμνότητα”
- Βουλή για προσχέδιο προϋπολογισμού: Ο Α. Βορύλλας ζητά επανεξέταση της απαγόρευσης εισαγωγών ρωσικού πετρελαίου
- Άμεση στήριξη στους πληγέντες: Σε εξέλιξη οι διαδικασίες αποζημίωσης σε Κρήτη και Εύβοια
- Φοροεπιδρομή και 30 δισ. ευρώ πρόσθετοι φόροι από το 2021 βλέπει ο Νίκος Παππάς στο προσχέδιο προϋπολογισμού
- Βουλή: Βασίλης Βιλιάρδος για το προσχέδιο Προϋπολογισμού 2027 – «Δεν θα εφαρμοστεί στο σύνολό του και θα αναθεωρηθεί»
- Frieze London 2026: Η ελληνική τέχνη στο διεθνές προσκήνιο μέσα από την εκδήλωση της Πρεσβείας στο Λονδίνο
![]()

