Ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σταύρος Παπασταύρου, συμμετείχε χθες στην εκδήλωση ανακοίνωσης των βραβευμένων με «Γαλάζια Σημαία» ακτών, μαρίνων και τουριστικών σκαφών, όπου η χώρα μας κατέλαβε τη δεύτερη θέση παγκοσμίως.
Η εκδήλωση διοργανώθηκε από τους φορείς «Γαλάζια Σημαία», «Ελληνική Εταιρεία Προστασίας της Φύσης» και τον Δήμο Γλυφάδας, υπό την αιγίδα του Υπουργείου Τουρισμού.
Κατά τον χαιρετισμό του, ο κ. Παπασταύρου αναφέρθηκε στη μεγάλη σημασία που έχει για τη χώρα το γεγονός ότι το 96% των υδάτων κολύμβησης κατατάσσεται στην κατηγορία «εξαιρετικής ποιότητας». Επίσης, τόνισε ότι η Ελλάδα κατέχει τη δεύτερη θέση ανάμεσα στις 52 χώρες που συμμετείχαν στο πρόγραμμα με 625 βραβευμένες ακτές, 18 μαρίνες και 6 τουριστικά σκάφη, προσθέτοντας ότι «στόχος μας τα επόμενα χρόνια πρέπει να είναι η πρωτιά!».
Ο Υπουργός υπογράμμισε την ανάγκη διασφάλισης της μοναδικότητας των θαλασσών και του φυσικού πλούτου της χώρας, αναφέροντας ότι το Υπουργείο είναι υπεύθυνο για την παρακολούθηση των ευρωπαϊκών προδιαγραφών και υλοποιεί το Εθνικό Πρόγραμμα Παρακολούθησης Ποιότητας Υδάτων Κολύμβησης, που καλύπτει 1.734 ακτές σε όλη τη χώρα.
Αναφορικά με τη νέα χρηματοδοτική Προγραμματική Περίοδο, διαβεβαίωσε ότι έχουν εξασφαλιστεί οι απαραίτητοι πόροι για την προστασία του παράκτιου περιβάλλοντος.
Σχετικά με τη «Γαλάζια Σημαία», τόνισε ότι αποτελεί διεθνώς αναγνωρίσιμο σύμβολο ποιότητας. Ανάφερε χαρακτηριστικά ότι «η Γαλάζια Σημαία συνιστά κίνητρο για τις τοπικές κοινωνίες να επενδύσουν στη διαφύλαξη του φυσικού τους πλούτου», προσθέτοντας τη σημασία ασφαλούς πρόσβασης για άτομα με αναπηρία.
Ολοκληρώνοντας τον χαιρετισμό του, ο κ. Παπασταύρου ευχαρίστησε τους εμπλεκόμενους φορείς για τη συμβολή τους και ευχήθηκε για ακόμη περισσότερες «Γαλάζιες Σημαίες» στις ακτές της χώρας.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ