Στέιτ Ντιπάρτμεντ: “Προτρέπουμε την Τουρκία να μη διατηρήσει τους S-400, ασύμβατοι με το ΝΑΤΟ”

Κάθετη είναι η στάση της αμερικανικής κυβέρνησης έναντι στην Τουρκία για το περίφημο ζήτημα των πυραύλων S-400, με τις ΗΠΑ να καθιστούν σαφές ότι δεν πρόκειται να δεχθούν καμία συμβιβαστική λύση.

Ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Νεντ Πράις, ήταν σαφής ενώπιον των ΜΜΕ: “Δε θα μπορούσα να μιλήσω για το τι μπορεί να έχει πράξει η προηγούμενη κυβέρνηση. Και δεν θα ήθελα να μιλήσω για οποιεσδήποτε ιδιωτικές διπλωματικές συζητήσεις, αλλά επιτρέψτε μου να πω απλώς ότι ποτέ δεν δώσαμε καμία ένδειξη ότι είμαστε πρόθυμοι να δεχτούμε την κατοχή από την Τουρκία του συστήματος S-400. Θα επαναλάβω ότι αυτό δεν συμβιβάζεται με το καθεστώς της Τουρκίας ως συμμάχου του ΝΑΤΟ“.

propoli

Ο κ. Πράις πρόσθεσε με νόημα: “Οι ρωσικοί S-400 – και να είμαστε πολύ σαφείς σχετικά με αυτό – δεν είναι συμβατοί με τον εξοπλισμό του ΝΑΤΟ. Απειλούν την ασφάλεια της τεχνολογίας του ΝΑΤΟ. Δεν συμβαδίζουν με τις συμμαχικές δεσμεύσεις της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ. Προτρέπουμε την Τουρκία και συνεχίζουμε να προτρέπουμε την Τουρκία να μην διατηρήσει αυτό το σύστημα. Στην πραγματικότητα, η κατοχή αυτού του συστήματος από την Τουρκία πυροδότησε κυρώσεις στη βάση του νόμου CAATSA. Ταυτόχρονα, η Τουρκία είναι ένας μακροχρόνιος και πολύτιμος σύμμαχος του ΝΑΤΟ. Και γι’ αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό για εμάς η Τουρκία να αναγνωρίσει την ασυμβατότητα του συστήματος S-400 με το καθεστώς της ως συμμάχου του ΝΑΤΟ“.

Μάλιστα, ο κ. Πράις εξήγησε ότι οι συγκεκριμένες θέσεις έχουν ήδη μεταφερθεί στην Τουρκία μέσω των συνομιλιών του ΥΠΕΞ Άντονι Μπλίνκεν με αξιωματούχους της γειτονικής χώρας. Θέωρησε, δε, ότι το ξεκάθαρο μήνυμα των ΗΠΑ θα αποστείλει και ο ίδιος ο πρόεδρος Μπάιντεν στην επίκειμενη συνάντησή του με τον Ταγίπ Ερντογάν.

Δείτε επίσης: Άρση μέτρων: Γάμοι με 300 άτομα, μουσική, αλλά χωρίς… χορό – Τι ακριβώς ισχύει

Loading