Στη Νέα Μηχανιώνα βρέθηκε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Μαργαρίτης Σχοινάς, με την «επόμενη μέρα της αλιείας» να τίθεται στο επίκεντρο της συζήτησης με το Πανελλαδικό Συντονιστικό Όργανο των αλιέων. Η επίσκεψη έγινε στα γραφεία του οργάνου, στην περιοχή όπου βρίσκεται ο μεγαλύτερος αλιευτικός στόλος της χώρας.
Η συνάντηση είχε άτυπο χαρακτήρα και εξελίχθηκε σε κέρασμα με γκράπα και μεζέδες από τους αλιείς προς τον υπουργό, όμως το περιεχόμενό της ήταν ουσιαστικό, καθώς συζητήθηκαν όλα τα ζητήματα που αφορούν τον κλάδο. Η συζήτηση έγινε μετά τις πρόσφατες απεργιακές κινητοποιήσεις των αλιέων, τις συναντήσεις των εκπροσώπων τους με τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, και τον αρμόδιο υπουργό Μαργαρίτη Σχοινά, στην Αρναία Χαλκιδικής, καθώς και μετά τις δύο δέσμες μέτρων που ανακοίνωσε η κυβέρνηση για την επιδότηση στην τιμή του πετρελαίου, με στόχο την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης.
Στη διάρκεια της συνάντησης έγινε συνολική επισκόπηση των διεκδικήσεων του κλάδου και της απάντησης που έδωσε η κυβέρνηση. Διαπιστώθηκε ότι υπάρχει συμφωνία πως τα πιεστικά προβλήματα, κυρίως σε ό,τι αφορά την τιμή του πετρελαίου, αντιμετωπίστηκαν σε πρώτη φάση, ενώ συμφωνήθηκε να παρακολουθείται στενά η κατάσταση και, ανάλογα με την εξέλιξη των τιμών της ενέργειας, να ληφθούν όσα επιπλέον μέτρα χρειαστούν.
Στη συνάντηση επισημάνθηκε η ποιότητα και η ευπρέπεια του διεκδικητικού αγώνα των αλιέων. Παράλληλα, τονίστηκε η δέσμευση του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, να σταθεί δίπλα τους και να ασχοληθεί προσωπικά με το ζήτημα.
Ο κ. Σχοινάς τόνισε πως είναι στο πλευρό των αλιέων. Επεσήμανε ότι προτεραιότητα είναι να καταβληθούν το συντομότερο δυνατό τα κονδύλια και γι’ αυτό οι αλιείς θα πρέπει να προσέλθουν στη συνάντηση με τον Γενικό Γραμματέα του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Σπύρο Πρωτοψάλτη, με πρόταση που θα καλύπτει όλες τις κατηγορίες του κλάδου, ώστε να γίνει η κατανομή και η διανομή των κονδυλίων.
«Αυτό που κάνετε είναι πολύ σημαντικό, να έρχεστε εδώ και να μιλάμε ήσυχα για όλα τα προβλήματα που μας απασχολούν», είπε στον υπουργό ένας από τους εκπροσώπους.
Η συζήτηση πραγματοποιήθηκε σε φιλικό και χαλαρό κλίμα, με τους εκπροσώπους των αλιέων να θέτουν όλη τη γκάμα των ζητημάτων που απασχολούν τον κλάδο και την επιβίωσή τους.
* Επισυνάπτονται φωτογραφίες – Πηγή:
Νίκος Ρούμπος
![]()

