Στην Άγκυρα τελείωσε η εποχή των αναπάντητων προκλήσεων

Του Νίκου Καραγιαννακίδη*

propoli

Σοκαρίστηκαν οι γείτονες μας από τη υπερήφανη, αξιοπρεπή και ξεκάθαρη στάση του Νίκου Δένδια στη σύγκρουση κορυφής με τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου στην Άγκυρα. Βλέπετε, είχαν συνηθίσει σε άλλες συμπεριφορές από την ελληνική πλευρά:συμπεριφορές πολιτικού καρπαζοεισπράκτορα, καρσιλαμάδες και ζεϊμπέκικα, με το ρυθμό να τον δίνουν οι ίδιοι. Αλλά και στα πιο πρόσφατα, υπέθεσαν πως ο Νίκος Δένδιας, όπως ο συνονόματος του Νίκος Κοτζιάς, ο αρχιτέκτονας του αίσχους των Πρεσπών, θα πάρει από το χέρι τον Τούρκο ΥΠΕΞ και θα τραγουδήσουν αγκαλιασμένοι όπως το 2015 – σαν να μη συμβαίνει τίποτα – το We are the world ή ακόμη, ποιος ξέρει, το τελευταίο μεγάλο σουξέ του εθνικού τραγουδιστή της Τουρκίας και προσωπικού φίλου του Προέδρου Ερντογάν, Ιμπραήμ Τατλίσες…

Αυτό που συνειδητοποίησαν, με τον πλέον οδυνηρό για αυτούς τρόπο, είναι πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αυτή η κυβέρνηση, δεν λειτουργεί ως ρεμπέτικη κομπανία σε περιοδεία, η θάλασσα έχει σύνορα, η χώρα έχει κυριαρχικά δικαιώματα, δεν είναι “χώρος” και ξέφραγο αμπέλι, όπως κήρυτταν οι νεομαρξιστές κατ’ επάγγελμα “προοδευτικοί”. Δεν πήραν το μάθημά τους στον Έβρο, εκεί όπου η τουρκική στρατοχωροφυλακή έσπρωχνε μετανάστες και πρόσφυγες προς την ελληνική πλευρά. Δεν πήραν το μάθημα τους στο βόρειο και ανατολικό Αιγαίο, εκεί όπου πλέον το Λιμενικό Σώμα και το Πολεμικό Ναυτικό έχουν θωρακίσει τη συνοριογραμμή μας.

Η Ελλάδα που ανέκτησε την αυτοπεποίθηση της, που κέρδισε το σεβασμό και την εμπιστοσύνη των εταίρων της μετά την παρέλαση των νταουλτζήδων που θα καταργούσαν τα πάντα με ένα νόμο και ένα άρθρο, η Ελλάδα που κυριαρχεί στο χώρο της ΝΑ Ευρώπης, η Ελλάδα που θέλει στέρεες σχέσεις φιλίας και συνεργασίας με όλους τους γείτονες της αλλά παράλληλα δεν ανέχεται τσαμπουκάδες εμφανίστηκε και πάλι στην Άγκυρα.

Κάποιοι έγραψαν πως ο Νίκος Δένδιας έκανε το αυτονόητο. Απαντώ πως στη χώρα αυτή που για να προχωρήσει το ρολόι πρέπει να σπρώχνεις με το δάχτυλο σου τους δείχτες (όπως πολύ εύστοχα έλεγε ο αείμνηστος Κωνσταντίνος Καραμανλής), τίποτα δεν είναι αυτονόητο. Αν ήταν, θα το έπρατταν και οι προηγούμενοι. Ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών, όμως, ήταν συνεπής στο προσκλητήριο της ευθύνης. Με τις τεκμηριωμένες απαντήσεις του, αποδόμησε μία προς μία τις τουρκικές προκλήσεις, δεν άφησε να πέσει τίποτα κάτω, εξήγησε με τον πλέον σαφή και κατηγορηματικό τρόπο πως η Τουρκία δεν μπορεί πλέον να επιβάλλεται δια της ισχύος. Αν οι γείτονες πήραν το μήνυμα θα φανεί το επόμενο χρονικό διάστημα. Είναι, όμως, δεδομένο πως πλέον είναι υποχρεωμένοι να μας υπολογίζουν και να μας μετρούν πολύ περισσότερο.

*Ο Νίκος Καραγιαννακίδης είναι δικηγόρος, πολιτευτής της ΝΔ στην Α’ Θεσσαλονίκης

Loading