Την ανάγκη μετάβασης σε μια γεωργική παραγωγή περισσότερο βιώσιμη και φιλική προς το περιβάλλον, τόνισε ο γενικός γραμματέας Έρευνας και Καινοτομίας, Τάσος Γαϊτάνης, κατά την διάρκεια της ομιλίας του σε πρόσφατη εκδήλωση για την παρουσίαση της πορείας υλοποίησης του έργου: «Καινοτόμος Φυτοπροστασία και Περιβάλλον», που πραγματοποιήθηκε στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών.
Όπως υποστήριξε, η κλιματική αλλαγή, η μείωση των διαθέσιμων φυτοφαρμάκων στην Ε.Ε. αλλά και η Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία, η οποία επιβάλλει μείωση 50% στα χημικά εντομοκτόνα έως το 2030, εντείνουν τις προκλήσεις του κλάδου και δημιουργούν την ανάγκη για μια νέα προσέγγιση στη φυτοπροστασία, για την οποία ο μόνος δρόμος είναι η Καινοτομία.
Ο κ. Γαϊτάνης εξήγησε πως όλα αυτά τα χρόνια η ΓΓΕΚ έχει ψηλά στις προτεραιότητές της τα θέματα που αφορούν στο περιβάλλον και στη βιώσιμη ανάπτυξη και υποστηρίζει την ανάπτυξη σύγχρονων τεχνολογιών σε καλλιέργειες. Μέρος αυτής της προσπάθειας, όπως ανέφερε, είναι και το ερευνητικό έργο «Καινοτόμες λύσεις για τη βιώσιμη και περιβαλλοντικά φιλική φυτοπροστασία των οπωροκηπευτικών της Ελλάδας, στην Ευρώπη του μέλλοντος» που ο προϋπολογισμός της ξεπερνά τα 4 εκατ. ευρώ.
Στόχος του έργου είναι η ενίσχυση της διασύνδεσης της έρευνας με την παραγωγή και τη βιομηχανία, με σκοπό την ανάπτυξη καινοτόμων μεθόδων και προϊόντων φυτοπροστασίας ώστε να μειωθεί η χρήση χημικών εντομοκτόνων – λόγω και των περιορισμών της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας – αλλά και να προωθηθούν περεταίρω οι βιώσιμες γεωργικές πρακτικές.
Σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα Έρευνας και Καινοτομίας, για να επιτευχθεί αυτός ο σκοπός, είναι απαραίτητη η επένδυση σε νέες μεθοδολογίες και καινοτόμα προϊόντα που θα βοηθήσουν στην αποτελεσματική χρήση φυτοπροστατευτικών μέσων, και φυσικά η εκπαίδευση των γεωπόνων και των παραγωγών ώστε να μπορούν να τα εφαρμόσουν στη πράξη.
Τέλος, ο κ. Γαϊτάνης δήλωσε ότι: «Η ενίσχυση του πρωτογενούς τομέα πρέπει να είναι προτεραιότητα για την πατρίδα μας. Ως πολιτεία έχουμε κάνει πολλά, αλλά αν η πατρίδα μας θέλει να έχει μέλλον, πρέπει να κάνουμε ακόμη περισσότερα» και πρόσθεσε ότι η γενική γραμματεία θα συνεχίσει να υποστηρίζει πρωτοβουλίες που στοχεύουν στην ενίσχυση της βιώσιμης παραγωγής.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ