Προκήρυξη 10 δημοσίων ακινήτων σε ιδιώτες για κοινωνική αντιπαροχή, και έτερη για την κατασκευή περίπου 1.350 προσιτών κατοικιών σε 3 ανενεργά στρατόπεδα, καθώς και ενεργοποίηση δύο νέων προγραμμάτων για ανακαινίσεις σε παλαιές κατοικίες περιλαμβάνονται στον κυβερνητικό προγραμματισμό του 2026 για την αντιμετώπιση του στεγαστικού προβλήματος. Όπως σημειώνει η Κυβερνητική Επιτροπή Στεγαστικής Πολιτικής (ΚΥΕΣΤΕΠΟ), η οποία συνεδρίασε νωρίτερα σήμερα υπό την προεδρία του υπουργού Επικρατείας Άκη Σκέρτσου, σε σχετικό δελτίο Τύπου αναφέρεται επίσης ο απολογισμός των μέτρων για το στεγαστικό που έχουν ληφθεί μέχρι τώρα και τα αποτελέσματα αυτών.
Το δικαίωμα για πρόσβαση όλων σε αξιοπρεπή και προσιτή κατοικία βρίσκεται στον πυρήνα της κοινωνικής συνοχής και της κυβερνητικής πολιτικής. Τα τελευταία 3 χρόνια η Ελλάδα για πρώτη φορά – αξιοποιώντας όλους τους διαθέσιμους πόρους, εθνικούς και κοινοτικούς – έχει ξεκινήσει έντονη προσπάθεια για τη διαμόρφωση μιας πολυδιάστατης και συνεκτικής πολιτικής προκειμένου να αντιμετωπιστεί το κρίσιμο στεγαστικό πρόβλημα που απασχολεί σημαντική μερίδα πολιτών, κυρίως νέων, αλλά όχι μόνο. Σχεδόν το σύνολο των χωρών του δυτικού κόσμου είναι αντιμέτωπο με αυξανόμενες τιμές μίσθωσης και αγοράς κατοικίας.
Στη 2η συνεδρίαση της Επιτροπής, που συστάθηκε τον περασμένο Ιούνιο με αποστολή την ενοποίηση και τον συντονισμό αυτών των παρεμβάσεων, έγινε απολογισμός των μέτρων για το στεγαστικό (43 διακριτές κρατικές παρεμβάσεις τόσο για την απόκτηση όσο και για τη μίσθωση κατοικίας, συνολικού προϋπολογισμού άνω των 6,7 δισ. ευρώ, με πάνω από 1,5 εκατομμύριο δικαιούχους) και συμφωνήθηκε ο προγραμματισμός των ενεργειών για το επόμενο διάστημα με έμφαση στις δράσεις που αυξάνουν την προσφορά προσιτών κατοικιών προς μίσθωση και αγορά.
Οι επόμενες κυβερνητικές ενέργειες που τέθηκαν ως στόχοι για το 2026 περιλαμβάνουν την προκήρυξη των πρώτων 10 δημοσίων ακινήτων που έχουν παραχωρηθεί στο ΥΚΟΙΣΟ από τα Υπουργεία Εθνικής Οικονομίας και Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης σε ιδιώτες για κοινωνική αντιπαροχή, καθώς και την ενεργοποίηση νέων προγραμμάτων για ανακαινίσεις σε παλαιές κατοικίες.
Η υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, Δόμνα Μιχαηλίδου, σημείωσε ότι η Κυβερνητική Επιτροπή Στεγαστικής Πολιτικής έχει ήδη αποδώσει σημαντικά αποτελέσματα: από την ενεργοποίηση νέων εργαλείων, όπως η κοινωνική αντιπαροχή, μέχρι τη διεύρυνση υφιστάμενων προγραμμάτων που ενισχύουν τα νοικοκυριά.
Η επόμενη συνεδρίαση της Επιτροπής θα οριστεί στις αρχές της νέας χρονιάς.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
![]()
