Την κοινή βούληση Ελλάδας και Ισραήλ, σε συνέχεια της Τριμερούς Συνόδου Κορυφής Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ, για την περαιτέρω ανάπτυξη της αμυντικής συνεργασίας τους, με θετική διάσταση την παρουσία του Ισραηλινού υπουργού Άμυνας στην Αθήνα, υπογράμμισε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας. «Η αμυντική μας συνεργασία πλέον καλύπτει ολόκληρο το φάσμα: από την επιχειρησιακή διαλειτουργικότητα και τις κοινές ασκήσεις, μέχρι τη στρατηγική σύγκλιση στην έρευνα, στην καινοτομία, στην αμυντική τεχνολογία και βιομηχανία».
Ο υπουργός υποδέχθηκε τον Ισραηλινό ομόλογό του στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας το πρωί, στο πλαίσιο επίσημης επίσκεψης, με κατ’ ιδίαν συνάντηση και συνάντηση αντιπροσωπειών. Στις συνομιλίες συμμετείχαν επίσης υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι από τις δύο χώρες.
Ο υπουργός επεσήμανε την υπογραφή του προγράμματος Αμυντικής Συνεργασίας για το 2026, το οποίο περιλαμβάνει 29 δράσεις στην Ελλάδα και 25 στο Ισραήλ. «Σήμερα, μιλήσαμε για την ενίσχυση της συνεργασίας μας στη μελέτη των σύγχρονων μεθόδων που χρησιμοποιούνται στις συγκρούσεις του 21ου αιώνα» ανέφερε.
Ο υπουργός επίσης εξέφρασε την προθυμία για ενίσχυση της συνεργασίας του Ελληνικού Κέντρου Αμυντικής Καινοτομίας με αντίστοιχους ισραηλινούς φορείς, με στόχο την παραγωγή καινοτόμων αμυντικών προϊόντων.
Σημαντική αναφορά έγινε στη συνεργασία στο πλαίσιο της Τριμερούς με τις Ηνωμένες Πολιτείες, δηλώνοντας τη λειτουργία ως άξονα σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο. Ο υπουργός υπογράμμισε την ανάγκη προστασίας της κυριαρχίας της Ελλάδας και τη δέσμευσή της στην επίτευξη της αποτροπής μέσω της «Ατζέντας 2030».
Μελετήσαμε το ισραηλινό μοντέλο και δημιουργήσαμε το Ελληνικό Κέντρο Αμυντικής Καινοτομίας (ΕΛΚΑΚ), με στόχο να γίνουμε χώρα παραγωγός καινοτόμων προϊόντων χαμηλού κόστους πρόσθεσε.
Ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας σημείωσε τη σημασία της συνεργασίας και τις κοινές αξίες που συνδέουν τις δύο χώρες, επισημαίνοντας την ανάγκη ενίσχυσης των στρατηγικών δεσμών και της συνεργασίας στον τομέα της ασφάλειας.
Είμαστε αποφασισμένοι να οδηγήσουμε αυτή τη στρατηγική συνεργασία σε νέα ύψη, ενωμένοι απέναντι σε πραγματικές απειλές στην περιοχή ανέφερε.
![]()

