Συγκλόνισε η Καρυστιανού στο Ευρωκοινοβούλιο: «Στα Τέμπη δεν έγινε μεγάλο δυστύχημα, αλλά κρατικό έγκλημα» (ΒΙΝΤΕΟ)

Η Μαρία Καρυστιανού, μητέρα της αδικοχαμένης Μάρθης και πρόεδρος του Συλλόγου «Τέμπη 2023», έκανε λόγο για «ένα μεγάλο κρατικό έγκλημα», ένα «αδιανόητο πολύνεκρο έγκλημα, με υπαίτιους πρόσωπα σε σημαντικές θέσεις, θέσεις που δεν αγγίζονται και δεν τιμωρούνται στην Ελλάδα».

Μιλώντας στο Ευρωκοινοβούλιο στην εκδήλωση «Τέμπη: Εκτροχιασμός του Κράτους Δικαίου» που διοργάνωσε ο ευρωβουλευτής ΣΥΡΙΖΑ -ΠΣ Κώστας Αρβανίτης είπε:

propoli

«Στη χώρα σας θα τολμούσε κανείς να βάλει τιμή στην ανθρώπινη ζωή; Σε εμάς την κοστολόγησαν, όσο ένα εισιτήριο του τρένου. Τα παιδιά μας δεν ήθελαν να πεθάνουν, ήθελαν να ζήσουν, να πραγματοποιήσουν τα όνειρα τους. Δεν ήταν αυτή η μοίρα τους, ούτε ήταν “θυσία” όπως χαρακτηρίστηκαν» είπε με το ακροατήριο να κρέμεται από τα χείλη της.

Συναισθηματικά φορτισμένη σημείωσε «θα έδινα τα πάντα για να μην ήμουν εδώ να σας μιλάω».

Με λόγο καταγγελτικό, αναφερόμενη σε όσα δήλωσε στην Εξεταστική για τα Τέμπη ο πρώην υπουργός Μεταφορών Κωνσταντίνος Αχ. Καραμανλής, δήλωσε πως «κατέθεσε αθώος σε ένα έγκλημα που όλα τα στοιχεία δείχνουν το αντίθετο» από «ασφαλές περιβάλλον». Συνέχισε λέγοντας πως «τόλμησε να αναφερθεί σε εμάς, λέγοντας ότι ο πόνος μας θα έπρεπε να είναι βουβός, ώστε να ακούγεται μόνο η δική του φωνή» και απευθυνόμενη στον άνθρωπο που βρέθηκε στο τιμόνι του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών το μοιραίο βράδυ της 28ης Φεβρουαρίου είπε, «ακούγοντας σας, σκέφτηκα τι λυπηρό οι νομοθέτες δεν μερίμνησαν για ανθρώπους σαν εσάς δεν μπόρεσαν να φανταστούν το μέγεθος της αναξιοπρέπειας για ανθρώπους σαν κι εσάς. Πλέον είστε μια μειοψηφία, εσείς και οι υποστηρικτές σας. Η κοινωνία οραματίζεται τη δικαιοσύνη και την ταφή όσων εκπροσωπείτε».

Συνέχισε απευθυνόμενη σε όλες τις μητέρες και τους γονείς του κόσμου λέγοντας «πιθανότατα πολλοί γνωρίζετε για τις αρχαίες ελληνικές τραγωδίες αλλά δυστυχώς δεν είμαστε θεατές μιας παράστασης, αλλά το ζούμε κανονικά.

Με τα συναισθήματά της να ξεχειλίζουν από οργή και θυμό σημείωσε πως «αυτά που θα ακουστούν μπορεί να σας φανούν απίστευτα αλλά είναι πραγματικά (…). Δεν ήταν ένα μεγάλο δυστύχημα, αλλά ένα κρατικό έγκλημα, με θέσεις που δεν αγγίζονται».

Στην ομιλία «ποταμό» μίλησε για το μπάζωμα του χωραφιού που συγκρούστηκαν τα τρένα, κάνοντας λόγο για το «πιο γρήγορο έργο της ελληνικής κυβέρνησης» και με δόση ειρωνείας μίλησε για την «ταχύτερη διαδικασία στην Ελλάδα» καθώς «βρέθηκαν 620.000 ευρώ κι έγινε το θαύμα».

Και δεν αρκέστηκε μόνο σε αυτά.

«Η υπόθεση μπήκε στο αρχείο από τον Έλληνα εισαγγελέα, όπου μπαίνουν οι περισσότερες υποθέσεις που αφορούν πολιτικούς. Ακούγαμε από τους υπουργούς τα τελευταία 8 χρόνια να μιλούν για τεράστια κονδύλια που αφορούν την αναβάθμιση του συρμού. Το στηρίξαμε απόλυτα, ακόμη και με τη ζωή μας (…) Πού να φανταστούμε τον κίνδυνο που διατρέχαμε εμείς για τα παιδιά μας κάθε φορά. Οι μηχανοδηγοί που γνώριζαν, έστελναν υπομνήματα, όχι πως άλλαζε και κάτι. Φανταστείτε να είναι υποχρεωμένοι να δουλεύουν, γνωρίζοντας ότι ανά πάσα στιγμή μπορεί να σκοτωθούν. Ακόμη η ανώτατη ποινή φαντάζει άδικη», πρόσθεσε λαμβάνοντας το χειροκρότημα όλης της αίθουσας.

Δείτε επίσης: Τέμπη: Συγκλόνισαν το Ευρωκοινοβούλιο Μ. Καρυστιανού και Π. Ασλανίδης – Με το ντοκιμαντέρ της Politic ξεκίνησε η εκδήλωση

Loading