Συμμετοχή του Κυριάκου Μητσοτάκη στη Σύνοδο Κορυφής ΕΕ-Δυτικών Βαλκανίων και στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις Βρυξέλλες

Συμμετοχή του Κυριάκου Μητσοτάκη στη Σύνοδο Κορυφής ΕΕ-Δυτικών Βαλκανίων και στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις Βρυξέλλες

Στις Βρυξέλλες μεταβαίνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης προκειμένου να συμμετάσχει απόψε στη Σύνοδο Κορυφής ΕΕ-Δυτικών Βαλκανίων και από αύριο στη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Η Ελλάδα είναι σταθερά υπέρ της διεύρυνσης της ΕΕ ως επένδυση στην ασφάλεια και στη σταθερότητα στην περιοχή. Παραμένει η θέση της -επικαλούνται κυβερνητικές πηγές- ότι πρόκειται για μια διαδικασία που εξαρτάται από τις επιδόσεις του κάθε υποψήφιου κράτους-μέλους. Είναι μια δύσκολη διαδικασία που απαιτεί μεταρρυθμίσεις και συμμόρφωση με τα προαπαιτούμενα της ενταξιακής διαδικασίας.

Η πάγια θέση τής χώρας μας είναι ότι το μέλλον των Δυτικών Βαλκανίων βρίσκεται στην ΕΕ. Η Ελλάδα στηρίζει σταθερά ενταξιακή τους προοπτική εφόσον πληρούν τις προϋποθέσεις και τα προαπαιτούμενα, εστιάζοντας σε σχέσεις καλής γειτονίας και στην τήρηση των διεθνών συμφωνιών.

Βασικά θέματα συζήτησης στη Σύνοδο Κορυφής των 27 αναμένεται να αποτελέσουν οι τελευταίες εξελίξεις στην Ουκρανία και οι σχετικές συνομιλίες για ειρήνευση, καθώς επίσης και οι χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας για την περίοδο 2026-2027. Στην ατζέντα βρίσκονται επίσης το επόμενο Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο, η Διεύρυνση της ΕΕ, η γεωοικονομία και η ανταγωνιστικότητα.

Η Ελλάδα επιδιώκει να έχει εποικοδομητικό ρόλο στη χρηματοδότηση της Ουκρανίας, εξετάζοντας την χορήγηση Δανείου Επανορθώσεων με αξιοποίηση των δεσμευμένων ρωσικών κεφαλαίων, επιδιώκοντας τη μεγαλύτερη δυνατή νομική και δημοσιονομική ασφάλεια.

Στα πλαίσια αυτά, έχει ζητήσει από την Κομισιόν αξιολόγηση των πιθανών δημοσιονομικών επιπτώσεων που σχετίζονται με το Δάνειο Επανορθώσεων και τις εγγυήσεις που το συνοδεύουν.

Ο πρωθυπουργός θα προτείνει ότι θα πρέπει να ενεργοποιηθεί μηχανισμός ρήτρας διαφυγής, ώστε οι δημόσιες δαπάνες που θα προκύψουν από τυχόν αποπληρωμή εγγυήσεων να εξαιρούνται από τον υπολογισμό του στόχου δαπανών, όπως καθορίζονται στα ευρωπαϊκά δημοσιονομικά πλαίσια.

Σχετικά με το επόμενο Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο, βασική θέση της κυβέρνησης είναι ότι η ανταγωνιστικότητα και η Συνοχή είναι στόχοι πρώτης προτεραιότητας, συμπληρωματικοί και όχι ανταγωνιστικοί, απαιτώντας ολιστική προσέγγιση που να καλύπτει το σύνολο της Ένωσης και τις επιχειρήσεις όλων των μεγεθών, συμπεριλαμβανομένων των μικρομεσαίων.

Επίσης, πρέπει να παραμείνει προτεραιότητα η Κοινή Αγροτική Πολιτική, για την οποία πρέπει να προβλέπονται επαρκείς πόροι σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Loading

Play