Συνάντηση Μενδώνη με τον πρέσβη των ΗΠΑ Τζορτζ Τσούνη

Η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λίνα Μενδώνη και ο πρέσβης των ΗΠΑ Τζορτζ Τσούνης συναντήθηκαν σήμερα (10.08.2022), επιβεβαιώνοντας την στενή σχέση μεταξύ Ελλάδας και ΗΠΑ, σε όλους τους τομείς, όπως και στον Πολιτισμό.

Όπως ενημερώνει σχετική ανακοίνωση του ΥΠΠΟΑ, μεταξύ των θεμάτων που απασχόλησαν τη συνάντηση ήταν η εξειδίκευση του σχεδίου δράσης για τον Πολιτισμό, ενόψει του 4ου κύκλου του Στρατηγικού Διαλόγου Ελλάδας – ΗΠΑ.

propoli

Στο πλαίσιο αυτό, συζητήθηκε το διεθνές σεμινάριο που οργανώνεται στην Αθήνα, τον Σεπτέμβριο, από το ΥΠΠΟΑ και την αμερικανική πρεσβεία, με άξονες τις επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης στην πολιτιστική κληρονομιά – υλική και άυλη – και την καταπολέμηση της παράνομης διακίνησης αρχαιοτήτων και έργων τέχνης. Στόχος της διοργάνωσης – συνεχίζει η ανακοίνωση του ΥΠΠΟΑ – είναι να αποτελέσει το πρότυπο για ανάλογα διεθνή γεγονότα, με δεδομένες τις διεθνείς πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει η χώρα μας και στους δύο τομείς.

Στο πλαίσιο του Μνημονίου Κατανόησης μεταξύ των δύο χωρών για την επιβολή εισαγωγικών περιορισμών σε διάφορες κατηγορίες πολιτιστικών αγαθών στις ΗΠΑ, συζητήθηκαν οι προτάσεις για την διοργάνωση των αρχαιολογικών εκθέσεων που ετοιμάζει το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού στις μεγάλες πόλεις των Ηνωμένων Πολιτειών. Μέρος του σχεδίου δράσης αποτελεί η ενίσχυση της ελληνικής κινηματογραφίας, με την υποστήριξη Αμερικανών ειδικών της κινηματογραφικής βιομηχανίας. Η υπουργός ενημέρωσε τον πρέσβη για τις πρωτοβουλίες ενίσχυσης του κινηματογραφικού προϊόντος τις οποίες ανέλαβε το ΥΠΠΟΑ, μέσω των χρηματοδοτούμενων προγραμμάτων του από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Η υπουργός και ο πρέσβης συμφώνησαν να έχουν τακτικές συναντήσεις, συνεχίζοντας την ήδη εξαιρετική συνεργασία Ελλάδας και ΗΠΑ στον τομέα του Πολιτισμού.

Δείτε επίσης: Τζορτζ Τσούνης: «Οι καλύτερες ημέρες της Ελλάδας είναι μπροστά μας»

Loading