Συνεργασία Ελλάδας-Κύπρου: Πρότυπο καινοτομίας στην Ανατολική Μεσόγειο

Συνεργασία Ελλάδας-Κύπρου: Πρότυπο καινοτομίας στην Ανατολική Μεσόγειο

Η καινοτομία, οι νέες τεχνολογίες -ιδιαίτερα η Τεχνητή Νοημοσύνη-, η πράσινη και γαλάζια τεχνολογία, αποτελούν συστατικά της σύγχρονης επιχειρηματικότητας. Παράλληλα, αποτελούν και πεδία κοινής δράσης ελλαδικών αλλά και κυπριακών επιχειρήσεων, με στόχο να κερδίσουν από κοινού το μέλλον τους. Το Επιχειρηματικό και Επενδυτικό Φόρουμ μπορεί να συμβάλλει στο ν΄ αναζητήσουμε τις ευκαιρίες εκείνες που μπορούμε ν΄ αξιοποιήσουμε, Ελλάδα και Κύπρος, ενισχύοντας ουσιαστικά τους δεσμούς συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών μας.

Όπως επισήμανε ο υφυπουργός Ανάπτυξης Σταύρος Καλαφάτης, «Η Ελλάδα επενδύει στρατηγικά στην ενίσχυση του οικοσυστήματος καινοτομίας μέσα από συγκεκριμένα προγράμματα και το Elevate Greece που στοχεύει στην καταγραφή και υποστήριξη των νεοφυών επιχειρήσεων. Ακρογωνιαίο λίθο της στρατηγικής μας αποτελεί η διεθνής συνεργασία. Μέσα από την ενεργή συμμετοχή της Ελλάδας σε ευρωπαϊκές πρωτοβουλίες όπως το Horizon Europe, το EIT Digital και το Euroclusters, ενισχύουμε τη διασύνδεση των ελληνικών επιχειρήσεων και ερευνητικών φορέων με διεθνή δίκτυα και αγορές.»

Ο κ. Καλαφάτης ανέφερε επίσης την ολοκλήρωση της Εθνικής Στρατηγικής Έρευνας, Τεχνολογικής Ανάπτυξης και Καινοτομίας με ορίζοντα το 2030, «που καθορίζει τις προτεραιότητες της χώρας στην έρευνα και την καινοτομία, με στόχο την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και της βιώσιμης ανάπτυξης».

«Μέσα από πρωτοβουλίες όπως το σημερινό Φόρουμ, δημιουργούμε τις συνθήκες για ουσιαστικές συνέργειες, για τη διασύνδεση των οικοσυστημάτων καινοτομίας Ελλάδας και Κύπρου και για την ενίσχυση της εξωστρέφειας των επιχειρήσεών μας», πρόσθεσε.

Ο υφυπουργός υπογράμμισε την σημασία της συνεργασίας Ελλάδας-Κύπρου, λέγοντας ότι μπορεί να αποτελέσει πρότυπο για την ανάπτυξη ενός κοινού οικοσυστήματος καινοτομίας στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, με έμφαση στην τεχνητή νοημοσύνη, την πράσινη μετάβαση, την αγροτεχνολογία και την ψηφιακή υγεία.

«Ιδιαίτερη σημασία έχει επίσης και η ενίσχυση της γυναικείας επιχειρηματικότητας, ένας τομέας στον οποίο οι δύο χώρες μπορούν να αναπτύξουν κοινές δράσεις και δίκτυα υποστήριξης», κατέληξε ο υφυπουργός.

* Η φωτογραφία παραχωρήθηκε από το υπουργείο Ανάπτυξης

Loading

Play