ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Η ενεργειακή ρήτρα δεν μειώνει τους λογαριασμούς και δεν τελειώνει την ακρίβεια

ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Η ενεργειακή ρήτρα δεν μειώνει τους λογαριασμούς και δεν τελειώνει την ακρίβεια

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ επιμένει ότι η ενεργειακή ρήτρα διαφυγής δεν αρκεί για να ανακουφίσει τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις από το αυξημένο κόστος. Σε ανακοίνωσή του υποστηρίζει πως οι κυβερνητικοί πανηγυρισμοί δεν σβήνουν επτά χρόνια ενεργειακής ακρίβειας.

Το κόμμα σημειώνει ότι η κυβέρνηση άφησε πίσω κρίσιμες επενδύσεις στα δίκτυα και στην αποθήκευση, ενώ επέτρεψε στα ολιγοπώλια της ενέργειας να αποκομίζουν υπερκέρδη, την ώρα που νοικοκυριά και επιχειρήσεις πληρώνουν πανάκριβο ρεύμα και καύσιμα. Η ενεργειακή ρήτρα, όπως αναφέρει, δεν μειώνει από μόνη της ούτε ένα ευρώ στον λογαριασμό του ρεύματος.

Το κρίσιμο είναι πού θα κατευθυνθεί η πρόσθετη δημοσιονομική δυνατότητα και ποιον τελικά θα ωφελήσει. Σύμφωνα με τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, οι πόροι πρέπει να κατευθυνθούν σε αποθήκευση, δίκτυα, ενεργειακή αναβάθμιση και υποδομές που θα επιτρέψουν στη φθηνή ενέργεια από τις ΑΠΕ να φτάσει επιτέλους στον καταναλωτή. Υπενθυμίζει παράλληλα το σχέδιο που έχει ήδη καταθέσει, με ανάκτηση του δημόσιου ελέγχου στη ΔΕΗ, ώστε να λειτουργήσει ως εργαλείο μείωσης των τιμών και αποδόμησης του καρτέλ ενέργειας, αλλά και με διαφύλαξη και αποκατάσταση του δημόσιου ελέγχου στα ΕΛΠΕ, με στρατηγικό αναπροσανατολισμό τους προς την ενεργειακή μετάβαση.

Παράλληλα, ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ζητά πραγματική παρέμβαση απέναντι στα ενεργειακά ολιγοπώλια. Στην ανακοίνωσή του θέτει ως μέτρα τη φορολόγηση των υπερκερδών, ανώτατο περιθώριο κέρδους στη διύλιση, μηχανισμό αποτροπής και επιστροφής υπερκερδών στην ηλεκτρική ενέργεια και μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στα καύσιμα.

Το κόμμα αναφέρει επίσης ότι υπάρχει δημοσιονομική δυνατότητα, καθώς το πρωτογενές υπερπλεόνασμα του 2025 ξεπέρασε τα 6 δισ. ευρώ. Προσθέτει ότι πρόσθετος δημοσιονομικός χώρος μπορεί να δημιουργηθεί με τη φορολόγηση των υπερκερδών σε τράπεζες, διυλιστήρια και ολιγοπώλια ενέργειας, ζητώντας από την κυβέρνηση να απαντήσει ποια έργα θα χρηματοδοτήσει, πότε θα ολοκληρωθούν και πόσο συγκεκριμένα θα μειώσουν το ενεργειακό κόστος για νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

Η ενεργειακή μετάβαση δεν μπορεί να είναι μετάβαση σε νέα υπερκέρδη για τα ολιγοπώλια. Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ καταλήγει ότι χρειάζεται δημόσιος έλεγχος, ρύθμιση της αγοράς και το όφελος της φθηνής ενέργειας να επιστρέφει στην κοινωνία.

Loading

Play