«Η δική μας αντίληψη για το Σύνταγμα είναι διαφορετική» δήλωσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της «Νίκης» Τάσος Οικονομόπουλος κατά τη διάρκεια της συζήτησης για την αναθεώρηση διατάξεων του Συντάγματος στην Ολομέλεια.
Ο κ. Οικονομόπουλος επισήμανε ότι το Σύνταγμα λειτουργεί ως το τελευταίο καταφύγιο του πολίτη, υπενθυμίζοντας σε κάθε κυβέρνηση ότι η λαϊκή εντολή είναι ισχυρή αλλά όχι απεριόριστη. «Στη δημοκρατία η πλειοψηφία κυβερνά αλλά δεν κυριαρχεί», σημείωσε. Ανέφερε ότι «σήμερα η Ελλάδα δεν αντιμετωπίζει μόνο κρίση θεσμών αλλά και κρίση εμπιστοσύνης στους θεσμούς της Δημοκρατίας».
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της «Νίκης» τόνισε ότι «μια πραγματικά μεγάλη συνταγματική μεταρρύθμιση πρέπει να ξεκινήσει από την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στους θεσμούς της Δημοκρατίας, την ενίσχυση της λογοδοσίας μέσω της διάκρισης των εξουσιών, την πραγματική ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης και την κατοχύρωση περισσότερων εγγυήσεων ενάντια στην αυθαιρεσία της εξουσίας». Η «Νίκη», συμπλήρωσε, «αντιμετωπίζει το Σύνταγμα ως ηθική και θεσμική πυξίδα του ελληνικού Κράτους, γι’ αυτό και η δική μας αντίληψη για το Σύνταγμα είναι διαφορετική. Δεν ζητούμε ένα Σύνταγμα βολικό για την εκάστοτε κυβέρνηση αλλά ένα Σύνταγμα ασφαλές για τον πολίτη».
Αναφερόμενος στις προτάσεις της ΝΔ, ο κ. Οικονομόπουλος δήλωσε ότι αυτές δεν σέβονται τις αξίες του Συντάγματος, ιδίως τις αυξημένες πλειοψηφίες που απαιτούνται για κρίσιμες διαδικασίες. Επίσης, τόνισε την ανάγκη σεβασμού του ανθρώπινου προσώπου, της ισότητας μπροστά στο νόμο, της πραγματικής προστασίας της οικογένειας, της μητρότητας και της παιδικής ηλικίας. Αντεπίθεσε στις προτάσεις για την τεχνητή νοημοσύνη, υπογραμμίζοντας ότι επιχειρείται η μετατόπιση της ευθύνης από τον άνθρωπο σε μηχανές. Εξέφρασε ανησυχία σχετικά με την αναθεώρηση των άρθρων 14 και 15, που ενδέχεται να απειλήσουν την ελευθερία του Τύπου και τη θρησκεία.
Ο κ. Οικονομόπουλος χαρακτήρισε την πρόταση για το άρθρο 17 σχετικά με την προστασία στη στέγη ως αντιφατική και πονηρή, επισημαίνοντας ότι οι προτεινόμενες αλλαγές της ΝΔ είναι αλλαγές επιπέδου Νόμου και όχι Συντάγματος. Επίσης, εξέφρασε απορία σχετικά με τη σκοπιμότητα της μεγάλης θητείας του ΠτΔ και τη μεταβατική διάταξη για τη θητεία του νυν Προέδρου της Δημοκρατίας. Διαφώνησε με τις προτάσεις της ΝΔ για τις δυνατότητες διάλυσης της Βουλής και για την επιτάχυνση των δημοψηφισμάτων σε σχέση με τις εθνικές εκλογές. Δήλωσε ότι οι προτάσεις της ΝΔ επικεντρώνονται στη διακυβέρνηση και όχι στην απλή αναλογική, καθώς τους ενδιαφέρει η κατοχή της εξουσίας με μικρά ποσοστά.
Όσον αφορά τις αλλαγές που προτείνει η ΝΔ, ο κ. Οικονομόπουλος υπογράμμισε ότι «δεν είναι τομές αλλά μαχαιριές στην πλάτη της δημοκρατίας» και πρόσθεσε ότι οι προτεινόμενες αλλαγές ενδέχεται να οδηγήσουν σε σοβαρά προβλήματα στη χώρα.
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της «Νίκης» ανέφερε ότι η πάγια θέση του κόμματος είναι «η Ελλάδα να αποκτήσει Συνταγματικό Δικαστήριο, κάτι που δεν προτείνει η κυβέρνηση». Σχετικά με την κατάργηση του άρθρου 86 (νόμος περί ευθύνης Υπουργών), είπε ότι δεν θα αλλάξει, καθώς η πλειοψηφία της Βουλής θα αποφασίζει για τις παραπομπές.
Η «Νίκη» κατέληξε ο κ. Οικονομόπουλος «έχει προτείνει αλλαγές που θα μπορούσαν να βελτιώσουν το περιεχόμενο του Συντάγματος με σεβασμό στις αξίες του έθνους, της ιστορίας και των παραδόσεών μας».
ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΛΑΧΟΣ
![]()
