Θ. Κοντογεώργης: Η αναζήτηση διαρκών λύσεων για την αγροτική ανάπτυξη

Θ. Κοντογεώργης: Η αναζήτηση διαρκών λύσεων για την αγροτική ανάπτυξη

Από το αγροτικό ζήτημα ξεκινά η συνέντευξη του υφυπουργού παρά τω πρωθυπουργώ Θανάση Κοντογεώργη στην εφημερίδα «Το Μανιφέστο» και στο ερώτημα αν η κυβέρνηση υποτίμησε τους αγρότες και καθυστέρησε να δώσει λύσεις στα αιτήματά τους, απαντά ως εξής: «Σε καμία περίπτωση. Αναγνωρίζουμε ότι ο Έλληνας αγρότης βρίσκεται αντιμέτωπος με σοβαρά και διαχρονικά προβλήματα, όπως είναι το αυξημένο κόστος παραγωγής, οι επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης, οι διεθνείς αναταράξεις και οι δομικές αδυναμίες δεκαετιών».

   Ως προς την τρέχουσα κατάσταση, ειδικότερα, αναφέρει πως «έχουμε ήδη ικανοποιήσει ή αντιμετωπίζουμε θετικά τα 16 από τα 27 αιτήματα που έχουν τεθεί από τους αγρότες». Έχουν ήδη καταβληθεί 3,2 δισ. ευρώ σε αγροτικές ενισχύσεις για το 2025, ενώ έως το τέλος του έτους θα εκταμιευθούν επιπλέον 600 εκατ. ευρώ, αποδεικνύοντας έμπρακτα ότι η στήριξη του πρωτογενούς τομέα δεν είναι λόγια αλλά πράξεις.

   Και, εν κατακλείδι, τονίζει ότι «λύσεις σε τόσο σύνθετα ζητήματα χρειάζονται συνεργασία και δεν θα δοθούν με πρόχειρες εξαγγελίες». Η κυβέρνηση παραμένει ανοιχτή στη συζήτηση με τον αγροτικό κόσμο, με στόχο να εξεταστεί τι επιπλέον μπορεί να γίνει ρεαλιστικά και υπεύθυνα.

   Στο ερώτημα δε, γιατί θεωρήθηκε επιτακτική η ανάγκη μετάβασης των αρμοδιοτήτων του ΟΠΕΚΕΠΕ στην ΑΑΔΕ, ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ εξηγεί: «Η μετάβαση από τον ΟΠΕΚΕΠΕ στην ΑΑΔΕ κρίθηκε επιτακτική επειδή έπρεπε να αντιμετωπιστούν χρόνιες παθογένειες στον τρόπο λειτουργίας και ελέγχου του συστήματος πληρωμών των αγροτικών ενισχύσεων.

   Άλλωστε, προσθέτει, «η ανάγκη διαφάνειας και δικαιοσύνης στις αγροτικές επιδοτήσεις αποτελεί αίτημα ολόκληρης της ελληνικής κοινωνίας πλέον, όχι μόνο του αγροτικού κόσμου».

   Αλλάζοντας θέμα, στα μέτωπα της ακρίβειας και του στεγαστικού, αφού διαβεβαιώνει ότι «απασχολούν κατά προτεραιότητα την κυβερνητική πολιτική», εξειδικεύει για κάθε ένα από αυτά: «Η ακρίβεια, ειδικά τα τελευταία χρόνια, συνδέεται με διεθνείς κρίσεις και αυξήσεις στο ενεργειακό κόστος».

   Το στεγαστικό πρόβλημα, από την άλλη πλευρά, όπως υπογραμμίζει, «έχει βαθιές ρίζες και λειτουργεί σωρευτικά για δεκαετίες». Η Κυβέρνηση υλοποιεί για πρώτη φορά μια ολοκληρωμένη προσέγγιση ύψους άνω των 7 δισεκ. ευρώ που περιλαμβάνει στήριξη των ενοικιαστών.

   Συμπερασματικά, αναφέρει πως «δεν ισχυριζόμαστε ότι τα δύο αυτά ζητήματα έχουν λυθεί, αλλά έχουν τεθεί οι βάσεις για μια πιο ουσιαστική και μακροπρόθεσμη αντιμετώπισή τους».

   Όσον αφορά την εκλογή Πιερρακάκη στην ηγεσία του Eurogroup, ο Θ. Κοντογεώργης υπογραμμίζει ότι «πρόκειται για μια εξέλιξη που αποτυπώνει τη συνολική μεταβολή της θέσης της ελληνικής οικονομίας τα τελευταία χρόνια».

   Εξ άλλου, «μεγαλύτερη σταθερότητα, περισσότερες επενδύσεις και καλύτερες προοπτικές για τα ελληνικά νοικοκυριά» είναι το πραγματικό στοίχημα της επόμενης περιόδου.

   Για το κυβερνητικό σχέδιο, τέλος, για «ισχυρή Περιφέρεια», ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ επισημαίνει: «Για εμάς, ισχυρή Περιφέρεια ισοδυναμεί με ισχυρή Ελλάδα».

   Συγκεκριμένα, «ήδη εκπονούνται 50 Τοπικά Σχέδια Ανάπτυξης – ένα για κάθε περιφερειακή ενότητα – σε συνεργασία με τις τοπικές κοινωνίες».

Loading

Play