Ανακοίνωση των αποτελεσμάτων των ευρωεκλογών στα γραφεία της Νέας Δημοκρατίας, Κυριακή 9 Ιουνίου 2024. (ΚΩΣΤΑΣ ΤΖΟΥΜΑΣ/EUROKINISSI)

Το μεγάλο (εσωκομματικό) ξεκαθάρισμα του Κυριάκου Μητσοτάκη

Ο επικείμενος ανασχηματισμός, η ανακοίνωση του οποίου μοιάζει θέμα 24ωρων, είναι το μεγάλο (εσωκομματικό) ξεκαθάρισμα του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Για πρώτη φορά οι αλλαγές που ετοιμάζει στο κυβερνητικό σχήμα θα είναι δομικές και όχι διορθωτικές, καθώς ο Πρωθυπουργός έχει αντιληφθεί ότι η ομάδα… δεν τραβάει! Η κυβέρνησή του μοιάζει με… ξεκούρδιστο ρολόι, κάτι που η κοινωνία αντιλαμβάνεται και το… κατέθεσε στην κάλπη.

propoli

Με τις αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα να είναι προ των πυλών, όλα δείχνουν ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης ετοιμάζεται να πάρει σκούπα για τους περισσότερους από τους υφυπουργούς που συμμετέχουν στην κυβέρνηση, ενώ οι έως τώρα ενδείξεις συνηγορούν ότι στα λεγόμενα παραγωγικά και βασικά υπουργεία δεν θα γίνουν σαρωτικές αλλαγές.

Οι σίγουροι και οι φευγάτοι

Αυτό σημαίνει ότι Χατζηδάκης, Γεωργιάδης, Σταϊκούρας, είναι αμετακίνητοι, ενώ Νίκη Κεραμέως, Δημήτρης Καιρίδης και Βασίλης Κικίλιας δεν αισθάνονται άνετα, με άλλους να έχουν ήδη ζητήσει την αλλαγή χαρτοφυλακίου και άλλους να εισπράττουν ψυχρό κλίμα από το Μέγαρο Μαξίμου για το πρόσωπό τους.

Σε γενικές πολιτικές γραμμές, το μήνυμα που εκπέμπει το Μέγαρο Μαξίμου είναι ότι ετοιμάζεται να πατήσει μεταρρυθμιστικό γκάζι, δίχως ωστόσο να αποσαφηνίζεται εάν η πολιτική πυξίδα του κόμματος παραμένει προσηλωμένη στο κέντρο ή θα δείξει προς τα δεξιά. Συνεργάτες του Πρωθυπουργού τονίζουν πως η κυβέρνηση σέβεται την επιλογή των πολιτών που απαιτούν από τους υπουργούς να προσπαθήσουν περισσότερο, καλύτερα και γρηγορότερα. “Το μήνυμα αυτό είναι εύλογο, καθώς βρισκόμαστε στον 5ο χρόνο της διακυβέρνησης, μιας διακυβέρνησης μάλιστα, με πολλές κρίσεις και δυσκολίες” σημειώνουν χαρακτηριστικά, εξηγώντας ότι με την ψήφο τους οι πολίτες εξέφρασαν τη διαμαρτυρία τους για πράγματα που τους ενοχλούν και τους δυσκολεύουν στην καθημερινότητά τους.

Με το βλέμμα στην επόμενη ημέρα

Όσον αφορά στην επόμενη ημέρα; Απαντούν πως “κάνουμε αυστηρά την αυτοκριτική μας, ακούμε τους πολίτες και μετατρέπουμε τις εκλογές αυτές σε αφετηρία μιας νέας διαδρομής προς το 2027”. Στο πλαίσιο αυτό εξηγούν ότι μπροστά τους ανοίγεται ένας τριετής ορίζοντας χωρίς εκλογές και πως αυτό σημαίνει ότι από χθες έχουν στρέψει την προσοχή τους με μεγαλύτερη ένταση στα προβλήματα. “Συνεχίζουμε με περισσότερη δουλειά, λιγότερες αδυναμίες, μεγαλύτερη προσπάθεια και μικρότερες αστοχίες” σημειώνουν χαρακτηριστικά κυβερνητικοί αξιωματούχοι.

Loading