Η τριμερής Ελλάδας – Κύπρου – Αιγύπτου ανέδειξε, σύμφωνα με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, μια συνεργασία που ενισχύει τη σταθερότητα και την ασφάλεια στην περιοχή. Ο πρωθυπουργός, στις κοινές δηλώσεις μετά την άτυπη συνάντηση των ηγετών, είπε ότι συζητήθηκαν εκτενώς όλες οι μεγάλες περιφερειακές προκλήσεις και ότι ο συγκεκριμένος δρόμος συνεννόησης προτάσσει τη θετική ατζέντα, χωρίς να στρέφεται εναντίον οποιασδήποτε χώρας.
«Για τη Γάζα επαναλάβαμε τη στήριξή μας για δίκαιη ειρήνη πάντα στη βάση των δύο χωρών», ανέφερε, προσθέτοντας ότι πρέπει η ανθρωπιστική βοήθεια να φτάνει ανεμπόδιστα και η Χαμάς να αφοπλιστεί.
Για τον Λίβανο σημείωσε ότι όλοι τάσσονται υπέρ της ακεραιότητας και της κυριαρχίας του σε όλη την επικράτεια, ενώ για τη Λιβύη είπε πως η Ελλάδα στηρίζει την ενότητα της χώρας και μια πολιτική διαδικασία λιβυκής ιδιοκτησίας υπό τον ΟΗΕ, χωρίς ξένες παρεμβάσεις, η οποία θα οδηγήσει σε ελεύθερες εκλογές.
Αναφερόμενος στη μεταναστευτική πίεση, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι πρέπει να περιοριστούν οι παράνομες μεταναστευτικές ροές από την Ανατολική Λιβύη προς την πατρίδα του και συνεχάρη τον Πρόεδρο Σίσι για την αποφασιστικότητα που δείχνει η Αίγυπτος στη διαχείριση και αντιμετώπιση του προβλήματος της παράνομης μετανάστευσης.
Για το Κυπριακό επανέλαβε τη συμπαράσταση στην προοπτική δίκαιης και βιώσιμης λύσης στο πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών και σύμφωνα με τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας. «Θα αποτελούσε σημαντική συμβολή στην ειρήνη και σταθερότητα ολόκληρης της Ανατολικής Μεσογείου», υπογράμμισε, προσθέτοντας ότι στηρίζει τις προσπάθειες για επανέναρξη των συνομιλιών.
Για την ελευθερία της ναυσιπλοΐας ο πρωθυπουργός είπε ότι πρόκειται για ζήτημα παγκόσμιας σημασίας.
Όπως σημείωσε, μια παγκόσμια ναυτιλιακή δύναμη όπως η Ελλάδα θέτει το θέμα σε απόλυτη προτεραιότητα και η ελληνική προεδρία στο Συμβούλιο Ασφαλείας σχεδιάζει νέες πρωτοβουλίες.
«Μας ενώνει η προσήλωση στο διεθνές δίκαιο και ειδικά στο δίκαιο της θάλασσας, έχοντας αποδείξει στην πράξη ότι η οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών μπορεί να επιτυγχάνεται με διάλογο», τόνισε, ενώ αναφέρθηκε και στη μερική συμφωνία με την Αίγυπτο, η οποία, όπως είπε, έδειξε ότι όταν υπάρχει πολιτική βούληση και προσήλωση στη διεθνή νομιμότητα μπορούν να επιτευχθούν αμοιβαία ωφέλιμες συγκλίσεις και να ενισχυθεί η σταθερότητα στην περιοχή.
«Αυτή ήταν, είναι και θα είναι η προσέγγισή μας συνολικά και στην Ανατολική Μεσόγειο και στο Αιγαίο. Η Ελλάδα δεν απειλεί κανέναν, επιδιώκει τη σταθερότητα μέσα από λειτουργικές σχέσεις καλής γειτονίας, πάντα με βάση το διεθνές δίκαιο. Σταθερότητα ωστόσο δεν σημαίνει σε καμία περίπτωση υποχωρητικότητα, ούτε ανοχή σε τετελεσμένα. Συνεπώς η Ελλάδα δεν φοβάται ούτε να υπερασπιστεί τις θέσεις της με αυτοπεποίθηση, ούτε και να συνομιλήσει. Είναι οι δύο όψεις μιας υπεύθυνης εξωτερικής πολιτικής», διαμήνυσε.
Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε επίσης στη συνεργασία των χωρών στην ενέργεια, τη συνδεσιμότητα και τις επενδύσεις, χαρακτηρίζοντας έργο στρατηγικής σημασίας την ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας – Αιγύπτου.
«Είναι σημαντικές οι προοπτικές συνεργασίας στο φυσικό αέριο. Αέριο που θα παράγεται στην Κύπρο, θα μεταφέρεται στην Αίγυπτο, θα χρησιμοποιεί τις υποδομές για να υγροποιείται και θα μπορεί να επιστρέφει στην Ευρώπη μέσω Αλεξανδρούπολης για να καλύψει ανάγκες χωρών στη νοτιοανατολική και κεντρική Ευρώπη. Είναι υπόδειγμα ενεργειακής συνεργασίας», τόνισε.
Ο πρωθυπουργός μίλησε και για την ευρωπαϊκή διάσταση της συνεργασίας με την Αίγυπτο. «Μια ισχυρή σχέση Ε.Ε – Αιγύπτου αποτελεί μια επένδυση στη σταθερότητα και την ευημερία της κοινής μας γειτονιάς. Η τριμερής μας σχέση και οι προοπτικές συνεργασίας παραμένουν σταθερός άξονας ευημερίας και ασφάλειας στην περιοχή», υπογράμμισε.
![]()
