ΠΕΡΙΣΤΕΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ / INTIME NEWS

Τσαπανίδου για Τέμπη: «Το πόρισμα είναι καταπέλτης για τη ΝΔ»

Τρεις μήνες μετά την τραγωδία των Τεμπών, όπου έχασαν τη ζωή τους 57 συνάνθρωποί μας, έρχονται στο φως τα αιτία του δυστυχήματος που συγκλόνισε όλη τη χώρα.

Στο πόρισμα αναφέρονται τα τεράστια κενά που υπάρχουν στο δίκτυο, και σύμφωνα με πληροφορίες γίνεται λόγος για το γεγονός ότι δεν υπάρχει τηλεδιοίκηση αλλά και για το ότι δε λειτουργούσαν τα συστήματα ασφαλείας, όπως εκείνα του ελέγχου κατάληψης πεδίων γραμμής.

propoli

Παράλληλα, στο σημείο σύγκρουσης, φαίνεται ότι η σιδηροδρομική γραμμή είχε τοποθετημένους ραδιοφάρους, πιθανότατα σε εφαρμογή των υποχρεώσεων της με αρ. 10005/2007 σύμβασης. Ωστόσο δεν είχε παραληφθεί οριστικά το συγκεκριμένο τμήμα, συνεπώς δεν είχε πιστοποιηθεί η λειτουργία τους.

Εκτός ήταν η φωτοσήμανση τόσο στη γραμμή ανόδου όσο και στη γραμμή καθόδου, ενώ τα περιβόητα συστήματα GSMR χρησιμοποιούνται μεν από τα σταθμαρχεία, αλλά όχι από τις αμαξοστοιχίες.

«Το πόρισμα είναι καταπέλτης για τη ΝΔ. Περιγράφει εικόνα απόλυτης διάλυσης στον σιδηρόδρομο και ξεκαθαρίζει ότι δεν λειτουργούσαν τα συστήματα ασφαλείας που θα είχαν αποτρέψει την τραγωδία.

Είναι καταπέλτης όμως και για τον κ. Μητσοτάκη προσωπικά, που έσπευσε να βγάλει πόρισμα και να μιλήσει για ανθρώπινο λάθος», σχολιάζει η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Πόπη Τσαπανίδου.

«Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά», συνεχίζει, «πρόσφατα έγινε γνωστό ότι η ΝΔ έχει απαλείψει από το Ταμείο Ανάκαμψης τα έργα τηλεδιοίκησης, με αποτέλεσμα η ολοκλήρωσή τους να παραπέμπεται στις καλένδες».

«Τα ψέματα και η κοροϊδία κάποια στιγμή φτάνουν στο τέλος τους. Όμως το αίτημα για δικαιοσύνη και για ασφαλείς μεταφορές γίνεται ακόμη πιο επιτακτικό», καταλήγει η Πόπη Τσαπανίδου στο σχόλιό της.

Τσίπρας: «Το πόρισμα καταρρίπτει τα επιχειρήματα της κυβέρνησης»

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ μίλησε στον σταθμό Zarpa Radio στα Χανιά, και αναφερόμενος στο δυστύχημα των Τεμπών έκανε λόγο για «πόρισμα κόλαφο» των δικαστικών εμπειρογνωμόνων.

Ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι το συγκεκριμένο πόρισμα «καταρρίπτει τα επιχειρήματα» της κυβέρνησης περί «ατομικής ευθύνης» του σταθμάρχη, δείχνει ότι υπάρχουν σοβαρές ευθύνες για το γεγονός ότι δεν υπάρχει τηλεδιοίκηση και σύστημα ραδιοεπικοινωνίας το οποίο δε λειτούργησε ενώ ήταν εγκατεστημένο.

«Βρισκόμαστε μπροστά σε μια επιχείρηση απόλυτης συγκάλυψης», τόνισε, προσθέτοντας ότι πρέπει να αποδοθεί δικαιοσύνη γιατί «δεν έχει να κάνει μόνο με τα παιδιά που χάθηκαν», αλλά «συγκαλύπτοντας τις ευθύνες της πολιτείας και της κυβέρνησης» για την τραγωδία, «ουσιαστικά προετοιμάζουμε την επόμενη τραγωδία». Σχολίασε, ωστόσο, ότι είναι «παρήγορο» πως «υπάρχει ακόμα σφυγμός σε αυτό που ονομάζουμε ελληνική Δικαιοσύνη και δεν τα έχει καλύψει όλα το σκοτεινό πέπλο της συγκάλυψης».

Δείτε επίσης: Πόρισμα για τα Τέμπη: Εκτός λειτουργίας συστήματα ασφαλείας και τηλεδιοίκηση

Loading