(ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI)

Τσίπρας: «Πολιτική δεν είναι μόνο το TikTok – Ο Σόιμπλε είχε εμμονή με την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ»

Ο πρώην πρωθυπουργός και πρώην πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ Αλέξης Τσίπρας μίλησε σήμερα στο 9ο «Φόρουμ των Δελφών» και αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στο διακύβευμα των ευρωεκλογών στην Ελλάδα και στην Ευρώπη, ενώ αναφέρθηκε και στον Βόλφκανγκ Σόιμπλε.

Σε μια κατάμεστη αίθουσα, «μάλλον θα πρέπει να παραιτηθεί κανείς για να προσελκύσει το ενδιαφέρον του κοινού» σχολίασε ο κ. Τσίπρας, ο οποίος περιέγραψε διεξοδικά, κατά τη γνώμη του, το διακύβευμα των Ευρωεκλογών για την Ευρώπη, αλλά και την Ελλάδα.

propoli

Όπως είπε, «η μεγάλη εικόνα είναι ότι σε έχουμε σε όλη την Ευρώπη μια αξιοπρόσεκτη και θα έλεγα επικίνδυνη άνοδο του ακροδεξιού λαϊκισμού». «Έχουμε δυστυχώς μάχες όχι ανάμεσα στην Κεντροαριστερά και την Κεντροδεξιά, αλλά σε πολλές περιπτώσεις το διακύβευμα είναι το ποσοστό των ακροδεξιών κομμάτων» σχολίασε ο πρώην πρωθυπουργός και «το μεγάλο ερώτημα είναι γιατί συμβαίνει αυτό. Πρέπει να δώσουμε απαντήσεις» συνέχισε, απαριθμώντας δύο λόγους.

Ωστόσο, «δεν έχω παραιτηθεί από την πολιτική όμως, είμαι ενεργός πολιτικά» ανέφερε, εξηγώντας πως «με τα λάθη μας και τα σωστά μας έχουμε μια παρακαταθήκη».

«Να δω αυτοκριτικά στιγμές αυτής της περιόδου και να εξηγήσω κάποιες» είπε στη συνέχεια και ανέφερε ότι το κρίσιμο θέμα για την Κεντροαριστερά είναι η παραγωγή πολιτικής.

«Δεν είναι μόνο το Tik Tok πολιτική», όπως είπε.

«Εγώ δεν διεκδικώ για τον εαυτό μου κάτι παραπάνω. Θέλω να διεκδικήσω το ρόλο της παραγωγής πολιτικής και στην Ελλάδα και στο διεθνές επίπεδο», ξεκαθάρισε ο κ. Τσίπρας.

Αφενός, «εδώ και μια δεπαπενταετία η Ευρώπη περνά μέσα από αλλεπάλληλες κρίσεις που δημιουργούν το αίσθημα της ανασφάλειας και του φόβου» σημείωσε ο κ. Τσίπρας και αφετέρου «ο δεύτερος λόγος είναι η υποχώρηση της πολιτικής». «Άρα αν και η Αριστερά – θα μου επιτρέψετε να μιλάω για την Αριστερά με την πληθυντική της έννοια- αν δεν επαναπροσεγγίσει τα οράματα και της αξίες της πολιτικής, να δώσει νόημα στην πολιτική και όχι μόνο στην επικοινωνία και κυρίως αν δεν αντιμετωπίσει το κρίσιμο ζήτημα της ανασφάλειας και του φόβου, επαναπατρίζοντας θα έλεγα εγώ την έννοια της ασφάλειας, δεν μπορούμε να χαρίσουμε την έννοια της ασφάλειας στη δεξιά και την ακροδεξιά, αλλά δίνοντάς της ένα άλλο περιεχόμενο» τόνισε ο πρώην πρωθυπουργός.

Όπως τόνισε, «η ασφάλεια δεν είναι μονάχα ο νόμος, η τάξη και η καταστολή. Να βγάλουμε από την έννοια της ασφάλειας το πηλήκιο και να μιλήσουμε για την ευρύτερη σημασία της» όπως το «να μπαίνεις σε ένα τρένο και να ξέρεις ότι θα φτάσεις. Το να ξέρεις ότι θα επιβιώσεις και δεν θα πηγαίνεις έξω από ένα αστυνομικό τμήμα και να σε σφάζουν έξω από αυτό όταν ζητάς βοήθεια».

Στον επαναπροσδιορισμό της ασφάλειας, ο πρώην πρωθυπουργός συμπεριέλαβε επιπλέον την οικονομική ασφάλεια, την κλιματική και τη γεωπολιτική ασφάλεια, λέγοντας πως «η Αριστερά οφείλει να αναθεωρήσει την πολιτική και να επαναπροσδιορίσει την έννοια της ασφάλειας».

Για τα απομνημονεύματα του Γερμανού υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, είπε πως «δεν το θυμάμαι ακριβώς να συνέβη έτσι, αλλά συμφωνήσαμε ότι διαφωνούμε» σχολίασε ο κ. Τσίπρας. «Εμένα αυτό που με εκπλήσσει είναι ότι ο μακαρίτης πια ο Βόλφγκνγκ Σόιμπλε, οι οποίος είχε μια εμμονή με την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ για να κρύψει δικά του λάθη και αδυναμίες. Η Γερμανία είχε τεράστιες ευθύνες για την κρίση χρέους», όπως είπε, «θέλησε να ρίξει όλο το πολιτικό βάρος πάνω στην Ελλάδα γιατί ήταν αποδεκτό», όπως τόνισε ο πρώην πρωθυπουργός, κάνοντας λόγο για έναν «ιδιόμορφο λαϊκισμό».

Ο πρώην πρωθυπουργός τόνισε ότι «έριξε όμως τόσο πολιτικό βάρος σε αυτά που μετά δεν μπορούσε να το διαχειριστεί» διαπιστώνοντας ότι «αυτό που με εκπλήσσει είναι το θάρρος που είχε ο μακαρίτης Σόιμπλε να πει κάποια πράγματα με το όνομα τους», σε αντίθεση με τους «εγχώριους υποστηρικτές του, οι βάστα Γερούν» που «ονομάσανε κωλοτούμπα αυτό το οποίο καταγράφει ως αξιοπρόσεκτο ελιγμό», όπως είπε. «Το ότι ο ίδιος ο Σόιμπλε καταμαρτυρά ότι εγώ του είπα θα μείνω στην Ευρωζώνη πάσει θυσία, αλλά θα πολεμήσω τη λιτότητα». Κατόπιν αυτών, «ήρθε στο τραπέζι και ένα χρηματοδοτικό πακέτο και η αναδιάρθρωση χρέους μετά τη δραματοποίηση την έντονη το 2015 που έδωσε τη δυνατότητα και στους δανειστές να κάνουν ένα βήμα πίσω και σε εμάς να κάνουμε ένα βήμα πίσω».

Ερωτηθείς για το… rebranding, «θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι αν ήταν κάτι κρυφό δεν θα το είχα φόρα παρτίδα» σχολίασε ο κ. Τσίπρας και «είναι προφανές ότι παραιτήθηκα από την Προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ», κάτι που ήταν επί 15 χρόνια «εξαιρετικά δύσκολο και σε προσωπικό επίπεδο», όπως είπε.

Loading