ΑΝΤΩΝΗΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI

Βαρβιτσιώτης: “Η Ευρώπη να επενδύσει στη μεσογειακή γειτονιά της”

Τι ανέφερε ο αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών στο πλαίσιο συζήτησης που πραγματοποιήθηκε στο Regional Growth Conferance, που συνδιοργανώνει η Εφημερίδα «Πελοπόννησος» και η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας.

«Η Μεσόγειος για την Ευρώπη είναι η απόλυτη θάλασσα της. Είναι ο χώρος πάνω στον οποίο βασίζεται η ασφάλεια, η σταθερότητα, η οικονομική συνεργασία, η διαπολιτισμική και θρησκευτική συνεργασία, αλλά πάνω από όλα είναι η πηγή της ιστορίας της ίδιας της Ευρώπης» ανέφερε ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης.

propoli

Πρόκειται για την πρώτη συζήτηση που πραγματοποιείται εκτός Αθηνών, για τη Μεσογειακή διάσταση του συνεδρίου για το μέλλον της Ευρώπης, όπως επισήμανε ο συντονιστής της συζήτησης Κωνσταντίνος Τσουτσοπλίδης, επικεφαλής του Γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα.

Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών ανέφερε ότι σε αυτή τη συζήτηση που αφορά στο μέλλον της Ευρώπης «σημασία έχει να μην ακούσουμε μόνο τον εαυτό μας αλλά και τους γείτονές μας, και πώς βλέπει ο υπόλοιπος κόσμος την Ευρωπαϊκή Ένωση».

Ο κ. Βαρβιτσιώτης έθεσε το ερώτημα: «Κάνουμε αρκετά, δείχνουμε ότι ενδιαφερόμαστε για τις ακτές της Βόρειας Αφρικής, έχουμε αναπτύξει τις οικονομικές και εμπορικές σχέσεις στο επίπεδο που θέλαμε;» Και υπογράμμισε την αναγκαιότητα να οικοδομηθούν οικονομικές σχέσεις.

Ακόμα, εξέφρασε την ανάγκη η Ευρώπη να επενδύσει στη γειτονιά της, στη μεσογειακή γειτονιά της από την οποία, όπως τόνισε, «έχει να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις ασφάλειας και την τεράστια πρόκληση του μεταναστευτικού που είναι ένα θέμα που διχάζει την Ευρωπαϊκή Ένωση».

Επιπλέον, ο ίδιος σημείωσε ότι στις χώρες της Μεσογείου υπάρχει νέος πληθυσμός ο οποίος θέλει να είναι παραγωγικός. «Θέλει να είναι εκεί, να βρει στον τόπο του ευκαιρίες για δουλειά, και εμείς που θέλουμε να κάνουμε πιο παγκόσμια την ευρωπαϊκή οικονομία νομίζω ότι πρέπει να “κουμπώσουμε» πάνω σε αυτή την ιστορία».

Ο υπουργός αναφέρθηκε και στην αναγκαιότητα να προστατευτεί η Μεσόγειος.

«Πρέπει να απασχολήσει σοβαρά και την Ευρωπαϊκή Ένωση το πώς θα συνεργαστούμε για την προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος  Η Μεσόγειος είναι η θάλασσα που μας ενώνει, αλλά είναι και μια θάλασσα περίκλειστη. Κινδυνεύει το θαλάσσιο περιβάλλον στη Μεσόγειο και οφείλουμε να πάρουμε πρωτοβουλίες για να το προστατεύσουμε και να το αναπτύξουμε. Αν η θάλασσα μας στερέψει από παραγωγικές δυνάμεις, αν δεν είναι πλέον όσο υγιής είναι, δεν θα προσφέρει ούτε στον τουρισμό, που είναι βασική πλουτοπαραγωγική πηγή, ούτε στην αλιεία, ενώ και οι θαλάσσιοι δρόμοι δεν θα είναι τόσο ασφαλείς».

Πριν από τη συζήτηση στο Regional Growth Forum, o Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης είχε διμερή συνάντηση με τον γενικό γραμματέα της Ένωσης για τη Μεσόγειο Νάσερ Καμέλ, ενόψει και της επικείμενης Συνόδου της Ευρωμεσογειακής Ομάδας των Med7 στην Αθήνα.

Δείτε επίσης: Αποκλειστικό Politic.gr: Έλεγχος από κλιμάκια σε μαγαζιά του Κορδελιού (pics&vid)

©Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Loading