«Ο Κυριάκος Μητσοτάκης και αυτή η κυβέρνηση θεωρεί ότι έχουμε και σύνορα, έχουμε και Επικράτεια και θα την προστατεύσουμε», διεμήνυσε ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Θάνος Πλεύρης, απαντώντας στην αντιπολίτευση σχετικά με το αίτημά της να απορριφθεί ως αντισυνταγματική η τροπολογία για το άσυλο.
Ο κ. Πλεύρης, αφού περιέγραψε «έκτακτες συνθήκες» για τη χώρα με τις χιλιάδες παράνομους μετανάστες που καταφθάνουν, απέρριψε τα επιχειρήματα περί αντισυνταγματικότητας της ρύθμισης, επικαλούμενος την απόλυτη συνάφεια της διάταξης με την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που εφαρμόστηκε το 2020 στον Έβρο, την οποία χαρακτήρισε ως συνταγματική. Ταυτόχρονα, διαβεβαίωσε την Εθνική Αντιπροσωπεία ότι η τροπολογία αυτή προήλθε από πλήρη συνεννόηση με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία αναγνώρισε καθεστώς έκτακτων συνθηκών για τη χώρα.
Δεδομένου ότι το ΠΑΣΟΚ τοποθετείται με το «παρών» στην ψηφοφορία για την τροπολογία, ενώ υποστήριξε την αντισυνταγματικότητα της τροπολογίας, ο υπουργός διερωτήθηκε «πώς μπορεί να λέει ότι κάτι είναι αντισυνταγματικό και να μην το καταψηφίζει;» Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, τόνισε ότι η τροπολογία αναστέλλει την υποβολή αιτήσεων χορήγησης ασύλου από άτομα που εισέρχονται παράνομα, εξηγώντας ότι οι ρυθμίσεις αυτές είναι απαραίτητες για την προστασία της χώρας.
«Οι έκτακτες συνθήκες αυτές είναι ότι το 2024 από τη Βόρειο Αφρική εισήλθαν 4.000 άτομα, το 2025 το πρώτο πεντάμηνο οι αριθμοί διπλασιάστηκαν και τις τελευταίες ημέρες είχαμε 1.000 άτομα την ημέρα. Η κατάσταση αυτή απαιτεί άμεσες και αποφασιστικές ενέργειες από την κυβέρνηση για να ελέγξει τη ροή των μεταναστών και να διασφαλίσει την ασφάλεια της χώρας.
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Παύλος Χριστίδης υποστήριξε την αντισυνταγματικότητα της τροπολογίας, αναφέροντας ότι η χρήση του άρθρου 15 του ΕΣΔΑ «δημιουργεί τεράστιο ζήτημα και οι απαντήσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου δημιουργούν προβληματισμό».
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Ψυχογιός τόνισε ότι η τροπολογία παραβιάζει θεμελιώδεις αρχές του Διεθνούς Δικαίου και του Συντάγματος, αναδεικνύοντας τις επικίνδυνες συνέπειες που έχει για τα ανθρώπινα δικαιώματα.
Η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Διαμάντω Μανωλάκου, ανέφερε ότι η τροπολογία είναι αντισυνταγματική γιατί παραβιάζει τη διεθνή συνθήκη της Γενεύης, η οποία υπερισχύει του εθνικού δικαίου.
Η ένσταση αντισυνταγματικότητας απορρίφθηκε δια εγέρσεως, όπως ορίζει ο Κανονισμός της Βουλής.
ΦΩΤΟ ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΟΡΕΣΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ