Βουλή: Δικηγόροι και γιατροί οι περισσότεροι βουλευτές – Τα ποσοστά των γυναικών ανά κόμμα

Αναλυτικά και ενδιαφέροντα στοιχεία για τη σύνθεση της νέας Βουλής, που προέκυψε από τις εκλογές της 25ης Ιουνίου, περιλαμβάνει το νέο ηλεκτρονικό τεύχος του περιοδικού της Βουλής «Επί του… περιστυλίου!»

Σύμφωνα με το περιοδικό, η ανανέωση συγκριτικά με τις εκλογές της 21ης Μαΐου δεν ήταν ιδιαίτερα μεγάλη. Αυτό ήταν λογικό διότι η Βουλή που προέκυψε μετά τις εκλογές του Ιουνίου, προέρχεται από κομματική λίστα.

propoli

«Συνεπώς, εν πολλοίς, η παρούσα Βουλή αποτελεί κατά το πλείστο επανάληψη της Βουλής της 21ης Μαΐου για τα μεγαλύτερα κόμματα που είχαν εισέλθει σε εκείνη τη Βουλή, και νεωτερικό στοιχείο, μόνο για τα μικρά κόμματα που εισήλθαν για πρώτη φορά στη Βουλή της 25ης Ιουνίου, δηλαδή τα κόμματα «Σπαρτιάτες», «Νίκη» και «Πλεύση Ελευθερίας»» αναφέρει το περιοδικό.

Η Βουλή των εκλογών της 21ης Μαΐου ήταν ανανεωμένη κατά το 1/3 συγκριτικά με αυτήν της 7ης Ιουλίου 2019. Στη Βουλή του Μαΐου, εξελέγησαν 36 νέοι βουλευτές με τη ΝΔ, 21 με τον ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, 22 με το ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ, 12 με το ΚΚΕ και 10 με την Ελληνική Λύση.

Πρωτοεκλεγέντες – νεοεκλεγέντες στις 25 Ιουνίου

Από τους 300 βουλευτές οι οποίοι προέκυψαν από την εκλογική μάχη της 25ης Ιουνίου, οι 34 είναι πρωτοεκλεγέντες. Είκοσι βουλευτές είναι νεοεκλεγέντες (δεν ήταν βουλευτές κατά την προηγούμενη Βουλή του Μαΐου, αλλά διετέλεσαν βουλευτές σε παλαιότερη κοινοβουλευτική περίοδο. (γράφημα 1)

Από αυτούς που εξελέγησαν για πρώτη φορά, μετη Νέα Δημοκρατία εκλέγονται για πρώτη φορά πέντε βουλευτές, με τους Σπαρτιάτες 12, με το Κίνημα Νίκη 10, και με την Πλεύση Ελευθερίας 7.

Άνδρες-γυναίκες βουλευτές

Τρεις λιγότερες είναι οι γυναίκες σε σχέση με τις εκλογές της 21ης Μαΐου. Στο σύνολο των 300 βουλευτών οι γυναίκες είναι 69. Αντιπροσωπεύουν δηλαδή ποσοστό της τάξης του 23%.

Σχετικά με την αναλογία γυναικών/ανδρών, το καλύτερο ποσοστό το έχει η Πλεύση Ελευθερίας με 50% και ακολουθούν ΣΥΡΙΖΑ με 38%, και ΚΚΕ με 28,6%. Ειδικότερα, η νέα Βουλή αποτελείται από 69 γυναίκες βουλευτές.

Από αυτές με τη Νέα Δημοκρατία βγήκαν 30 από τους 158 δηλαδή το 19%, με τον ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ 18 σε σύνολο 47 δηλαδή επίσης 38%, με το ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ 8 σε σύνολο 32 (ποσοστό 25%), με το ΚΚΕ 6 σε σύνολο 21 (ποσοστό 28,6%), με το κόμμα Σπαρτιάτες καμία, με την Ελληνική Λύση 2 σε σύνολο 12 (ποσοστό 16,6%), με το κόμμα Νίκη μία σε σύνολο 10 (ποσοστό 10%) και με την Πλεύση Ελευθερίας 4 σε σύνολο 8 (ποσοστό 50%).

Πρώτο το «κόμμα των δικηγόρων»

Δικηγόροι είναι οι περισσότεροι βουλευτές που προέκυψαν από τις εκλογές της 25ης Ιουνίου, αφού καταλαμβάνουν τις 84 από τις 300 έδρες.

Ακολουθούν οι γιατροί όλων των ειδικοτήτων (40), οι οικονομολόγοι (22), οι δημοσιογράφοι (17), οι πολιτικοί μηχανικοί (16) και οι πανεπιστημιακοί (16).

Σε περίπτωση όμως που γίνει ένωση των ειδικοτήτων των μηχανικών σε μια κατηγορία όπως στους γιατρούς, τότε οι μηχανικοί θα είναι 34 και θα αποτελούν την τρίτη μεγαλύτερη ομάδα εντός του Κοινοβουλίου.

Συνεπώς δικηγόροι, γιατροί όλων των ειδικοτήτων μηχανικοί, οικονομολόγοι, δημοσιογράφοι και πανεπιστημιακοί, αποτελούν τις μεγαλύτερες επαγγελματικές ομάδες στα έδρανα της τρέχουσας Βουλής των Ελλήνων, επισημαίνει το περιοδικό.

Στη σύνθεση της νέας Βουλής συμμετέχουν επίσης: μηχανολόγοι μηχανικοί 9, εκπαιδευτικοί 8, πολιτικοί επιστήμονες 8, στρατιωτικοί- σώματα ασφαλείας 6, δημόσιοι υπάλληλοι 6, ελεύθεροι επαγγελματίες 7, γεωπόνοι 5, φαρμακοποιοί 4, λογιστές 4, ιστορικοί 4, ψυχολόγοι 4, μουσικοί 3.

Τέλος, με μικρότερη επαγγελματική αναλογία στα έδρανα του κοινοβουλίου κάθονται: αγρότες 2, στελέχη διοίκησης επιχειρήσεων 2, χημικοί μηχανικοί 2, αρχιτέκτονες 2, ηλεκτρολόγοι μηχανολόγοι 2, τοπογράφοι 2, κοινωνιολόγοι 2, ηθοποιοί 2, σύμβουλος επιχειρήσεων 1, δασολόγος 1, διατροφολόγος 1, βιοχημικός 1, επικοινωνιολόγος 1, διπλωμάτης 1, σκηνοθέτης 1, μηχανικός εμπορικού ναυτικού 1, ναυτεργάτης 1, οικοδόμος 1, αισθητικός 1, μάνατζερ ποδοσφαίρου 1, μηχανικός πληροφορικής 1, μηχανικός τηλεπικοινωνιών 1, επιχειρηματίας 1, φυσικοθεραπευτής 1, κοινωνική λειτουργός 1, μετεωρολόγος 1, ιδιωτικός υπάλληλος 1, ξενοδοχοϋπάλληλος 1, ναυτιλιακός υπάλληλος 1.

Δείτε επίσης: ΣΥΡΙΖΑ για συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν: «Στηρίζουμε την ενεργοποίηση διαύλων επικοινωνίας»

Loading