Καμία συναίνεση σε κανένα άρθρο για αλλαγές στο Σύνταγμα από την κυβέρνηση Μητσοτάκη, δήλωσε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Παύλος Πολάκης, στη συζήτηση που βρίσκεται σε εξέλιξη στην Ολομέλεια.
Ο κ. Πολάκης ανέφερε ότι το Σύνταγμα είναι ο καταστατικός νόμος του κράτους και το πλαίσιο μέσα στο οποίο ρυθμίζεται το κοινωνικό συμβόλαιο κάθε ιστορικής περιόδου. Πρόσθεσε ότι το Σύνταγμα του 1975, με το μεγάλο προοδευτικό αριστερό μεταπολιτευτικό ρεύμα, αποτύπωσε —όπως είπε— μια σειρά από δημοκρατικές ρυθμίσεις και συνθήκες που λειτούργησαν ως οδηγός για τα επόμενα χρόνια, παρά τη βούληση της αστικής τάξης της εποχής.
Σύμφωνα με τον βουλευτή, η ΝΔ, μετά από την επταετή διακυβέρνησή της, την οποία συνέδεσε με τα Τέμπη, τον ΟΠΕΚΕΠΕ, τις απευθείας αναθέσεις 20 δισ. ευρώ, τις υποκλοπές και την καταπάτηση κάθε θεσμού, επιδιώκει να αλλάξει τη συνθήκη ρύθμισης του κοινωνικού συμβολαίου και να περάσει τη νεοφιλελεύθερη ηγεμονία ως άρθρα στο Σύνταγμα της χώρας. Όπως είπε, το γεγονός ότι αυτό δεν επιτυγχάνεται δείχνει πως, παρά την αδυναμία και την πολυδιάσπαση της αντιπολίτευσης, η κυβέρνηση δεν διαθέτει πλέον ούτε τον κοινωνικό ούτε τον πολιτικό συσχετισμό για να το πετύχει.
Απευθυνόμενος στις κεντροαριστερές πτέρυγες της αίθουσας, ο κ. Πολάκης σημείωσε ότι θα έπρεπε να υπάρχει ένα διαφορετικό σχέδιο, με καθαρή πρόταση και όχι με γενικόλογα ή μεσοβέζικα στοιχεία.
Είπε ακόμη ότι ο ίδιος θα ψήφιζε πρόταση για την Τεχνητή Νοημοσύνη και τους αλγόριθμους, η οποία θα όριζε πως ο ιδιοκτήτης τους δεν μπορεί να είναι ιδιώτης, αλλά ότι ο πλούτος και η γνώση της Τεχνητής Νοημοσύνης ανήκουν στο Δημόσιο, επειδή οι ιδιώτες ιδιοποιούνται τη δημόσια έρευνα και γνώση. Παράλληλα, υπογράμμισε ότι θα στήριζε ένα Σύνταγμα με ρήτρα κοινωνικού κράτους και επιδιωκόμενα κοινωνικά δικαιώματα.
Στη συνέχεια ανέφερε πως θα ψήφιζε ρύθμιση για το άρθρο 16, όχι για την άρση του δημόσιου μονοπωλίου στην ανώτατη εκπαίδευση αλλά για την απαγόρευση ίδρυσης ιδιωτικών πανεπιστημίων, προσθέτοντας ότι αύριο μια προοδευτική κυβέρνηση θα έπρεπε από τα πρώτα της βήματα να καταργήσει με νόμο τον νόμο Πιερρακάκη. Είπε επίσης ότι θα στήριζε διάταξη που θα όριζε πως τα δημόσια αγαθά και οι στρατηγικές υποδομές, όπως το νερό, η ενέργεια και οι μεταφορές, είναι συνταγματικά προστατευόμενες δημόσιες υπηρεσίες, καθώς και πρόταση για εργασιακό Σύνταγμα με συλλογικές συμβάσεις, απεργία, αντί-λοκ άουτ, κοινωνική και περιβαλλοντική δέσμευση της οικονομικής ελευθερίας, προοδευτική φορολογία και μείωση ανισοτήτων.
Κλείνοντας, ο κ. Πολάκης ανέφερε ότι θα ήθελε μια καθαρή διάταξη του τύπου «συνεισφορά ανάλογα με την ικανότητα πληρωμής ή υποχρέωση του κράτους να μειώνει συστηματικά ανισότητες και φοροαποφυγή», ώστε να μπορούν να φορολογηθούν και τα μερίσματα, καθώς και μια συνταγματική πρόβλεψη για την κλιματική και οικολογική προστασία με ισχυρή ρήτρα κλιματικής προστασίας, ώστε να γίνει υποκείμενο δεσμεύσεων.
![]()
