Βουλή: Ψηφίζεται το νομοσχέδιο για την ψήφο των αποδήμων με φόντο τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή
Συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής επί του διανεμηθέντος πορίσματος της "Ειδικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής προς διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης, σχετικά με το "τραγικό δυστύχημα, που έλαβε χώρα στις 28/02/2023 στην περιοχή Ευαγγελισμός Τεμπών Λάρισας" για την ενδεχόμενη τέλεση από τον κ. Καραμανλή Κωνσταντίνο του Αχιλλέως, πρώην Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών του αδικήματος "της παράβασης καθήκοντος (259 ΠΚ) και ειδικότερα της κατά το χρονικό διάστημα από τον Σεπτέμβριο 2021 έως και τις 28.2.2023, κατά παράβαση του άρθρου 40 παρ.3 του νόμου 4974/2022 και προς τον σκοπό πρόκλησης οικονομικής βλάβης στην ανώνυμη εταιρεία με την επωνυμία "Οργανισμός Σιδηροδρόμων Ελλάδος ΑΕ"" και σύμφωνα με τα διαλαμβανόμενα στην πρόταση", περί αποδοχής ή μη της πρότασης για την άσκηση δίωξης κατά του ως άνω πρώην Υπουργού και λήψη απόφασης, με μυστική ψηφοφορία, επί της προτάσεως της Επιτροπής για την καταγγελλόμενη πράξη για την οποία ζητείται άσκηση δίωξης, όπως αυτή καθορίζεται και εξειδικεύεται στο πόρισμά της, σύμφωνα με τις διατάξεις των άρθρων 86 του Συντάγματος, 153 επ. του Κανονισμού της Βουλής και του ν. 3126/2003 "Ποινική Ευθύνη των Υπουργών", όπως ισχύουν, Τρίτη 22 Ιουλίου 2025. (ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ/EUROKINISSI)

Βουλή: Ψηφίζεται το νομοσχέδιο για την ψήφο των αποδήμων με φόντο τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή

Με την προγραμματισμένη συζήτηση και ψήφο του νομοσχεδίου του υπουργείου Εσωτερικών για την επιστολική ψήφο των αποδήμων στις εθνικές εκλογές, οι εργασίες της Ολομέλειας της Βουλής συνεχίζονται.

Το κλίμα παραμένει έντονα επηρεασμένο από τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή και τη στρατιωτική εμπλοκή των ΗΠΑ/Ισραήλ στο Ιράν, καθώς και τα γεγονότα στην Κύπρο που προκαλούν ανησυχία.

Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, προγραμματίζει να ενημερώσει την εθνική αντιπροσωπεία, ανταποκρινόμενος στις αιτήσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης, με πιθανές τοποθετήσεις και άλλων πολιτικών αρχηγών.

Η ψήφος για το νομοσχέδιο απαιτεί ισχυρή κοινοβουλευτική πλειοψηφία 200 ψήφων, λόγω των αλλαγών στον εκλογικό νόμο.

Η διάταξη για την επιστολική ψήφο των αποδήμων αναμένεται να εγκριθεί, καθώς υπάρχει θετική διάθεση από πολλές πολιτικές δυνάμεις.

Ωστόσο, η διάταξη για τη δημιουργία τριεδρικής περιφέρειας αποδήμων δεν φαίνεται να έχει ρεαλιστικές πιθανότητες συγκέντρωσης των απαιτούμενων ψήφων, γεγονός που μεταθέτει την εφαρμογή της για τις μεθεπόμενες εκλογές.

Loading

Play