Βουλή: Τροπολογία Δένδια για τη βιωσιμότητα των μετοχικών ταμείων

Βουλή: Τροπολογία Δένδια για τη βιωσιμότητα των μετοχικών ταμείων

Η προστασία, η διαχείριση και η αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας των Ενόπλων Δυνάμεων και η υλοποίηση ενεργειών για την επίλυση των προβλημάτων που αντιμετωπίζει το στρατιωτικό προσωπικό είναι οι στόχοι του νομοσχεδίου του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, που εισάγεται την προσεχή Δευτέρα, 28 Ιουλίου, στην Ολομέλεια της Βουλής για συζήτηση και ψήφιση. Το νομοσχέδιο συγχωνεύει τα υφιστάμενα ταμεία στο ενιαίο ΤΑΕΘΑ, συστήνει τον ΦΑΑΕΔ και προωθεί την κατάρτιση σχεδίου στεγαστικών δράσεων για την αποτελεσματικότερη διαχείριση της ακίνητης περιουσίας.

Το ΤΑΕΘΑ, Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου, συγχωνεύει το ΤΕΘΑ, το ΤΕΣ και το ΤΑΑ, επιφέροντας την ολοκληρωτική διοικητική αναδιοργάνωσή τους. Σύμφωνα με το υπουργείο Εθνικής Άμυνας, στόχος της συνένωσης είναι να εφαρμόζεται ένα νέο νομικό πλαίσιο για τη διαχείριση της ακίνητης περιουσίας, εξασφαλίζοντας τον πλήρη συντονισμό των ενεργειών. Τα υπό σύσταση Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου είναι διοικητικά και οικονομικά αυτοτελή και η αξιοποίηση της μη επιχειρησιακά αναγκαίας περιουσίας θα ανατίθεται στον ΦΑΑΕΔ.

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας, διαβεβαίωσε τους βουλευτές ότι θα παραδοθεί το σύνολο των ακινήτων, εκτός από τα ενεργά στρατόπεδα. Παράλληλα, ενημέρωσε ότι στο νομοσχέδιο θα κατατεθεί τροπολογία για τη βιωσιμότητα των μετοχικών ταμείων. «Αφορά τη διασφάλιση της βιωσιμότητας των μετοχικών ταμείων, για τα οποία η κατάσταση δεν είναι η καλύτερη δυνατή», ανέφερε ο κ. Δένδιας.

Η Νέα Δημοκρατία ψηφίζει το νομοσχέδιο, τονίζοντας ότι αντιμετωπίζει διαχρονικές αδυναμίες στη διαχείριση της ακίνητης περιουσίας. Το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ επιφυλάσσεται για την τελική του στάση στην Ολομέλεια, ζητώντας διαφάνεια και συμμετοχή των Επιτελείων στη διοίκηση του ΤΑΕΘΑ. Ο ΣΥΡΙΖΑ καταψηφίζει το νομοσχέδιο, επαναλαμβάνοντας ανησυχίες σχετικά με την παραχώρηση ακινήτων σε ιδιωτικούς φορείς.

Σε αντιδιαστολή, το ΚΚΕ και η Ελληνική Λύση εκφράζουν επίσης την αντίθεσή τους, επισημαίνοντας την ανάγκη διασφάλισης των στρατηγικών συμφερόντων του δημοσίου και την αποφυγή ιδιωτικοποίησης της ακίνητης περιουσίας των Ενόπλων Δυνάμεων.

Loading

Play