(ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ /EUROKINISSI)

Βουλή: Υπέρ της διευκόλυνσης της ψήφου των απόδημων Ελλήνων 220 βουλευτές – Επιφυλάξεις από τον ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ

Την ευρύτατη στήριξη των 220 βουλευτών για την ψήφιση του νομοσχεδίου που αίρει τα εμπόδια στην ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού αναμένεται να έχει η Νέα Δημοκρατία στο νομοσχέδιο που θα καταθέσει.

Κατά την πρώτη ανάγνωση των προωθούμενων ρυθμίσεων στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής οι εισηγητές της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ, των Σπαρτιατών, της Νίκης και της Πλεύσης Ελευθερίας.

propoli

Το ΚΚΕ και ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ τόνισαν ότι πρέπει να διατηρηθούν οι προϋποθέσεις οι οποίες θεωρούν ότι διασφαλίζουν τη διευκόλυνση άσκησης του εκλογικού δικαιώματος μόνο των απόδημων που έχουν ισχυρούς δεσμούς με την Ελλάδα. Με αυτό μάλιστα συμφωνεί και η Ελληνική Λύση η οποία αμφισβητεί την ισοτιμία της ψήφου των απόδημων, ωστόσο διατηρεί μια επιφύλαξη για τη στάση που θα κρατήσει στην τελική ψηφοφορία.

Η συζήτηση ξεκίνησε με την αρχική εισήγηση της υπουργού Εσωτερικών Νίκης Κεραμέως που υπογράμμισε την ευνοϊκή πολιτική συγκυρία για την άρση όλων των εμποδίων στην διαδικασία ψήφου των Ελλήνων του εξωτερικού.

«Σκοπός είναι η ενίσχυση της ισότιμης μεταχείρισης του συνόλου του εκλογικού σώματος Σήμερα με ένα νόμο και ένα άρθρο μπορούμε να ανατρέψουμε τα εμπόδια στην ψήφο εκατοντάδων χιλιάδων Eλλήνων» ανέφερε εισαγωγικά για να τονίσει πως η Βουλή έχει την «ιστορική ευκαιρία να κάνει το μεγάλο άλμα και να καταργήσει όλα τα εμπόδια» καθώς οι επι της αρχής τοποθετήσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης διαμορφώνουν ευνοϊκές συνθήκες ευρύτερης συναίνεσης.

Η υπουργός μίλησε για τις τοποθετήσεις των κομμάτων λέγοντας ότι «έχουν ταχθεί θετικά 5 κόμματα που αριθμούν 220 βουλευτές. Με βάση την εκπεφρασμένη βούληση των κομμάτων, φαίνεται να διαμορφώνεται η πλειοψηφία 200 βουλευτών. Είναι ιστορική μέρα για την Ελλάδα. Θέλουμε να ευχαριστήσουμε τις παρατάξεις. Πρόκειται για ιστορική συναίνεση».

Ο εισηγητής της Νέας Δημοκρατίας Τάκης Θεοδωρικάκος είπε μεταξύ άλλων ότι «ανταποκρινόμαστε στην εθνική ανάγκη ενίσχυσης του παγκόσμιου Ελληνισμού, σε μία εποχή ευκαιριών, προκλήσεων και κινδύνων, που η Ελλάδα έχει ανάγκη περισσότερο από ποτέ τους Έλληνες της διασποράς και την ενότητα του οικουμενικού ελληνισμού».

Ο κ. Θεόφιλος Ξανθόπουλος εξέφρασε την διαφωνία του λέγοντας πως «η πρόταση για κατάργηση των κριτηρίων γεννά κίνδυνο για τη δημοκρατία, καθώς δημιουργείται συνθήκη υπονόμευσης της αυτοκυβέρνησης του λαού».

Ο Παναγιώτης Δουδωνής από το ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ είπε ότι «οι θέσεις μας δεν υπαγορεύονται από την συγκυρία ή απο πολιτικό ωφελιμισμό. Οι θέσεις μας στηρίζονται στις πεποιθήσεις και στις αρχές μας και η διευκόλυνση της άσκησης του δικαιώματος των απόδημων είναι θέση αρχής για εμάς. Στην στάθμιση που κάνουμε οι αρχές μας είναι μεγαλύτερες από τις επικοινωνιακές ενέργειες της κυβέρνησης. Εμείς δεν ψηφίζουμε γιατί θεωρούμε ότι έχουμε δεσμευτεί ή μας έχετε στριμώξει. Ψηφίζουμε παρά το γεγονός ότι η κυβέρνηση θέλει να διαμορφώσει μια εικόνα ότι εμείς σερνόμαστε στην ψήφιση».

Ο βουλευτής του ΚΚΕ Γιάννης Γκιόκας εξέφρασε την αντίθεση του κόμματος με τις προωθούμενες ρυθμίσεις σχολιάζοντας ότι «οι ρυθμίσεις διαμορφώνουν ένα άλλο εκλογικό σώμα από ψηφοφόρους που δεν έχουν σχέση με την Ελλάδα ή έρχονται μόνο για διακοπές».

Ο αγορητής των Σπαρτιατών Πέτρος Δημητριάδης είπε πως «χαιρόμαστε για τη ρύθμιση καθώς είμαστε υπερ της συμμετοχής στην εκλογική διαδικασία των απόδημων ελλήνων. Το νομοσχέδιο κινείται προς την θετική κατεύθυνση. Γι αυτό και παρά τις ελλείψεις θα το υπερψηφίσουμε».

Η Ελληνική Λύση αμφισβήτησε την ισοτιμία της ψήφου των Ελλήνων του εξωτερικού, λέγοντας ότι δε γνωρίζουν την ελληνική πραγματικότητα.

Η Νίκη από την πλευρά της απαντώντας στην Ελληνική Λύση ανέφερε ότι «οι απόδημοι Έλληνες είναι στην πλειοψηφία τους συντηρητικοί και πατριώτες. Φοβάται κανείς την ψήφο τους;».

Πιο συγκεκριμένα, ο εισηγητής της Ελληνικής Λύσης Παύλος Σαράκης είπε ότι παρά το γεγονός ότι το κόμμα του πριν από τις εκλογές ήταν υπέρ της άρσης των εμποδίων στην ψήφο των απόδημων Ελλήνων, σήμερα διατηρεί επιφυλάξεις.

«Έχουμε την εμπειρία των εκλογών και απαιτείται χρόνος για την εξαγωγή συμπερασμάτων» και σε άλλο σημείο υποστήριξε πως δεν μπορεί να υπάρξει ισοτιμία μεταξύ της ψήφου των Ελλήνων που κατοικούν στο εξωτερικό και δεν έχουν άμεση εμπειρία για την οικονομική κατάσταση που επικρατεί στην Ελλάδα με όσους ζουν εντός της επικράτειας».

«Είμαστε στο πλευρό του απόδημου Ελληνισμού. Οι απόδημοι Έλληνες είναι στην πλοειοψηφία τους συντηρητικοί και πατριώτες. Φοβάται κανείς την ψήφο τους;» τόνισε από την πλευρά του ο Γιώργος Αποστολάκης από τη Νίκη, λέγοντας ουσιαστικά ότι το κόμμα το οποίο εκπροσωπεί θα ψηφίσει θετικά.

Υπέρ του νομοσχεδίου τοποθετήθηκε και ο κ. Αλέξανδρος Καζαμίας από την Πλευση Ελευθερίας.

Δείτε επίσης: Δ. Μιχαηλίδου: «Μέχρι το τέλος του μήνα θα έχουν ανακοινωθεί οι βάσεις του 2023» (ΒΙΝΤΕΟ)

Loading