EUROKINISSI/ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΠΟΝΗΣ

Βόζεμπεργκ: «Προσβλητικές οι διεθνείς αντιδράσεις για την Αγία Σοφία»

«Ήταν αναμενόμενη η δυσαρμονία και η δυσλειτουργία και οι διαφορές που υπάρχουνε μεταξύ Βορρά και Νότου που φαίνεται να μην έχουν γεφυρωθεί, παρά το γεγονός ότι η πανδημία ήταν ένα κακό για το οποίο κανένα κράτος μέλος δεν ευθύνεται», ανέφερε η ευρωβουλευτής ΝΔ Ελίζα Βόζεμπεργκ, μιλώντας για το αδιέξοδο στην Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ.

Σε συνέντευξη της, στον Flash 99.4 και στην εκπομπή «απλά επικίνδυνοι» η κ. Βόζεμπεργκ, εξέφρασε την ελπίδα «να μην είναι η μεταστροφή τόσο υπέρ του Βορρά, δηλαδή να μετατραπεί το μεγαλύτερο μέρος σε επίπεδο δανείων, με αυστηρές εποπτείες, παρά σε επιχορηγήσεις όπως ήταν η αρχική πρόταση της Επιτροπής. Θέλω να το πιστεύω. Δεν είμαι ιδιαίτερα αισιόδοξη, αλλά τουλάχιστον πρέπει να κλείσει τώρα. Και το λέω γιατί όπως αντιλαμβάνεστε, όσο καθυστερεί οι ανάγκες των κρατών μελών και η προαναγγελμένη ύφεση αρχίζει να βαθαίνει ακόμα περισσότερο», ανέφερε.

propoli

Αναφερόμενη στις αιτίες που οδηγούν σε αυτή τη στάση η κ. Βόζενμπεργκ ήταν κατηγορηματική:

«Έχουν απομακρυνθεί από τις βασικές παραδοσιακές αξίες στις οποίες χτίστηκε η Ευρωπαϊκή Ένωση, τις αξίες του κράτους δικαίου και της αλληλεγγύης. Κάθε κράτος μέλος κοιτάει τα του οίκου του, έχει απομακρυνθεί από τη συνολική προσπάθεια για την αλληλεγγύη και αυτό το βλέπουμε στην πράξη», υπογράμμισε και συμπλήρωσε:

«Δεν έχει να κάνει με προγράμματα πολιτικής κατεύθυνσης και ιδεολογικές αφετηρίες πολιτικές ιδεολογίες, έχει να κάνει μόνο στον βωμό των συμφερόντων και αυτό δεν είναι ευρωπαϊκή ένωση. Είναι αυτό για το οποίο αγωνιζόμαστε οι Έλληνες ευρωβουλευτές πολύ, μαζί με όλες τις χώρες του Νότου που είναι αδικημένες. Εδώ και 15 χρόνια υπάρχει ο απόλυτος διχασμός στην πράξη του Βορρά που ευημερεί και του Νότου που υποφέρει, του Νότου που μπήκε σε δεσμεύσεις και μνημόνια, του Βορρά που ορίζει το παιχνίδι, όπως θα λέγαμε με πρωταγωνίστρια την κ. Μέρκελ».

Οι ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ήταν απόντες

Αναφερόμενη στη στάση των ευρωβουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ στο θέμα της Αγίας Σοφίας, η κ. Βόζεμπεργκ, τόνισε:

«Εμένα με λύπησε αυτό, το κατήγγειλα με την έννοια της ορθής καταδίκης, της πολιτικής καταγγελίας. Όταν με πρωτοβουλία του Μάνφρεντ Βέμπερ που τον έλεγαν ανθέλληνα, ήρθε το θέμα στην ολομέλεια, προτρεπόμενος από τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη που είναι επικεφαλής της δικής μας ευρωομάδας, έγινε συζήτηση, μπήκε στην ολομέλεια, όπου με ευχαρίστηση είδαμε συναδέλφους μας που ήταν φιλότουρκοι κατά το παρελθόν, από όλες τις πολιτικές ομάδες να παίρνουν τον λόγο και να καταδικάζουν με πολύ σκληρά λόγια την Τουρκία και να συνηγορούν στην ανάγκη εφαρμογής οικονομικών και όχι μόνο  κυρώσεων, οι συνάδελφοι του ΣΥΡΙΖΑ δεν παρέστησαν καν».

Στη συνέχεια η κ. Βόζεμπεργκ μίλησε για «προσβλητικές» αντιδράσεις. «Αν πάρουμε και τη Ρωσία που υποτίθεται ότι είναι η πολυπληθέστερη ορθόδοξη χώρα στον πλανήτη να βλέπουμε μια απάθεια και όχι μόνο, μια αρνητική – προσβλητική δήλωση του εκπροσώπου του κ. Πούτιν που είπε ούτε λίγο – ούτε πολύ, είναι δικαίωμα τους».

Η κ. Βόζεμπεργκ ρωτήθηκε και για την τραγωδία στο Μάτι και όσα ήρθαν στο φως της δημοσιότητας με τα ηχητικά ντοκουμέντα.

«Το να ακούς ότι υπάρχει μια  μεθόδευση από αξιωματούχους των αρμόδιων οργανισμών, της πυροσβεστικής, οι οποίοι κατευθύνουν τον τρόπο με τον οποίο θα καταρτιστεί ένα πόρισμα από τον πραγματογνώμονα είναι πραγματικά ανατριχιαστικό. Υπερβαίνει και τον μέσο δικαστή», είπε.

«Εδώ είναι σήψη του συστήματος, από κάτω δηλαδή, η πολιτική εξουσία θα πρέπει να συγκαλυφθεί αν έχει ευθύνες;», αναρωτήθηκε.

«Και επιτέλους να συνεννοηθούμε όλοι οι πολιτικοί, ότι όταν υπάρχει η φράση που λέει, αναλαμβάνω την πολιτική ευθύνη, πρέπει να πέφτουν κεφάλια και παραιτήσεις, στο ανώτατο επίπεδο.  Αναλαμβάνω την ευθύνη να λέει ο πρωθυπουργός, να παραιτείται να γίνονται εκλογές. Μόνον έτσι μπορεί να εξυγιανθεί η δημοκρατία», κατέληξε η κ. Βόζεμπεργκ.

Ακούστε όσα είπε η κ. Βόζεμπεργκ στον Flash 99.4

Loading