Η δήλωση Πλεύρη για τη Σύμβαση της Γενεύης απορρίπτεται ως ιστορικά ανακριβής από τον Ζαχαριάδη του ΣΥΡΙΖΑ. Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Κώστας Ζαχαριάδης, απάντησε στην παρατήρηση του υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου, Θάνου Πλεύρη, στη Βουλή σχετικά με τη Σύμβαση της Γενεύης, επισημαίνοντας ότι οι ισχυρισμοί του υπουργού είναι παραπλανητικοί. Ο κ. Πλεύρης ισχυρίστηκε ότι η Σύμβαση του 1951 δημιουργήθηκε με σκοπό την προστασία ατόμων που έφευγαν από τη Σοβιετική Ένωση, όμως, αυτός ο ισχυρισμός δεν αντικατοπτρίζει την πραγματικότητα. Ο Ζαχαριάδης τονίζει ότι η Σύμβαση αυτή ήταν η απάντηση της Διεθνούς Κοινότητας στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, όπως και στα προσφυγικά ρεύματα που προκάλεσε.
Ο Ζαχαριάδης υπενθυμίζει επίσης ότι ο υπουργός δεν μπορεί να αγνοεί το άρθρο 33 της Σύμβασης, το οποίο προστατεύει τους πρόσφυγες από απελάσεις σε χώρες όπου απειλούνται οι ζωές ή οι ελευθερίες τους. Η διαστρέβλωση της φύσης και του σκοπού της Σύμβασης από τον υπουργό αντανακλά τις ιδεολογικές επιδιώξεις της άκρας δεξιάς στο πλαίσιο του μεταπολεμικού νομικού πλαισίου προστασίας.
Ο Ζαχαριάδης καταλήγει, τονίζοντας ότι η αποστροφή του υπουργού όχι μόνο παραλείπει το ευρύτερο ιστορικό πλαίσιο, αλλά επίσης προωθεί πολιτικές που αγνοούν τα ανθρώπινα δικαιώματα. Δηλώνει αποφασισμένος να μην επιτρέψει την ιστορική αναθεώρηση και να αντιταχθεί σε οποιαδήποτε μορφή πολιτικής που υπονομεύει τα δικαιώματα των προσφύγων.
Πηγή περιεχομένου: in.gr